top of page

A szorongás kora avagy hogyan befolyásolják a hormonjaink a mentális egészségünketHa kiejtjük a menopauza szót, a legtöbb embernek a hőhullámok, a rendszertelen menstruáció és talán a hangulatingadozás jut az eszébe, pedig a nők fele megtapasztalja a szorongást is ebben az időszakban.


A szorongás különböző módokon nyilvánulhat meg az életünkben, mindannyian megtapasztaltuk már a vizsga előtti idegeskedést, vagy a félelmet egy nehéz helyzetben, ilyenkor szorongásos reakció zajlik le az idegrendszerünkben. Sok nőnél azonban ezek az érzések nem múlnak el, és a szorongás mindennapossá válik.


Egy 3000 nő bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a 40-55 év közötti nők felének szorongásos tünetei vannak, köztük idegesség vagy feszültség érzése, ingerlékenység és irracionális félelem. A menopauza és a szorongás közötti kapcsolat nem ismert széles körben, az olyan tünetekhez képest, mint a hőhullámok, a súlygyarapodás és a fáradtság, pedig hormonjaink óriási hatással vannak mentális egészségünkre.


“A menopauza során a szorongás akkor jelentkezik, amikor a szervezetünk “harcolj vagy menekülj” védekező rendszere folyamatosan működik. Ez pedig egyensúlyzavart okoz abban, ahogy a szervezet feldolgozza a környezeti és érzékszervi ingereket. Amikor elkezdődik a menopauza, az ösztrogénszint ingadozik és csökken, és a szervezet kevesebb progeszteront is termel. Mindkét hormon befolyásolja a szerotonin nevű neurotranszmitter termelését, amely egy hangulatszabályzó transzmitter. Nem csoda, hogy ilyen érzelmi változások mellett a menopauza fizikai tüneteivel való megküzdés a nőket kimerülté, frusztrálttá és szorongóvá tehetik” - mondja Kathy Abernathy, menopauza specialista.


A test is átalakul ebben az időszakban, megváltozik a bőrünk, csökken az izomtömeg, mintha minden felesleg a hasra rakódna le, és nem könnyű lefogyni sem. Ezek a változások szintén előidézhetnek szorongást. Szakértők szerint, emiatt egyre több nő szenved étkezési zavartól ebben az életszakaszban.


“A 40-es éveim közepén kezdtem furán érezni magam, akkor kezdődtek el a tünetek. Szedtem mindenféle gyógynövényes kiegészítőt, amik ideig óráig javították a hangulatomat. Majd a dolgok elkezdtek eszkalálódni, és a hőhullámok megjelenésével együtt hirtelen elkezdtem szorongani, úgy éreztem, hogy nem én irányítom az életemet. Egyik percben kiabáltam, a másikban sírtam, és úgy tűnt, nem tudok racionálisan megítélni helyzeteket vagy embereket. Egyszerűen nem bízhattam többé a saját ítéletemben, tudtam, hogy tennem kell valamit. A vérvizsgálat aztán kimutatta, hogy az ösztrogén szintem jelentősen és gyorsan csökkent, igazi megkönnyebbülés volt megtudni, hogy miért éreztem magam így és hogy “csak” a menopauza okozta.” - mondja egy nő, aki szintén nem tudta, hogy a menopauzával dolga.


Fontos lépcső a szorongás tüneteinek felismerése, és az, hogy tudjuk, nem fognak örökké tartani. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek nyugtatólag tudnak hatni ránk,például légzési gyakorlatok, meditáció, jóga. Amennyiben életminőségünket befolyásolják a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.


Forrás: Menopause újság, Women&Home


Kép: Aykut Aydoğdu - https://www.instagram.com/aykutmaykut/?hl=enDSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page