top of page

Utálom az öregedő testemet..

Utálom az öregedő testemet, undorodva tudok csak magamra nézni, olvasom az olvasói levelet egy angol újságban. Hogyan tudnék kedvesebben tekinteni a tónustalan, középkorú, megereszkedett meztelen testemre? Kerülöm azokat a tevékenységeket, ahol meg kell mutatnom a karomat, a lábaimat vagy a hasamat. Imádok úszni, de gyűlölök fürdőruhában lenni. Nem érzem jól magam szex közben, nem tudok ellazulni, mert annyira szégyellem a megereszkedett hasamat és melleimet. Sokat sétálok, jógázok, hetente többször járok Pilatesre, és szeretem, amire a testem képes. Majdnem 60 éves vagyok, jól táplálkozom, de tudom, hogy túlsúlyos vagyok, plusz 10 kiló van rajtam, életem nagy részében ezzel küszködtem. Tudom, hogy mindannyian sokkal többek vagyunk, mint a fizikai megjelenésünk, és szégyellem magam, hogy szégyellem magam.

Nos, nem vagy egyedül, írnám válaszként ennek a nőnek. Nincs olyan nő 40 felett, aki ne érezné magán az idő nyomait, belsőleg és külsőleg is, engem is sokszor "megüt" a kép, általában akkor, ha csak úgy véletlenül elhaladok egy tükör vagy egy kirakat mellett és belenézek, ki ez a nő? A fejemben még más kép él magamról, valahogy leragadtam 36 körül, pedig jövőre már 50 leszek.

Emlékszem, amikor rá kellett jönnöm arra, hogy ez már nem lesz jobb, és bár csináltathatok ezt-azt a testemmel/fejemmel, nem lehet örökké harcolni, mert az egy nagyon keserű élet lesz, ami még jobban meglátszik az ember fején. Az öregedés jön és nyomot hagy.


A probléma oka abban rejlik, amit már sokszor leírtam, hogy a jelenlegi társadalmi narráció az, hogy öregedni kínos. Legalábbis, ha látszik rajtad. Akkor dicsérnek, ha fiatalabbnak látszol a korodnál, "a jó nézel ki a korodhoz képest", sose volt bók.


A magazinokban szereplő idősebb nők - bizonyos kivételek mindig vannak persze - azért kerülnek be a magazinokba, mert nem úgy néznek, mint az idősebb nők. Fiatalosak és/vagy kortalanok. Hja, nehéz eldönteni, hogy melyik utat válasszuk.


Nem véletlen, hogy ezért kedveljük annyira Helen Mirrent (77). Vannak ráncai és jókat mond, mint például: "Nem mindannyian vagyunk szépek, én sem vagyok szép és ezt tudom. Néha sok segítséggel jól tudok kinézni..Úgyhogy a szép helyett új szót akarok. Azt hiszem, a "lenni" elég lesz. Tehát a tanácsom az, hogy legyél kíváncsi és érdeklődő. Ne gondolj túl sokat magadról. Figyelj oda másokra, és ez több szempontból is széppé fog tenni". Az Allure magazon (amely nemrégiben megszűnt) 2017-ben bejelentette, hogy nem fogja használni az anti-aging kifejezést az újságban, mert nem szeretnék azt üzenni, hogy az öregedés ellen harcolni kell. Amikor ezzel az üzenettel kijöttek, Helen Mirren volt a címlapon.


Az anti-aging business ugyanis a nők öregedéstől való félelmére épít. Bevállalni az öregedést, és az ezzel járó jeleket, mint ráncok, logó bőr/has/mell, bátorságot igényel. Nem véletlenül mondta azt Jane Fonda, amikor a plasztikai műtétjeiről mesélt a róla szóló dokumentumfilmben, hogy "nem voltam elég bátor, nem megcsináltatni".


Az egy dolog, hogy nekünk nem tetszik, de mások mit fognak szólni? Nézem az arcomat reggelente, és tulajdonképpen csak azt kérem az "öregedés Istenétől", hogy ne úgy nézzek ki, mint aki állandóan mérges vagy fáradt.


Sok magazin bizonytalan, nem tudják, hogyan kommunikálják ezt az egész öregedés dolgot. Tudják, hogy nyitni kellene a 40/50/60 feletti nők felé, de fogalmuk sincs hogyan. Pedig igazából egyszerű. Először is, nem kellene minket hülyének nézni. Aztán, nem kellene félni beszélni az öregedésről. Harmadszor, rettentő nagy terhet ró a nőkre a média részéről, ha egy 60/70 éves nőt 30 évesre retusálnak, mintha ez lenne a normális, így kinézni ennyi idősen. Ez a fiatalok számára is nyomasztó lehet. Negyedszer, ha több újság lenne 40/50/60 feletti nőknek, nem kellene annyit retusálni!


A következőt pedig az újságírónő válaszolta a kérdőzenek:

"Kik a legvonzóbb idősebb nők valójában? Nem a legvékonyabbak, nem a legfiatalabbak, hanem azok a nők, akik büszkén viselik magukat, akik nem rejtőzködnek, akik felemelik a fejüket és nevetnek, nem törődve azzal, ami esetleg már nem olyan, mint volt, akik fellélegeznek, mert nem tartják vissza a lélegzetüket, miközben megpróbálják behúzni a hasukat. A magabiztosság vonzó, nem a soványság vagy a feszesség a kulcsa annak, hogy szépnek érezzük magunkat."


És akkor most tegyük fel a kérdést magunknak, hogy mitől lehetünk magabiztosabbak?


Folytatás hamarosan!

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page