top of page

Hírlevél #9: Hogyan változik az agyunk változókorban?

Kedves Olvasó! Örülök, hogy kinyitottad a hírlevelet, mert ma egy egészen izgalmas témáról fogok beszélni, mégpedig arról, hogyan változtatja meg az agyat a menopauza, mert hogy megváltoztatja és esetlegesen a hormonterápiának milyen szerepe lehet a folyamatban. Persze, ha elolvastad a könyvemet, akkor már találkoztál a témával, de bízom benne, hogy ma is tudok újat mondani!

Mindig elmondom az előadásaimon, hogy mennyire érdekes az, hogy a menopauza narráció mennyire petefészek központú, pedig bizonyos tünetek nyilvánvalóan az agyban/agyból indulnak ki, mégis ritkán gondolunk erre.

Pontosan már nem tudom megmondani, hogy mikor kerül Dr. Lisa Mosconi a látóterembe, talán 2 éve, amikor Davina McCall második menopauza dokumentumfilmjében láttam nyilatkozni, de lehet, hogy akkor, amikor megtaláltam a The XX Brain című könyvét, amit meg is vettem persze, de az is lehet, hogy egy másik könyve, a Brain Food kapcsán, amit szintén megvettem. De az is lehet, hogy Maria Shriver hírlevelében olvastam róla, ő ugye amerikai újságíró, író, a Kennedy család tagja, Kalifornia egykori First Lady-je (Arnold Schwarzenegger volt a férje) , valamint a The Women's Alzheimer Movement nonprofit szervezet alapítója. Apja Alzheimerben szenvedett, így rengeteg pénzt adományoz kutatásra, de készített dokumentumfilmet is a témáról, amivel Emmy-díjat is nyert. Így aztán Dr. Lisa Mosconi kutatásait is segíti, akinek szintén több családtagja szenvedett a betegségben.

Mosconi eddig is aktívan kommunikált a menopauza során bekövetkező agyi változásokról, de mivel most jön az új könyv, egyre több interjú is készül vele, szóval nem lehet kikerülni a témát.

Mosconi olasz-amerikai idegtudós, a Women's Brain Initiative és az Alzheimer Prevention Clinic igazgatója, mindkettő a Weill Cornell Medical College-ban, ahol ő a neurológia idegtudományának docense.

Amikor Lisa Mosconi elkezdte tanulmányozni a menopauza hatását az agyra, két fontos tényre jött rá. Először is, nagyon kevés agyi tanulmány foglalkozott egyáltalán a menopauzával. Másodszor, az a néhány, amelyik igen, olyan idősebb nőket vett górcső alá, akik már jóval túl voltak a menopauzán. "Leginkább az agyra gyakorolt utólagos hatását vizsgálták és inkább végeredményként, mint folyamatként."

Mosconi a menopauza és az agy kapcsolatát vizsgáló kutatók egyike, bár még mindig van mit tanulni, egyre világosabbá válik, hogy a menopauzát nem csak biológiai, hanem neurológiai eseményként is szükséges definiálni.


Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page