top of page

Hogyan hatnak ránk a hőhullámok?Egy korábbi posztom kapcsán, amit megosztottam a Facebook-on, jött egy komment, amely így szólt:

"Nem szorosan a cikkhez kapcsolódik, de mégis. Pár éve megtudtam, hogy a szervezet számára az a jó, ha minél intenzívebb tünetek, hőhullámok, leizzadások történnek a menopauza alatt. Úgy is nevezhetnénk, hogy minél extrább kisülések történnek, annál inkább védett a későbbiekben a szív, szó szerint meghosszabbítják az életet ezek a jelenségek. Nekem ez inspirálólag hatott, mondhatni öröm az ürömben."


Nos, milyen jó lenne, ha így lenne, de kissé szkeptikus voltam ezzel a kijelentéssel, így megkérdeztem egy szakértőt.


De először, nézzük, hogy mi is a hőhullám?


A menopauza szindróma számos tünet és betegség összefoglaló neve. Egyetlen közös pontja van a tüneteknek: mindegyik az ösztrogénhiány miatt történik. Nemrégiben kijött egy cikk, amely már arról ír, hogy 62 tünetet különböztetnek meg a menopauza kapcsán. És hogy miért van ilyen sok tünet? A női szervezet valamennyiben szövetében fellelhetőek az ösztrogénreceptorok.


A tünetek 3 csoportba sorolhatóak:

  1. Vazomotoros tünetek

  2. Urogenitális tünetek

  3. Pszichés tünetek

A vazomotoros tünetek az akarattól független, ún. vegetatív idegrendszer működésében beállt zavarok következményei. Ezek a nők 3/4-ét érintik. Legjellemzőbb megnyilvánulásai: hőhullám, izzadási rohamok, szédülés, szívdobogás, migrénes fejfájás. Ide tartozik még: álmatlanság, fülzúgás, vérnyomás-ingadozás, emésztési zavarok (főleg székrekedés), fáradékonyság, levertség, bőrérzékelés zavar, időjárási frontokkal szembeni fokozott érzékenység.


A vazomotoros tünetek közül a hőhullámok a leggyakoriabbak, lehet mindenféle erősségű, van, aki nem igazán zavar a mindennapi életben, van, akinek rontja az életminőségét. Mivel a hőhullámba még senki sem halt bele, ezért sokan úgy gondolják, akkor is ha erős, hogy majd valahogy túlélik.


A hőhullám hirtelen érkezik, általában előjel nélkül, főleg arcon, nyakon és mellkason érezhető. Ilyenkor kitágulnak a hajszálerek és a bőr kipirosodik, és ehhez erős izzadás társulhat.

A hőhullám bármikor jöhet és sok minden kiválthatja, például forró ital, kávé, fűszeres ételek, alkohol, hideg zuhany vagy pszichés inger is (mondjuk stressz).


Érdekes megfigyelés, hogy a hőhullámok alatt az arcon, nyakon, mellkason csak +1 fokos hőmérséklet-emelkedés történik, míg az ujjakban 20 fokról 33 fokra nő a hőmérséklet.


A hőhullámok gyakorisága, időtartama egyénenként változik, néhány másodperctől 3-4 percig is eltarthatnak, és egymás után többször is jöhetnek. A kialvatlan, túlsúlyos, dohányzó nőknél gyakoribb. És az előbb említett stressz, a menopauzához való hozzáállás (!) és a rossz hangulat szintén hajlamosító tényező.


Jót tesz-e a szívnek a hőhullám?


"Nagy betegszámú menopausa-tanulmányok* azt találták, hogy a menopauzális időszakban hőhullámokat tapasztaló nőknél nagyobb, csaknem kétszeres a szívkoszorúér rizikója az ilyen tünetektől nem szenvedőkhöz képest. A kifejezettebb hőhullámok egy későbbi stroke kockázatát háromszorosára növelik. A gyakoribb vazomotoros (a hőhullám is ide tartozik) tünetek gyakrabban társulnak magas vérnyomással, elhízással, inzulinrezisztenciával és fokozott cukorbetegség-kockázattal is. Mindamellett nem kell elkeseredni: már kis dózisú ösztrogénpótlásra legtöbbször mind a tünetek, mind a kedvezőtlen társbetegségek kedvező irányba befolyásolhatók, illetve úgy tűnik, a hőhullámokban szenvedők nyernek a legtöbbet a posztmenopauzális hormonterápiával. A sport, bizonyos antidepresszáns gyógyszerek (SSRI és SNRI), a dohányzás kerülése azoknál is okozhat enyhülést, akik hormont nem szeretnének vagy nem kaphatnak." - Dr. Timár Orsolya, belgyógyász


Kiegészítés:

*WHI- Women's Health Initiative, HERS- Heart Estrogen/Progestin Replacement Study vagy SWAN - Study of Women's Health Across the Nation

Forrás: László Ádám,Jakab Attila: Menopauzális Medicina (69. oldal)


 

A gyakori hőhullámok a szívproblémák magasabb kockázatát jelezhetik


Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság idei éves találkozóján bemutatott kutatás szerint a tartós hőhullámok arra utalhatnak, hogy nagyobb a szívroham vagy szélütés kockázata a későbbiekben.


A menopauzális átmeneten áteső nők többsége tapasztal hőhullámokat, a Johns Hopkins Medicine becslése szerint a nők körülbelül háromnegyedénél jelentkeznek ezek a hirtelen és rövid ideig tartó epizódok, amelyek befolyásolhatják az életminőséget, megzavarhatják az alvást, fokozhatják az ingerlékenységet és depressziót okozhatnak. A Mayo Clinic szerint a hőhullámok tünetei átlagosan több mint hét évig tartanak. De bizonyos esetekben 10 évig vagy tovább is fennállhatnak.


A menopauza elérésekor nő a szívkockázat, mert a szervezet már nem termel elegendő ösztrogént a szív védelméhez. Az American Heart Association megjegyzi, hogy 3 nőből 1 szenved valamilyen szívbetegségben, és a nők körében a szívrohamok számának általános növekedése figyelhető meg körülbelül 10 évvel a menopauza után.


Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) éves találkozóján Atlantában, október 12-én Rebecca Thurston, PhD, a Pittsburghi Egyetem Közegészségügyi Karának Női Bioviselkedési Egészségügyi Laboratóriumának igazgatója mutatta be a hőhullámokkal és a szívbetegségek kockázatával kapcsolatos adatokat, és útmutatást adott arra vonatkozóan, hogy a nőknek mit kell figyelembe venniük, hogy csökkentsék a szívproblémák valószínűségét


„Évek óta a vazomotoros tüneteket átlagos tüneteknek tekintették, amelyek kevés hatással van a nők testi egészségére” – mondja Dr. Thurston. "De egyre több irodalom kezdi összekapcsolni ezeket a vazomotoros tüneteket a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mutatóival."


Megjegyezte, hogy a gyakori vagy súlyos hőhullámokban szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő olyan állapotok, amelyek növelik a szívproblémák kockázatát, ideértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet, valamint az érelmeszesedés, a zsírfelhalmozódás kockázatát.


Thurston előadása két tanulmányból készült. Az egyik a Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN), amelyben több mint 3300 középkorú nő vesz részt hét kijelölt kutatóközpontban szerte az Egyesült Államokban. A másik a Pittsburgh Egyetem tanulmánya, amelyet 2016-ban tettek közzé a Stroke folyóiratban, amelyben 304 helyben toborzott nő vett részt. A 304 nő bevonásával végzett kutatása során Thurston és munkatársai azt találták, hogy a több vazomotoros tünetet mutató résztvevőknél több volt a carotis atherosclerosis (szűkült erek a nyakban, amelyek a szívből az agyba szállítják a vért). Hozzátette, hogy a SWAN-tanulmány megfigyelései és a világ minden táján végzett kutatás azt is jelzi, hogy a bejelentett hőhullámok érelmeszesedéssel járnak, és hogy a nők körülbelül egyharmadának gyakori vazomotoros tünetei vannak, amelyek úgy tűnik, hogy befolyásolják a szív egészségét.


A SWAN-tanulmány eredményei azt is kimutatták, hogy a gyakori vagy tartós vazomotoros tünetekkel rendelkező nőknél0-77 százalékkal nőtt a jövőbeni szívbetegség kockázata. A vizsgálat kezdetekor 42 és 52 év közötti résztvevőket legfeljebb 22 évig követték nyomon, és 16 utóellenőrző látogatást végeztek. A vizsgálat kezdetétől és minden utánkövetési látogatás alkalmával a nőket arra kérték (egy szabványos kérdőív segítségével), hogy jelentsék, milyen gyakran tapasztaltak vazomotoros tüneteket (hőhullámok és éjszakai izzadás) az előző két hétben. A válaszok hat vagy több napot tartalmaztak (egyik vagy mindkettő: hőhullámok vagy éjszakai izzadás), egy-öt nap (egyik vagy mindkettő hőhullámok vagy éjszakai izzadás), vagy tünetek nélkül.


„Lényegében a világ minden tájáról származó információk összegzése jelzi, hogy ezek a vazomotoros tünetek mennyire fontosak a nők szív- és érrendszeri egészségében” – mondja Thurston. „Megdöbbentett, hogy milyen következetesen látjuk ezt az összefüggést.”


Bár a bizonyítékok összefüggést mutattak a gyakori és súlyos hőhullámok és a nagyobb szívkockázat között, Thurston és kutatótársai nem tudják, hogy ezen menopauza tüneteinek kezelése javítja-e a szív kimenetelét. Az ilyen jellegű vizsgálatokra továbbra is szükség van, és a tudósok olyan tényezőket vizsgálnak, mint a gyulladás, véralvadás és a hormonváltozások, amelyek szerepet játszhatnak.


Azoknak a nőknek, akik gyakori hőhullámokat tapasztalnak, Thurston azt javasolja, hogy forduljanak nőgyógyászhoz, – ideális esetben olyanhoz, aki képzett a menopauza ellátásában. Arra is buzdítja a nőket, hogy alaposan nézzék meg életmódjukat és egészségügyi szokásaikat. „Ha dohányzik, itt az ideje abbahagyni” – mondja. "Ha problémái vannak a súlyával, keressen ehhez támogatást."


„A változókorban sok minden megváltozik a nő életében, ezért jobban kell figyelni a kockázatokra – jegyzi meg Thurston. Azt is mondja, hogy a nőknek nem kell túlságosan megijedniük ezektől a lehetséges egészségügyi veszélyektől. „Elég megterhelő a menopauza és a sok vazomotoros tünet” – mondja Thurston."De kezelni kell a vazomotoros tüneteket, ha valóban szenvedést okoznak, és mellette foglalkozni a szív- és érrendszeri egészséggel."


Arra is kéri a nőket, hogy a saját egészségüket helyezzék előtérbe, mivel hajlamosak mások egészségét a sajátjuk elé helyezni. "Bár ez egy nagyon szeretetteljes dolog, a saját egészséged fontosabbá tétele is kritikus."


A cikk forrása: https://bit.ly/3VJMbGZ


 

Ismét azt kell mondanom, hogy a változókor legnagyobb jótéteménye az, hogy rákényszerít minket arra, hogy ráhangolódjunk testünk szükségleteire és jobban figyeljünk magunkra. Figyeljünk az egészségünkre és ha súlyos hőhullámaink vannak, menjünk orvoshoz!DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page