top of page

Itt az eddigi legnagyobb kutatás arról, hogy a Covid-oltások hogyan befolyásolják a menstruációt

Egyeseknél a védőoltás mellékhatása a menstruációs ciklus megváltozása volt, a szakértők szerint nincs ok aggodalomra. A posztmenopauzában lévő nők 66 százaléka tapasztalt áttöréses vérzést az oltás után.

Egy friss kutatás azon résztvevőinek közel fele, akik a felmérés idején rendszeresen menstruáltak, a Covid-19 vakcina beadása után erősebb vérzésről számoltak be. Mások, akik általában nem menstruáltak – ide értve a transznemű férfiakat, a hosszú hatású fogamzásgátlót szedőket (például Mirena spirál) és a posztmenopauzában lévő nőket – szintén szokatlan vérzést tapasztaltak.


Az új kutatásra, mely az eddigi legnagyobb, azért volt szükség, mert korábban elsősorban a menstruáló cisznemű nőkre összpontosítottak ( cisz, az a személy, akinek nemi tudata és születéskori biológiai neme megegyezik).


A Covid-19 elleni oltások közel 20 millió ember halálát akadályozták, mondja egy másik tanulmány, viszont sok orvosszakértő kezdetben elhárította az aggodalmakat, amikor a nők és a különböző nemű emberek az oltás beadása után rendszertelen menstruációs ciklusról számoltak be.


Az oltás utáni tapasztalatok jobb megértése érdekében az Illinoisi Egyetem Urbana-Champaign-ben és a Washington Egyetem St. Louis-i Orvostudományi Karának kutatói 2021 áprilisában több ezer embernek juttattak el online felmérést szerte a világon. Három hónap elteltével a kutatók több mint

39000 választ gyűjtöttek össze és elemeztek 18 és 80 év közötti egyénektől a menstruációs ciklusukra vonatkozóan. A felmérésben résztvevők mindegyike teljes mértékben beoltva volt – a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson vagy más, az Egyesült Államokon kívül engedélyezett vakcinákkal. És legjobb tudomásuk szerint a résztvevők nem kapták el a Covid-19-et az oltás előtt.


A Science Advances folyóiratban pénteken megjelent kutatás azt mutatja, hogy a rendszeres menstruációs ciklusú emberek 42 százaléka tapasztalt erősebb vérzést az oltás után, míg 44 százalékuk nem számolt be változásról, 14 százalékuk pedig könnyebb menstruációt tapasztalt. Ezenkívül a nemi megerősítő hormonkezelést kapó válaszadók 39 százaléka, a hosszú hatású fogamzásgátlót szedők 71 százaléka és a posztmenopauzában lévő nők 66 százaléka tapasztalt áttöréses vérzést az egyik vagy mindkét injekció után.

"Szerintem fontos, hogy az emberek tudják, hogy ez megtörténhet, így nem fognak félni vagy megijedni, és fel lesznek rá készülve" - mondta Katharine Lee, a Washington Egyetem Orvostudományi Karának biológiai antropológusa és a tanulmány első szerzője. Dr. Lee azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a tanulmány nem hasonlította össze az eredményeket egy olyan kontrollcsoporttal, akik nem kaptak védőoltást. És lehetséges, hogy azok az emberek, akik megfigyelték a ciklusuk változását az oltás után, nagyobb valószínűséggel vettek részt a felmérésben. Ennek ellenére az eredmények egybevágnak a kisebb tanulmányokkal, amelyek a robusztusabb kontrollokkal végzett oltás utáni menstruációs változásokról számoltak be. Fontos, hogy az új tanulmány azt is megállapította, hogy egyes demográfiai csoportok nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak menstruációs változásokat, és a tanulmány segíthet nekik jobban felkészülni - mondta Dr. Lee. Például az idősebbeknél ersőebb volt a nagyobb menstruációs vérzés. Akik hormonális fogamzásgátlást használtak, korábban terhesek voltak, vagy olyan reproduktív betegséggel diagnosztizálták őket, mint endometriózis, mióma vagy policisztás petefészek-szindróma, szintén nagyobb valószínűséggel tapasztaltak erősebb menstruációt. Azok, akik spanyolnak vagy latin-amerikainak vallották magukat, általában erősebb vérzésről számoltak be. És azoknál az embereknél, akiknél az oltások egyéb mellékhatásai, például láz vagy fáradtság jelentkeztek, nagyobb eséllyel tapasztaltak rendszertelen menstruációkat. Átlagosan, a 60 év körüli posztmenopauzás nők nagyobb valószínűséggel tapasztaltak áttöréses vérzést az oltás után, mint az idősebbek. Úgy tűnik azonban, hogy a posztmenopauzában lévő nők vakcina típusa, vagy hogy voltak-e egyéb mellékhatásaik, például lázuk, vagy volt-e terhességük a múltban, nem volt hatással a vérzésükre. Miért következnek be ezek a változások? A menstruáció bizonyos mértékű ingadozása – a vérzés napjainak száma, az erőssége és a ciklus hossza – normális.„A menstruációs ciklusaink nem tökéletesek” – mondta Dr. Alison Edelman, az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, aki a Covid-19 elleni oltások menstruációra gyakorolt ​​hatását is tanulmányozta. A hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a petefészkek által kiválasztott hormonok szabályozzák a havi ciklust, amelyekre belső és külső tényezők egyaránt hatással lehetnek. A stressz és a betegségek, a fogyás vagy súlygyarapodás, a kalóriakorlátozás és az intenzív testmozgás mind megváltoztathatják a menstruáció tipikus mintázatát.

A szokásos menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha nem alakul ki terhesség, csökken a hormonszint, emiatt a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik. A folyamat során a nyálkahártya a hüvelyen keresztül, vérzés kíséretében havonta távozik. Az endometriumot, vagyis a méh nyálkahártyáját, szintén összefüggésbe hozták az immunrendszerrel, talán védelmi szerepe miatt lehetséges, hogy amikor a vakcinák aktiválják az immunrendszert, valamilyen módon az endometriumban is kiváltanak hatásokat, ami aztán zavart okoz a menstruációs ciklusban, mondta Dr. Edelman. És egyesek érzékenyebbek lehetnek a szervezetükben bekövetkező immun- vagy hormonváltozásokra. Dr. Edelman kutatása során megállapította, hogy egyes nőknél a menstruáció a szokásosnál egy-két nappal később jött meg, miután megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A változások azonban átmenetiek voltak – a menstruáció egy-két ciklus után visszaállt a normális kerékvágásba. Mi a teendő, ha a Covid-oltás után menstruációs rendellenességeket észlel Ha bármilyen új vagy szokatlan vérzési mintát tapasztalunk, nem szabad figyelmen kívül hagyni. A menstruációs ciklus egy másik létfontosságú jelnek tekinthető, csakúgy, mint a testhőmérséklet vagy a vérnyomás, amely támpontokat ad az egészségéről – mondta Dr. Jennifer Kawwass, az Emory Egyetem reproduktív endokrinológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban. "A menstruációs ciklus intervalluma vagy a vérzési profil jelentős változása további vizsgálatot igényel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincs mögötte endokrinológiai, hematológiai vagy anatómiai ok" - mondta Dr. Kawwass. Az áttöréses vérzés például olyan embereknél, akik már nem menstruálnak rendesen, a méhnyak-, petefészek-, méh- vagy hüvelyrák figyelmeztető jele is lehet. Ennek ellenére, ha rendszeres menstruációs ciklusa van, a menstruációs ciklusának finom eltérései nem adnak okot aggodalomra, és nem követelik meg, hogy bármiben is változtasson – mondta Dr. Kawwass. Klinikai kísérletek és más tanulmányok már megállapították, hogy a Covid-19 vakcinák biztonságosak és hatékonyak, és nem valószínű, hogy hosszú távon befolyásolják a termékenységet. Számít-e, hogy a ciklus mely szakaszában oltatunk?

A szakértők egyetértenek abban, hogy az a káosz, amit a Covid-19 az egész szervezteben okozott, beleértve a lehetséges elhúzódó hatásokat is, sokkal rosszabb, mint a betegség elleni védőoltás bármely mellékhatása. Azok az emberek, akik korábban belázasodtak az első injekció beadása után, a következő adagot olyan napra tervezzék, amikor nem kell dolgozniuk, mondta Dr. Edelman. De nem szabad hagyni, hogy az átmeneti menstruációs változások megakadályozzák a teljes oltást vagy az emlékeztető oltást. Mivel a megbetegedések száma ismét emelkedik, az oltás beadásának legalább két hétre való halasztása jelentősen megnövelheti a Covid-19 fertőzésének kockázatát – mondta. Ennek ellenére fontos nyomon követni a szervezet oltásra adott reakcióját, és a közegészségügyi tisztviselőknek el kell ismerniük a menstruációs ciklus eltéréseivel kapcsolatos aggodalmakat amellett, hogy figyelmeztetik az embereket a Covid-19 fertőzésének kockázatára – mondta Keisha Ray, a McGovern Medical School bioetikai szakértője.


A menstruációs változások és az oltás egyéb mellékhatásai körüli megnövekedett átláthatóságnak egy másik előnye is lehet: csökkentheti az emberek védőoltás iránti tétovázását. „Szavahihetőek szeretnénk maradni. Igyekszünk visszaigazolni az emberek megélt tapasztalatait” – mondta Dr. Lee. Azt viszont reméli, hogy az új kutatás javítani fogja az emberek egészségével kapcsolatos beszélgetéseket, és a jövőben átfogóbb klinikai vizsgálatokhoz vezet.


Forrás: New York Times

Commentaires


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page