top of page

Mi történik az intim területeinkkel változókorban?Mindannyian tudjuk, hogy ahogy telnek az évek bizonyos dolgok meg fognak történni velünk előbb vagy utóbb, az öregedés természetes velejáróit nem tudjuk kikerülni.

De milyen változások történnek a hüvelyünkkel és a szeméremtestünkkel? Csakúgy, mint a testünk többi része, ezek is öregszenek. Ahogy közeledünk a menopauzához, láthatóan és működésben is észrevehetjük a változásokat. A szárazság, a megereszkedés vagy a nedvesség hiánya problémákat is okozhat ebben az életszakaszban. Bár ezek a változások természetesek, a szexuális életre vagy a fürdőszobai dolgainkra gyakorolt hatásuk kellemetlen lehet.

A hüvely és a szeméremtest nagyjából ugyanolyan marad az évek során a pubertástól a menopauzáig, két jelentős esemény kivételével: a szülés és a szoptatás. A szoptatás önmagában nem okoz problémát, de az ezzel járó alacsony ösztrogénszint késleltetheti a hüvely normális állapotba való visszatérését terhesség és szülés után. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén az a hormon, amely felelős a hüvely és a szeméremtest nedvességéért és rugalmasságáért. De a szoptatás befejeztével a dolgok általában visszatérnek a normális kerékvágásba.


Mi az a G.S.M?

Talán nem mondok újat, változások kívül és belül is lesznek, vagyis a hüvelyben (latinul vagina) és a vulvában (női nemi szerv külső része, szeméremtest, avagy a hüvelybemenet és annak környéke) is. Korábban ezt hüvelysorvadásnak nevezték, mivel a szövet elvékonyodik, sőt zsugorodhat is, ez a terminológia azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy ezek a változások nem csak a hüvelyt érintik, így adtak egy olyan nevet ennek, amit alig lehet kiejteni: menopauza genitourináris szindrómának hívják, rövidítve G.S.M.


A G.S.M.-t elsősorban az ösztrogénszint csökkenése okozza a menopauza során. Ennek eredményeként a szeméremtest és a hüvely bőre elvékonyodik, rugalmassága csökken, a kisajkak mérete is csökkenhet.

A G.S.M. gyakori tünetei a hüvelyi vagy szeméremtestszárazság, amelyek hatással lehetnek a szexuális életre is (a nedvesség hiánya, kényelmetlen csiszolópapír-szerű érzés, fájdalom, orgazmus nehezebb elérése).


A nők kb. 15 százaléka számol be a G.S.M. tüneteiről perimenopauzában, vagyis a menopauza körüli időszakban, amikor az ösztrogéntermelés csökkenni kezd. A nők körülbelül 50 százalékánál jelentkeznek a G.S.M. tünetei három évvel a menopauza után. Akár perimenopauzában vagyunk, akár öt éve volt az utolsó menstruációnk, számos terápia létezik a G.S.M.-re, így nem szabad szenvedni. Lásd alul!

A bal oldali képen menopauza előtti, a jobb oldalon menopauza utáni hüvelyi nyálkahártya. Menopauza előtt, amikor a hüvely jól ellátott ösztrogénnel, vastagabb és több réteggel bír, ami lehetővé teszi, hogy a közösülés és a szülés során megnyúljon. Menopauza után, amikor az ösztrogénszint alacsonyabb lesz, a hüvely fala vékonyabb lesz és kevésbé rugalmas.


Fokozott a húgyúti és a hüvelyi fertőzések kockázata. Az ösztrogén biztosítja ugyanis a hüvely savasságát fenntartó tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) életképességét, az enyhe savas közeg pedig nem kedvez a hüvelybe jutó kórokozók megtelepedésének és szaporodásának. Az ösztrogénszint csökkenésével ez a természetes védekező rendszer gyengül, ami miatt gyakoribbá válhatnak a - nyáron amúgy is sokak életét megkeserítő - bakteriális fertőzések.


Mivel az ösztrogén kulcsfontosságú a hüvely baktériumkolóniáinak fenntartásához, a baktériumok típusa is megváltozhat, így a hüvely szaga is megváltozhat.

A hajunk természetes ciklusokon megy keresztül, egy ideig nő, majd kihullik, ahogy a haj öregszik, növekedési ciklusa lerövidül. A menopauza során bekövetkező hajhullás, beleértve a szeméremszőrzet elvesztését és elvékonyodását is, közvetlenül összefügg az ösztrogén és progeszteron csökkent termelésével, ami az androgéneknek nevezett férfihormonok aktivitásának növekedését okozza. Ezek az androgének a szőrtüszők összezsugorodását okozzák, ami hajhulláshoz és elvékonyodáshoz vezet.

Kutatások szerint a szeméremszőrzet általában egyenletes ütemben, napi 0,5 milliméterrel nő, de ahogy a menopauza során megváltoznak a hormonok, elkezd lelassulni és ritkulni.

Nem mindenki fogja elveszíteni a szeméremszőrzetét, de ha a menopauza után megmarad, akkor nagy valószínűséggel ősz lesz. (Csak zárójelben, hogy más területeken, például az állon és az arcon megjelenhetnek nem kívánatos szőrök, szintén az androgének következtében.)


A menopauza körüli ösztrogénveszteség vékonyabbá és rugalmatlanná teszi a hüvely egykor rugalmas szöveteit. A szexuális élet hiányának következménye, hogy a hüvely rövidülhet és szűkülhet, tehát fájni fog aktus közben. Az egészséges szexuális élet fenntartásával (partnerrel vagy vibrátorral) a hüvely laza és feszes maradhat. (Ugye, érezzük, hogy milyen szemétség ez? Fáj, de csinálni "kell", hogy majd ne fájjon!)


Ezzel egy időben a szexuális vágy is csökkenhet, sok nő számára a menopauza csökkent libidót okoz. A libidót nagyon sok tényező befolyásolja, a hormonoktól az érzelmi állapotokig. (Erről majd nemsokára hosszabban!)


A vulva azaz a szeméremtestet valószínűleg halványabb színű lesz, mint régen. A világosabb szín az alacsonyabb ösztrogénszint miatti csökkent véráramlásnak köszönhető.


Néhány általános ajánlás:

- A szeméremtestre ne használjunk szappant, mert szárít, és csak fokozza a G.S.M.-hez kapcsolódó szárazságot.

- Vizelet-inkontinencia esetén, inkontinencia betétet használjunk, ne menstruációs betétet. A menstruációs betéteket másképpen tervezték, és a vizelet nedvességét a bőrön tartják, ami potenciálisan hozzájárul a szeméremtest irritációjához.

- Szexuális aktushoz használjunk szilikon alapú síkosítót. (Kutatások szerint, ez hatékonyabban csökkenti a fájdalmat a szex során a menopauzában lévő nőknél, mint a vízbázisú síkosító.)

- Használjunk hüvelyi hidratáló krémeket a hüvelyszárazság ellen, ezek vény nélkül kapható termékek, amelyeket két-három naponta kell használni. Fontos tudni: a hüvelyi síkosítók nem tudják kezelni a hüvelyszárazság kiváltó okát, például a menopauza okozta alacsonyabb ösztrogénszintet, de enyhíthetik a szárazság okozta kellemetlenségeket. A Cikatridina hüvelykúp egy lehetséges megoldás, legfontosabb összetevője a hialuronsav, amelynek előnyös hatásait további 4 gyógynövény – aloe vera, körömvirág, teafa és tigrisfű – olajos kivonata erősíti. A hüvelykúp használata egyszerű: esténként, közvetlenül lefekvés előtt fel kell helyezni kézzel egy kúpot a hüvelybe. A kúp alapanyaga a glicerin, amely vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően önmagában is ápolja a kiszáradt hüvelyhámot.

- Magyarországon lehet kapni nem vényköteles ösztrogén krémet hüvelyszárazságra. Ez az Ovestin hüvelykrém egy vizes alapú, ösztriolt tartalmazó krém. Az ösztriol egy természetes női hormon, mely a többi ösztrogénnel ellentétben rövid hatású és különösen hatékony az intim tünetek enyhítésében. Helyben pótolja a hiányzó ösztrogént, így segít helyreállítani a laktobacillusok jelenlétét és a savas pH-t, így hozzájárul a hüvelyi és húgyúti fertőzések elkerüléséhez. Applikátor segítségével lehet a hüvelybe juttatni, a kezelés első heteiben naponta egyszer, később hetente kétszer ajánlják alkalmazását.

Kiknek ajánlják? Változó korban lévő nőknek, ösztrogén hiányból fakadó hüvelyszárazság, visszatérő húgyúti fertőzések, enyhe inkontinencia esetén az ösztrogén helyi pótlására ajánlják elsősorban, de alkalmazható hüvelyi műtétet követően a sebgyógyulás elősegítésére, illetve a méhnyak-kenetek értékelhetőségének javítására is. És bár nem kell hozzá recept, azért orvossal előtte érdemes konzultálni: lehet valaki allergiás az ösztriolra vagy a krém egyéb összetevőjére, vagy ha mellrákja vagy ösztrogénre érzékeny daganatos betegsége (mint pl. a méh belső rétegének rákja) van valakinek, vagy valaha volt, esetleg fennáll annak gyanúja, nem biztos, hogy érdemes kísérletezni.

- A közösülés és más szexuális tevékenységek, amelyek megnyújtják a hüvelyt, segíthetnek megőrizni a rugalmasságot azáltal, hogy megakadályozzák a szövet összehúzódását és túlzott megfeszülését a területen.


Fontos most is megjegyeznem: ahány nő, annyi menopauza. A fent leírtak nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél. (Szerencsére!)


Folytatás hamarosan!


Források:

https://www.menopause.org

https://drjengunter.com/

https://www.healthline.com

https://www.hazipatika.com

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page