top of page

Perimenopauza

  • A perimenopauza kifejezést gyakran használják a menopauza előtti időszakra, amikor már megjelennek a menopauza tünetei, de még mindig van menstruáció.

  • A perimenopauza a legtöbb nő életében az az időszak, amikor a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, és a termékenység csökken, az az a termékeny időszak hamarosan megszűnik. 

  • A menstruáció ilyenkor megváltozhat, lehet hosszabb vagy rövidebb, érkezhet korábban vagy később, lehet szabálytalanabb, nehezebb vagy könnyebb.

  • Az ösztrogén és a progeszteron hormonok együttesen szabályozzák a menstruációs ciklust és a peteérést.

  • A perimenopauza alatt ezen hormonok szintje nagymértékben ingadozik, ez a hormonális egyensúlyhiány idézheti elő a menopauzális tüneteket, sok nő számos változást tapasztal, beleértve a hőhullámokat, az alvászavarokat és a hangulati ingadozásokat.

  • Vannak olyan nők, akiknél a tünetek csak néhány hónapig jelentkeznek, majd a menstruációjuk teljesen leáll. Mások azonban hónapokig vagy akár évekig tapasztalhatnak tüneteket a menstruáció megszűnése előtt.

  • A perimenopauzális és menopauzális tünetek ugyanolyanok, mivel mindkettő oka a megváltozott hormonszint. 

  • A perimenopauza tünetei 45 év körüli kezdődnek általában.

  • Azok a nők, akiknek a kórtörténetében depresszió szerepel, sérülékenyebbek: a perimenopauza idején kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziós tüneteket, mint azok, akiknek még nem volt korábban ilyen tapasztalatuk. 

Mi az a perimenopauza?

Mostanában sokszor megkaptam, hogy "te még fiatal vagy, minek foglalkozol a menopauzával, még nem lehetsz menopauzában"!

Add a Title

Change the text and make it your own. Click here to begin editing.

Every website has a story, and your visitors want to hear yours. This space is a great opportunity to give a full background on who you are, what your team does and what your site has to offer. Double click on the text box to start editing your content and make sure to add all the relevant details you want site visitors to know.

If you’re a business, talk about how you started and share your professional journey. Explain your core values, your commitment to customers and how you stand out from the crowd. Add a photo, gallery or video for even more engagement.

bottom of page