top of page

Ahol a zebra is márványból van, és 8 méteres kék banánnal lehet fotózkodni. Vagy Hófehérkével.


Az egyik kedvenc városom Toszkánában Pietrasanta, ahol minden sarkon művészetbe lehet ütközni, szó szerint.

Idén Giuseppe Veneziano, Olaszország egyik legismertebb pop art művészének alkotásai láthatóak a kisváros utcáin, a kiállítás címe Kék Banán. Szeptember 14 -ig tart a kiállítás.

(Ami utalás a Velvet Underground&Nico lemezborítójára, melyhez Andy Warhol készített a kreatívot, amin egy (sárga) banán van.)


Pietrasanta már magában egy nagyon "édes kis város", ahogy a férjem mondaná angolból fordítva.

(A férjem magyar-ausztrál, az hogy hogy került Toszkánába 15 éve, majd egyszer megírom!)


Minden évben van szabadtéri kiállítás, eddig sosem csalódtam, jól kitalálta ezt a városvezetés, mert bár vannak a városnak saját látnivalói is nyilvánvalóan, ezzel nem lehet mellélőni. Főleg ha még jól is lehet velük fotózkodni.


Nos, én imádom az ilyen szabadtéri installációkat, mert nagyon szomjazom a kortárs kultúrát Olaszországban.


A Pietrasanta jelentősége amúgy 15. században indult meg, elsősorban a márvánnyal való kapcsolata miatt, Carrara a szomszédban található, Michelangelo volt az első szobrász, aki felismerte az itteni márvány szépségét, írja a Wikipedia.


A téren van is egy Michelangelo bár, ahova most például beült Dante egy laptoppal! :)


Ahogy látjátok, nagyon jól elszórakoztunk a férjemmel!


Mint később megtudtam, 14 művet lehetett volna megtalálni, ugyhogy vissza is kell mennünk a többit is megnézni.Fernando Botero, kolumbiai festő és szobrász eléggé ismert Toszkánában, mivel élt itt egy darabig


Pietrasanta-ban, a férjem szerint még mindig itt él, sőt egyszer szembejött vele az utcán..


Kerekded és buja formák, jellegzetesen egyszerű, ám mégis kifejező alakok, emberek, állatok és tárgyak uralják a műveit, írta a Szépművészeti Múzeum 2010-ben, amikor Boteronak Magyarországon volt kiállítása.


Nos, Botero gömbölyded figuráit lehet szeretni vagy nem szeretni, ez az ő jellegzetessége.


Pietrasantaban például van egy kis templom a főutcában a mentők mellett, oda festett két képet Botero, az egyik címe Menyország, a másiké Pokol. Meg lehet venni lenyomatban a Mentők irodájában 10 euroért darabját. Igen, megvettem, alig várom, hogy otthon kitegyem.

Állítólag Gina Lollobridiganak is van itt műterme, rengeteg művész költözik ide alkotni, nem csodálom, én is simán ide költöznék, jó kisugárzása van a városnak.


Pietrasantaban amúgy nagyon menő boltok is vannak, sajnos én mindig akkor jövök, amikor zárva vannak..És még jól is néznek ki!Emanuele Giannelli, helyi szobrász ezzel a kis visszafogott művel járult hozzá a település nyári szórakozásához.


Ahogy látjátok, rengeteg a lehetőség, hogy szuper képeket csináljon az ember a social mediara! :)Ahogy írtam a címben, itt még a zebra és az út széle is márványból van!Egy újabb bolt, ami zárva volt, viszont ilyen fotogén előtere volt!

Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page