top of page

A hosszú élet titka: Maradj távol a mérgező emberektől, mondja a világ legidősebb embere

María Branyas Morera túlélt két világháborút, a spanyol polgárháborút, az 1918-as influenzajárványt és a Covidot. A kaliforniai születésű nő a világ legidősebb embere.


A 115 éves Branyas a 118 éves Lucille Randon halála után a legidősebb élő ember lett – erősítette meg a Guinness-rekordok honlapja a múlt héten. Randon január 17-én halt meg idősek otthonában, a francia Toulon városában.


Branyas akkor került be a köztudatba, amikor 2020 májusában túlélte a Covid-járványt, még mielőtt az oltások rendelkezésre álltak volna, akkor amikor a járvány Spanyolországban volt az egyik legsúlyosabb. Egy ideig ő volt a legidősebb Covid-túlélő, egészen addig, mielőtt Randon is elkapta a vírust és túlélte.


„Rend, nyugalom, jó kapcsolat a családdal és a barátokkal, kapcsolat a természettel, érzelmi stabilitás, stresszmentesség, semmi megbánás, sok pozitivitás és távol maradni a mérgező emberektől” – Branyas szerint ezeknek köszönhető a hosszú élete.


„Úgy gondolom, hogy a hosszú élettartam a szerencsés életről is szól”, mondta Branyas. "Szerencse és jó genetika."


Branyas 1907. március 4-én született San Franciscóban, egy évvel azután, hogy szülei Spanyolországból az Egyesült Államokba költöztek. A következő nyolc évben a család Texasba és New Orleansba költözött, ahol apja megalapította a Mercurio spanyol nyelvű magazint, majd visszatértek Spanyolországba és Katalóniában telepedtek le. Édesapja tüdőgümőkórban halt meg az Egyesült Államokból Spanyolországba tartó óceáni úton. Az útvonal kanyargós volt, mert az első világháború nehézkessé tette az utazást, így a hajónak Kubán és az Azori-szigeteken is kellett mennie. 1918-ban spanyolnátha-járvány söpört végig a világon. Aztán, amikor Branyas 29 éves volt, kitört a spanyol polgárháború, nem sokkal ezután jött a második világháború.


Branyas megismerkedett férjével, egy Joan Moret nevű katalán orvossal, három gyermekük lett, majd 11 unoka és 13 dédunoka született.


A pár esküvőjének napján, több órás várakozás után megtudták, hogy papjuk váratlanul meghalt. A templomban nem volt telefon, hogy másik lelkészt hívhassanak, így a családnak autóba kellett ülnie és másikat keresnie. Branyas használja a közösségi médiát, Twitteren is fent van.


„Az élet senki számára nem örök” – írta a Twitteren újév napján. „Az én koromban az új év ajándék, szerény ünneplés, gyönyörű utazás, boldogság pillanata.

– Élvezzük együtt az életet.DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page