top of page

Ma már tudjuk, hogy megfelelő ellenőrzés mellett a menopauzális hormonpótlás rengeteg nőnek jelenthet egy jobb életminőséget és hosszú távon egészséget.

Olyan, mintha valami átvette volna feletted a hatalmat.
Az angolban már van is erre kifejezés NFLM azaz "not feeling like myself", magyarul "nem érzem magam önmagamnak" vagyis NÉMÖ.

Az első adásban beszélgetőpartnerem Dr. Amrita Halmos, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, tavaly a Magyar Menopausa Társaság kongresszusán ismerkedtünk meg, ahol ő is előadott. Beszélgettünk jó sok mindenről, például, hogy miért olyan kevés a női nőgyógyász (szerintetek is?), vagy hogy miért kevés a menopauzára szakosodott női nőgyógyász (szerintetek is?), a menopauza szakaszairól és azok jellemzőiről, a tünetekről (milyen jó, hogy mi Mo-on vénymentesen vehetünk ösztrogén tartalmú krémet! hüvelyszárazságra!), hormonterápiáról, tévhitekről és még sok másról!

A New York Times pár hete címlapra tette a menopauzát, hurrá!

Két cikkel is kijöttek, gondoltam, jó, ha mi is elolvassuk ezeket, íme az egyik!

Elöljáróban azért annyit, hogy nyilvánvalóan nem 5 dolog van, amit a hormonterápiáról kell tudni, hanem sokkal több, de már az is haladás, hogy születnek cikkek a témában. A cikkbe itt-ott beleírtam és beletettem linkeket is.

Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem.

Csak erre tudtam gondolni, amikor arra eszméltem, hogy fejhangon üvöltök és közben azt éreztem, hogy mindjárt felrobbanok, ha azonnal nem vághatok földhöz valamit.

A menopauza magánügy? 

A minap kikerült tőlem egy írás a Vichy Magyarország oldalára. Gondoltam, elmesélem nektek, hogyan is jutottam el idáig, hogy Európa egyik legnagyobb szépségápolási márkája kitett a honlapjára.

A menopauzális tünetek kezelésére használt hormonterápia egyelőre nem túl népszerű a mai negyvenes/ötvenes nők körében. A huszadik század utolsó évtizedeiben rendkívüli népszerűségnek örvendő MHT, azaz menopauzális hormonterápia 2002 óta mumus.

A menopauza átlagosan 50-51 éves korban következik be.
Időpontját számos tényező befolyásolja: a földrajzi és etnikai eltérések, a szülések száma, a genetikai jellemzők, az alultápláltság és a vegetáriánus étrend.

A menopausa időszaka számos pszichés tünet kialakulásával jár a nők számára, amit a pandémia megjelenése tovább mélyített.

Tavaly (2023) ősszel megkérdeztem az olvasóimat a menopauzáról/változókorról. Egy hét alatt 1411-en töltötték ki a kérdőívet. Köszönöm, mindenkinek, aki kitöltötte, ezzel segítve azt, hogy még többet tudjuk meg arról, hogyan gondolkoznak a magyar nők a menopauzáról, hogyan élik meg és miben lehetne segíteni nekik.

Mi történik a 40-50 feletti nők testével? Miért szükséges a változókorban életmódot változtatni? Miben kell változtatni? Milyen tévhitek léteznek? Miért kell izmot építeni? Mi az az izomközpontú medicina? Mi a metabolikus rugalmasság? Miért veszélyes a zsigeri zsír? Miért fontos az alvás? És még sok más!

Lassan. Nos, tavaly jutottam el arra a pontra, amikor meg kellett állapítanom, hogy ilyen dagadt még soha életemben nem voltam. Ez számszerűleg azt jelentette, hogy 72.6 kg voltam 165 cm-hez. 43 éves voltam. Azt mondják, 40 felett fogyni igazi kihívás.

A felmérések szerint körülbelül minden negyedik, menopauzán áteső nő fontolgatja felmondását. A menopauza miatt távozók gyakran nem is tudják, hogy a menopauza tüneteit élik át éppen.

Egy új tanulmány megállapította, hogy a kórosan sovány nők között magasabb a korai menopauza kockázata.

A Human Reproduction című kiadványban bemutatott kutatás szerint, 78 759 premenopauzában lévő, 25 és 42 év közötti nőt figyeltek meg 1989-től kezdődően. A 22 év során közülük 2804-en számoltak be természetes menopauzáról 45 éves koruk előtt.

A menopauzális változás időszaka (MT azaz menopausal transition) mindenkinél egyedi módon történik meg. Általában 5-10 évig tart, változatos tünetekkel jellemezhető életszakasz. A hormonális folyamat 45 és 55 között tekinthető normálisnak.

A menopauza bekövetkeztekor nemcsak az ösztrogén, hanem a tesztoszteron szintje is csökken, és ez különösen kifejezett, ha a menopauza hirtelen következik be, például akkor, amikor a petefészkeket műtéti úton kell eltávolítani.

Tavaly ősszel jött a hír, hogy az Astellas gyógyszercég klinikai eredményei azt igazolták, hogy a fezolinetant hatékony lehet a menopauzával összefüggő vazomotoros tünetek kezelésében. Vazomotoros tünetek alatt a következőket értjük: hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, szívdobogásérzés, gyakori fejfájás. Azt tudjuk, hogy a nők kb. 70%-át érintik ezek a tünetek. A vazomotoros* tünetek negatívan befolyásolhatják az alvást, a hangulatot és az életminőséget. Ami miatt ez áttörés lehet a menopauzális medicinában, hogy nem hormonális gyógyszerről van szó.

Keveset beszélünk a változókori alvászavarról, pedig a menopauza pszichés tünetei közé tartozik és jelentősen megkeseríthetik az életünket. Sőt, annyira keveset beszélünk róla, hogy van, aki nem is tudja, hogy ez is menopauza tünet lehet. Szeptemberben egy kutatás során megkérdeztem az olvasóimat, hogy mely menopauza tünet a legzavaróbb, és legnagyobb meglepetésemre nem a hőhullám jött ki elsőnek, hanem az alvászavar.

A változókor az egyik legkomplexebb életszakasz a nők életében, amelynek része a menopauza is. Van, akit megvisel, van, aki észre sem veszi. Egy biztos, hogy még mindig keveset beszélünk róla, pedig ez egy természetes folyamat, amelyen minden nő keresztül megy. A Vichy „Változókor? Én nem változom!” 6 részes podcast- és videó-sorozatában László Krisztina, újságíró ledönti a tabukat és körbejárja a menopauza témáját meghívott szakértőkkel és vendégekkel. Az első részben Iványi Orsolya blogger, kommunikációs szakértő, menopauza aktivista a vendége, akivel arról beszélget, hogyan lett a küldetése a menopauza, a közösség ereje hogyan tud segíteni ebben az életszakaszban, és hogy miért fontos az öregedést komolyan venni, ha sokáig akarunk élni."

A 40-50 feletti nők egyik legnagyobb kihívása a menopauza során, hogy megtartsák a súlyukat és egészségesek maradjanak, hiszen az elhízás 230 betegség előszobája lehet, és hogy ebben az amúgy is nehéz életszakasztban ne veszítsék el az önbizalmukat és önbecsüléseket, amiatt, hogy egy teljesen természetes hormonális változáson mennek keresztül, amelynek az elhízás is lehet az egyik velejárója.

 

Dr. Bajnok Éva*, endokrinológus, obezitológus, belgyógyász, az Alakorvoslás Program szakorvosa volt a beszélgetőtársam ebben az izgalmas témában, ahol beszéltünk ösztrogén dominanciáról, a hasi hízásról, étkezési szokásokról, böjtölésről és még sok másról!

Ma már tudjuk, hogy megfelelő ellenőrzés mellett a menopauzális hormonteápia rengeteg nőnek jelenthet egy jobb életminőséget és hosszú távon egészséget. Természetesen nem kell minden nőnek hormon, a szerencsésebbeknek segíthet az életmódváltás és a különböző gyógynövényes megoldások.

bottom of page