top of page

Mi a menopauza?

A menopauza szó szerinti jelentése: a menstruáció vége.

Egy természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. 

A nő szaporodási szakaszai felnőttkorban:

  • Premenopauza: az az időszak, mielőtt bármilyen menopauza tünet jelentkezne.

  • Perimenopauza: amikor a hormonváltozások miatt megjelennek a menopauzás tünetek, de még van menstruáció.

  • Menopauza: az az időpont, amikor 12 egymást követő hónapig nincs menstruáció.

  • Posztmenopauza: élet hátralévő része a menopauza után.

A menopauza diagnózisának felállítása

  • 45 év felett, rendszertelen menstruáció és menopauzális tünetek esetén, általában nincs szükség semmire a menopauza diagnosztizálásához, ugyanis a (peri)menopauzás tünetek adják a diagnózis alapját.

  • Hasznos nyomon követni a tüneteket, például egy naptárba minden nap leírni, hogy milyen tünetünk volt, mennyire erős, esetleg mi váltotta ki. 

  • 45 év alatt a leggyakoribb teszt egy vérvizsgálat, ahol az FHS szintből lehet következtetni az állapotra. Az FSH azaz a follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon, egy nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Az FSH indítja el a petefészek tüszők növekedését és kifejlődését. Az ovuláció során a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul és kialakul a sárgatest. Menopauzában a csökkenő petefészek funkció az ösztradiol kiválasztás csökkenését eredményezi, ami miatt a cirkuláló FSH szint szignifikánsan megemelkedik.

  • 40 éves kor alatt érdemes további vizsgálatokat végezni, melyek kizárják, más betegségeket, melyek hatással lehetnek a menstruációra illetve hormonszintre. 

Ha nincs menstruáció a fogamzásgátlási módszer következtében, de vannak (peri)menopauzális tünetek, akkor lehet egy FSH szintet nézni a biztonság kedvéért, de  a hormonális vérvizsgálatok annyira eltérőek lehetnek a perimenopauzában (a fluktuáció miatt), hogy sokszor nincs értelmük, és a diagnózis általában a tünetek alapján történik, vérvétel nélkül. 

bottom of page