top of page

Új megítélést a menopauzának – ma van a menopauza világnapja

A magyar nők amellett, hogy új megítélést szeretnének a menopauzának, több hiteles információt, képzettebb és nyitottabb orvosokat várnának el az egészségügytől


Október a menopauza tudatosság hónapja, október 18-a pedig a Menopauza Világnapja. Jó apropó, hogy a figyelem jobban a menopauzára terelődjön, hiszen ez egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztül megy, mégis tabu téma. Lassan három éve vagyok menopauza aktivista, és ahogy egyre többet látok, egyre több munkát látok (magam előtt), de most legalább látom, hogy mire van szükség.

Az emberi evolúcióban a menopauza meglehetősen friss jelenség, az orvostudomány is csak kb. 30 éve foglalkozik komolyabban a témával, ennek az az oka, hogy a nők 100 éve még nem éltek olyan sokáig, mint ma, a legtöbben meghaltak mielőtt megtörtént volna velük a menopauza. Ma már 80 évig is elélhetünk, így emiatt is szükséges ezzel foglalkozni. A hosszabb élet egyik ajándéka a nőknek a menopauza, egy egészségügyi hullámvasút megspékelve egy kis önismereti kalanddal. Sok múlik azon, hogyan állunk hozzá. Nem kell, hogy az életünk erről szóljon, de a hosszú távú egészségünk érdekében szükséges foglalkozni vele.

Két hete kérdőívben kérdeztem meg a csoporttagjaimat a menopauzáról, melyet 1 hét alatt 1200-an töltöttek ki. Ez is mutatja, hogy a magyar nőket érdekli téma, igény van a párbeszédre és a megoldások megtalálására.


A kérdőív egyik legfontosabb üzenet, hogy a menopauza elhanyagolt téma Magyarországon, pedig 1 millió nőt érint.

A nőknek tudniuk kellene mi vár rájuk! Túl sokáig nem történt semmi, ideje lenne támogatást, útmutatást és információt kapni.

Bár természetes folyamat, tünetei jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, akár olyan szinten is, hogy az érintett nőnek fel kell mondani a munkahelyén. Jelenleg közel 40 tünetet tulajdonítanak a menopauzának, mely annak a következménye, hogy az ösztrogénszint elkezd csökkeni a szervezetben. (Kisokos alul.)


Hogyan lehetne normalizálni a menopauza körüli párbeszédet? Az első számú lépés az lenne, hogy többet beszélünk róla. Mert minél többet beszélünk róla, annál jobban benne lesz a köztudatban és kevésbé lesz tabu téma. Az utánunk jövő generációk érdekében is meg kell ezt tenni. Őszintén és nyíltan elmondani, hogy mit érzünk és min megyünk keresztül, hogy előbb-utóbb ugyanolyan hétköznapi téma legyen, mint például a terhesség. A média partnerségére ebben nagy szükség lenne.


Miért van szükség a menopauza új megítélésére? A menopauzára historikusan sokan még mindig úgy tekintenek, hogy ez egy olyan valami, amit “csak” túl kell élni és csendben végig szenvedni. Mert a menopauzáról beszélni kellemetlen, mert akkor én már öreg vagyok, hiszen nem tudok már szülni. Ez a hozzáállás elavult. Egy nő, nem csak attól nő, hogy menstruál és gyereket tud szülni.


A kérdőívből kiderül, hogy a nők általában az Internetről próbálnak információikat szerezni a menopauzáról. Jelenleg sajnos nem létezik olyan hiteles weboldal, mely széleskörű tájékoztatást tudna nyújtani a változókorról. Több hiteles információ lenne szükséges a gyógymódokról, a hormonpótlásról, a tünetek kezeléséről, segítség a változókor pszichés megélésében.


Fontos lenne a fiatalabb nők edukációja. A legtöbben annyit tudnak, hogy majd 50 körül jön a klimax. Sokan nem tudják, hogy a menopauza felvezető szakasza a perimenopauza már a negyvenes évek elején beköszönthet és akár 10 évig is eltarthat, olyan tünetekkel, mint a fáradtság, szabálytalan menstruáció, libidócsökkenés, alvászavar, hangulatváltozások, depresszió, ingerlékenység, szorongás. Számos visszajelzést kaptam nőktől, hogy azt hitték “megőrültek”, holott ha tudták volna, hogy ez már a hormonális átmenet, másként tekintettek volna erre az életszakaszra és talán megfelelő segítséggel, könnyebben vészelték volna át.


A legnagyobb megoldandó probléma: hogyan kaphatnának a nők egyéni, személyre szabott orvosi ellátást, ugyanis ahány nő, annyi menopauza. A tünetek erőssége, jellege és összetétele egyénenként változó. Amíg például a férfiak válogathatnak a merevedési zavarokra kifejlesztett gyógyszerek közül, a nők változókori libidócsökkenésével nagyvonalúan nem foglalkoznak a gyógyszercégek. A háziorvosok nagy része nincsen megfelelően képezve (és/vagy nem is akarnak vele foglalkozni), a nőgyógyászok valamiért nem specializálódnak a menopauzára, pedig ezen minden nő keresztül megy, ellenben nem mindenki szül.


A menopauza hazánkban a középkorú női munkavállalók 60 százalékát érinti valamilyen formában, a változókorban lévő nők az egyik legnagyobb demográfiai csoport a munkahelyeken. Külföldön már megkezdték a munkahelyi menopauza programok bevezetését, Magyarországon úttörőként tavaly a Tesco elindította a menopauza programját Iványi Orsolyával. A Tesco programjának célja, hogy a női munkatársak mintegy 30 százalékát képviselő csoport számára őszinte és támogató hátteret és párbeszédre alkalmas platformot biztosítson.


A menopauza gyakran keresztez egy kritikuskarrierszakaszt, általában 45-55 éves korban jelentkezik, amikor a nők esetleg felsővezetői pozícióban kerülhetnek. Számos nehézséget okozhatnak a munkahelyen a menopauzális tünetek, a koncentráció képessége hiánya, az alacsony önértékelés vagy az önbizalom hiánya is, amik azt eredményezhetik, hogy sok nő nem akar előléptetést, vagy felmond, mert úgy érzik, nem tudnak megfelelően teljesíteni a munkahelyen. Egy a Circle In által végzett globális tanulmány szerint, a menopauzában lévő nők 58%-a jelezte, hogy a munka menedzselése a menopauza rossz szakaszaiban nagyon nagy kihívás volt. 70%-a a nőknek nem mert erről beszélni a vezetőjével, és mindössze 3% jelezte, hogy kiváló támogatást kapott a munkahelyén. A megkérdezettek 48%-a jelentette, hogy nagyon leesett az önbizalma a menopauza időszakában, és 46%-a tapasztalt rendszeres stresszt amiért el kellett rejtenie a tüneteit és érzelmeit. 45%-a jelentette, hogy komolyan gondolkodott a munkahelye elhagyásán, és 28%-k ebből ezt meg is tette. A Heal Edina által alapított Egyenlítő Alapítvánnyal karöltve Munkahelyi Menopauza tréningeket kínálunk az érdeklődő cégeknek.


Külföldön már számos híresség adott hangot annak, hogy a menopauzát nem rejtegetni való állapotként kellene kezelni, hanem érdemes lenne nyíltan beszélni róla, újraértékelni, hiszen pozitív hozadékai is lehetnek ennek a női életszakasznak. Oprah Winfrey (67) tavalyelőtt mesélte el saját magazinjában, hogy amikor 48 éves korában az első tünetek jelentkeztek nála (álmatlanság, állandó szívdobogás, nyugtalanság), fogalma sem volt, hogy mi történik vele. (Ez amúgy sok nővel megesik, nem mindenkinél a hőhullám dominál, ami az egyik legjellegzetesebb tünet.) „Van, aki áldásként tekint a menopauzára. Én arra jöttem rá, hogy ez az a pillanat, amikor egy nő megvalósíthatja önmagát, miután évekig mindenki más igényeit elégítette ki.”


A világ egyik legnagyobb kozmetikai márkája, a Vichy – mely 20 éve foglalkozik a hormonális változások bőrre gyakorolt hatásával – 2 éve kért fel változókor nagykövetnek, hogy segítsem a menopauzával kapcsolatos őszinte kommunikációt. A tavalyi Menopauza Világnap kapcsán ezt a kis videót készítettük, ahol hús vér nők beszélnek a menopauzás élményeikről.


A Vichy idén podcast sorozatot indított, ahol olyan ismert nők osztották meg saját tapasztalataikat, mint Hadas Kriszta, Szulák Andrea, Für Anikó vagy Hegyi Barbara, én is benne vagyok.


Ideje lenne a nőügyekkel is foglalkozni népegészségügyi szinten, hiszen egyre tovább élünk, egyre tovább szeretnénk dolgozni, mindezt lehetőleg egészségesen. Ehhez pedig nem csak orvosi segítségre van szükség, hanem a jelenlegi társadalmi megítélés megváltoztatására is.


Ha csatlakoznál a zárt Facebook csoportunkhoz, IDE kattints.

Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page