top of page

Üdvözlet Bolgheriből!

Bolgheri egy hangulatos, toszkán kis falu Castagneto Carducciban községben, Livornotól 50 kilóméterre, ahol sok minden nincs, viszont rengeteg étterem van és innen származik a szuper toszkán bor, a sassicaia!

Szombaton, az idei év első napsütéses napján (ha jól emlékszem), elautóztunk ide, mert egyórányira sincs tőlünk és az egyik kedvenc éttermünk is itt van.

Egy csodás ciprusfa soron keresztül érkezünk meg a faluba, a 2540 fát a 19. században ültették és 5 kilométeren keresztül csodálhatjuk! És ezt láthatjátok ebben a videóban!

#reklám A képeket és videókat #GalaxyS21Ultra telefonnal készítettem, melyet a Samsung Magyarország -tól kaptam használatra. #withGalaxyA nevét a "Bulgari" vagyis olaszul "bolgárok" szóból kapta, ahogy olvastam ennek az a története, hogy annak idején ők a langobardok szövetségesei voltak.


Az étterem, ami szerintünk a legjobb a faluban, az Enoteca Tognoni. Több okból is. Egyrészt a férjem olyan régóta jár ide, hogy akkor is kapunk asztalt, ha csak beesünk, szóval foglalni kell. Másrészt, az az ötlet, hogy a dekoráció a bor, zseniális. Sokan úgy is rendelnek, hogy végig nézetik a polcokat és rendelnek, az ár ki van írva rájuk. És itt nem kellemetlen úgy rendelni, hogy a pincértől kérünk ajánlást és megmondjuk mennyi a keret rá. Sosem csalódtunk még. És harmadrészt, jó mondjuk lehet ezzel kellett volna kezdenem, mégis csak egy étteremről van szó: a konyha zseniális.

Mondjuk én mindig ugyanazt eszem (hehe), ami a szarvasgombás tészta, isteni, nem spórolnak ki belőle semmit. A férjem tegnap (már másodszor) evett bárányt, mert annyira bejött neki, de amúgy még a vaddisznós tésztájukról is híresek.

Bár sokszor voltam már itt, sosem kóstoltam meg a Saccicaia bort, mert elképesztően drága. Lásd lentebb, hogy mit kell tudni a Saccicaia borról!

Most úgy voltam vele, f*uck it, megdolgoztam érte! Úgy tettem, mint az a turista, aki emiatt jött el Bolgheriba. A lenti cikkben említett 2018-as évjáratot kaptam, jó volt, de én nem éreztem kiemelkedőnek (semmit nem értek a borokhoz, tegyük hozzá), az üveg bort, amit rendeltünk (és ugyanannyi volt mint az én 1 pohár borom,), jobban ízlett. Szóval, Sacciacia kipipálva!


Evéd után sétálgattunk még, bár olyan kicsi a falu, hogy 10 perc sem kell hozzá, de bele lehet felejtkezni a részletekbe. És ne felejtsem el, hogy magyar vonatkozása is van a falunka, a Zwack család itt lakott/lakik jó pár éve, és egy kis kávézót/fagyizót is üzemeltetnek a faluban! Kép lejjebb!

Ez a játszótér, amely a Zwack család által üzemeltetett kávézó előtt van, látjátok a magyar feliratot?

A játszóteret is a család adományozta a falunak.

A Zwack család kávézója, a Caffe Della Posta. Bent a falon jó sok családi fotót nézegethtünk.

Az étterem, ahol egy fa is lakik. Voltunk már itt, ez sem rossz.


Itt az történt, hogy azt mondta a férjem, hogy csinál rólam egy képet ezen az (olajfán), de ez nem volt annyira jó ötlet, és miközben próbáltam valahogy elhelyezkedni rajta, sikerült teljes erővel egy kutyasz*rba is beletaposnom..a kép nem sikerült, de legalább szerencsénk lesz!


Bolgheri szuper egynapos program, ha erre jártok, ne hagyjátok ki!


Mit kell tudni a Saccicaia borról? (via Financial Times)

A kritikusok által kedvelt, sok híresség (Obama-ék, Beckham-ék és Clooney-ék) kedvenc bora, megváltoztatta az olasz borászat irányát, amikor 50 évvel ezelőtt piacra került, megnyitva az utat a bordeaux-i stílusú keverékek új generációja előtt. Toszkána egy olyan részén termesztették, amely eddig csak a Sangiovese-ről volt ismert.

"Amikor a nagyapám először kezdett kísérletezni a Cabernet Sauvignonnal az 1940-es években, csak volt a szándéka, hogy egy "családi" bort készítsen" - mondja Priscilla Incisa della Rocchetta, a Tenuta San Guido 46 éves társtulajdonosa, bolgheri családi birtok, amely a Sassicaiát készíti. "Amikor édesapám, Nicolò javasolta, hogy kezdjük el árulni, nagyapám ellenállt, egyszerűen nem gondolta, hogy lenne igény egy ilyen borra."

Incisa della Rocchetta édesapja elérte a szándékát, és 1971-ben a Sassicaia debütált az 1968-as évjárattal. Egyszerűen csak vino da tavola azaz "asztali bor" kategóriába sorolták, és először szkepticizmussal fogadták. Az évtized végére azonban megindult a felhajtás a Bolgheri újfajta cabernet keverékei körül. A 80-as évek közepére a Sassicaiát, a Tignanello-t és Ornellaiát széles körben szuper-toszkánnak nevezték. És 1994-ben Bolgheri hírneve megerősíödött azzal, hogy saját megnevezést kapott, – ezen belül pedig a Sassicaia saját DOC is kapott. (DOC : Az 1963-ban bevezetett olaszeredetvédelmi rendszer meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtákat, a minimális alkoholtartalmat. Kikötheti a borkészítési eljárást is és a minimális érlelési időt. Egy bornak öt éven keresztül kell azonos minőséget produkálnia ahhoz, hogy megkaphassa a DOC jelölést.)

Sikerei ellenére a Tenuta San Guido sosem volt harsány, már nincs szervezett pince látogatás és marketingre is alig költenek. És a Sassicaia 50. jubileumi évére, ami tavaly volt, sem jöttek ki semmivel, csak a 2018-as évjárattal amelyet Incisa della Rocchetta találóan klasszikusnak ír le: „Friss, hűvös évjárat volt, ami az a fajta évjárat, amelyet szeretünk – kevésbé a koncentrációról, a cukor- és alkoholtartalomról, inkább a finomságról és a finomságról. elegancia." (Én ezt kóstoltam meg. )

A 85 százalékos Cabernet Sauvignon és a 15 százalékos Cabernet Franc keverékéből készült évfordulós évjárat csodálatos vitalitással rendelkezik: élénk piros és fekete bogyós jegyek, fűszernövények és citrusok jegyei. A tanninok selymesek, a tölgyek finomak, és enyhe sós a lecsengése – sokak szerint ez a part menti terroir jellegzetessége.

A Sassicaia ismert öregedési potenciáljáról – egyes évjáratok 20 évig vagy még tovább is érhetnek. Incisa della Rocchetta azt jósolja, hogy a 2018-as lesz az egyik ilyen. „Ebben a pillanatban ez még baby. Ennek ellenére a Sassicaia egy olyan bor, amelyet fiatalon is lehet fogyasztani, mert általában nagyon jól kiegyensúlyozott. A nyolcas mindig szerencsés évjárat volt számunkra” – mosolyog.
Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page