top of page

A változókori bőrápolás titka: extra hidratálás, napi rutin, arcjóga + Új Vichy Neovadiol szérum!

Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem...Így kezdődött az első menopauzás írásom 4 éve. Nos, sosem gondoltam volna, hogy majd a menopauza lesz az, ami ennyi új kaput nyit meg előttem. Amikor elkezdtem blogot írni több, mint 11 éve (huh), titokban abban reménykedtem, hogy majd a divat vagy a kultúra lesz az én területem (évekig mindenről írtam, ugye), aztán tessék, az egészség lett a nyerő, bár azt hiszem, pont ezért is csinálom ilyen lelkesen.


Az első menopauza poszt óta sok víz lefolyt a Dunán, lett zárt csoport, ahol már közel 7000-en vagyunk, tartottam jó pár Menopauza Cafe eseményt, felvett a Magyar Menopausa Társaság a tagjai közé, elkezdtük a Tesco-val a 2021-ben a munkahelyi menopauza programot, beszéltem tévében meg rádióban a közösség erejéről a menopauza kapcsán, és persze jó pár cikk is született, és én továbbra is folytatom áldásos tevékenységemet, mint menopauza aktivista.

Mert van még mit tenni: törni a menopauza tabu státuszát és minél többet beszélni róla nyilvánosan és egymás között, normalizálni a témát, megtalálni azokat a cégeket, társaságokat, embereket, akik hajlandóak ebben mellém állni.


Így találtunk egymásra a Vichyvel 2019-ben és elkezdtünk együtt dolgozni, aztán 2 éve pedig Vichy Neovadiol Változokór nagykövet vagyok, történelmi pillanat volt ez az életemben, hosszú utat tettem meg, hogy Európa egyik legnagyobb szépségápolási márkája engem válasszon partneréül.


Pár hete pedig megtartottam az első Vichy rendezvényemet, ahol a Neovadiol család legújabb tagját mutattuk be, melynek a neve Meno 5 Bi-Serum.


A Vichy Neovadiol család legújabb darabját, a Meno B5 szérumot az Éljenek a 40 feletti nők olvasóinak mutattuk be április 8-án egy kellemes hangulatú esemény keretében, melynek Fábián Éva Make Up Akadémiája adott helyet.


Ez egy könnyű kétfázisú formula, gyorsan felszívódó, nem ragadós, nem zsíros, friss textúra. Az olajos fázis védi a bőrt, a vizes fázis pedig gondoskodik a hidratálásról. Az arcbőr támogatására összpontosít 5 területen: arckontúr feszességének fokozása, az öregségi foltok visszaszorítása, ragyogóbb arcszín, bőrfelszíni lipid feltöltés.


Az esemény részt vett csoporttagokkal azt beszéltük meg, hogy elkezdünk egy 6 hetes rutint, mindenki kapott ugyanis 3 Vichy terméket: egy arckrémet, egy szérumot és egy fényvédőt, ami egy minimál rutinnak megfelel amúgy. Plusz, mindenki megkapta Makovi Timi, arcjóga tanár egy ingyenes letölthető e-bookját, amelyben napi 5 percet rászánva néhány gyakorlattal szintén tudunk tenni otthon az arcbőrünk minőségéért. 6 hét múlva pedig megnézzük, kivel mi történt!

Természetesen én is csinálom! :)


Az eseményen mindenki kapott egy nappali sminket Fábián Éva Make Up Academy jóvoltából! Azokat is megosztom majd!


A változókor vízén evezve, hogy ilyen költői legyek, számos kihívással kell megküzdenünk. Azt mondják 45 éves kor körül érdemes elkezdeni a felkészülést a menopauzára, amely hormonális, testi és lelki kalandokat tartogat, akár 10 évig is. Ezért sem mindegy, hogyan nézünk ennek elébe. A menopauza alaposan átrendezi némelyikünk életét, kisebb-nagyobb problémákkal kell szembenéznünk és orvosolni őket.


Mi történik a bőrrel a menopauza során?

A változókori bőrápolás rejtelmeibe Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász vezetett be minket.


A negyvenes évektől a finom ráncok kezdenek elmélyülni, a bőr veszít tömörségéből, teltségéből, rugalmasságából, ragyogásából, megjelennek a pigmentfoltok, szárazabb, érzékenyebb lesz, sérül a bőrbarrier, vagyis a védekező funkció. Mindezek a folyamatok a változókor sajátosságai és javarészt a petefészkek hormon termelésének csökkenésével, majd teljes megszűnésével, illetve a kortizol nevű stresszhormon mennyiségének növekedésével hozhatók kapcsolatba.


A csökkenő ösztrogénszint és a növekvő kortizol mennyiség hatására a felszíni hámsejtek, ún. keratinocyták újdonképződése lelassul, a bőrfelszínt elhalt sejtek fedik, melyek fakóvá, sérülékennyé teszik a bőrt. Csökken a lipidszintézis, amitől száraz, töredezett lesz, védőpajzs funkciója meggyengül. Csökken az antioxidáns hatású vitaminok mennyisége, mely a bőrt kiszolgáltatottá teszi a környezeti oxidatív stressz hatásokkal, pl. az UV-sugárzással és környezetszennyezéssel, az ún. expozómmal szemben, megjelennek a pigmentfoltok. A középső, ún. dermális rétegben csökken a sejtek által termelt kollagén, elasztikus rostok és a hialuronsav termelődése és fokozódik ezek lebomlása, így lassan elvész az a sejtközötti állomány, mely a bőr teltségét, tónusát, rugalmasságát, kontúrját adja. Mindezen folyamatok hatására fokozódhatnak az ekcémás és rosaceás tünetek, megjelenhet a felnőttkori akne.


Hogyan orvosolhatjuk a menopauza bőrre gyakorolt hatását?

Az öregedő bőr ápolásának kulcsa a tudatos bőrápolás, a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, mely máshogy néz ki reggel és este, illetve más-más a különböző évszakokban.


Alapja a kíméletes de alapos tisztítás, a megfelelő hidratálás, a bőrtípusnak és életkornak megfelelő bőrtáplálás és a fényvédelem.


A Vichy legújabb fiatalító készítménye a Neovadiol Meno 5 Bi szérum 5 támadásponton veszi fel a harcot a bőröregedéssel szemben. A növényi eredetű proxylane ösztrogén-szerű hatásával, a Cassia-kivonat kortizol elleni hatásával serkenti a sejtek kollagén és elasztikus rost, valamint hialuronsav termelését, lassítja ezek lebomlását, így a bőr teltebbé, feszesebbé, tónusosabbá, rugalmasabbá válik. A B3-, C és E-vitaminok erős antioxidáns hatásukkal küzdenek a környezeti oxidatív stresszel szemben, megakadályozzák a pigmentfoltok kialakulását. Az omega zsírsavak és egyéb lipidek puhítják a bőrt, segítik a bőrbarrier helyreállítását, serkentik a bőr saját lipidszintézisét. A glikolsav gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket és felgyorsítja a keratinocyták megújulási folyamatát, mely hatására a bőr újra üde és ragyogó lehet, a vulkanikus eredetű termálvíz hidratál, erősíti a bőr védőrétegét.


Milyen legyen a nappali rutin?

  • arctisztításhoz használjunk micellás vizet, mely eltávolítja a szennyeződéseket és táplálja a bőrt

  • ezután alkalmazzuk a Neovadiol Meno 5 Bi szérumot arcra, nyakra, dekoltázsra

  • nappali hidratáló arckrémünk legyen könnyen felszívódó és tartalmazza a bőrünknek megfelelő aktív hatóanyagokat, valamint 20-25-ös fényvédőt (nyáron extra fényvédőt is szükséges használni, mely 50-es faktorszámú és véd az UV-A és UV-B sugarakkal szemben is)

  • erre vihetünk fel antiaging hatású alapozót is (professzionális kozmetikumok egyszerre szolgálnak fényvédőként és jól fedő alapozóként)

Milyen legyen az esti rutin?

  • a vattakorongra felvitt micellás vízzel a smink és a szennyeződés nagy részét eltávolítjuk, majd kíméletes habzó géllel a maradékot is alaposan lemossuk

  • ezután alkalmazzuk a Neovadiol Meno 5 Bi szérumot arcra, nyakra, dekoltázsra

  • éjszakai hidratáló arckrémünk legyen könnyen felszívódó, esetleg hűsítő hatású, aktív, antiaging hatóanyagokat tartalmazó

  • száraz arcbőrre, nyakra és dekoltázsra használjunk testesebb, lipidekben gazdag balzsamokat, ún. phytoscalpt formulákat

Egyéb más szérumokat is bevethetünk az arctisztítás után, a hidratáló krémeink előtt. Lehet ez Retinol, C-vitamin szérum, vagy Hialuronsav booster is.

Fontos, hogy a Retinol-szérumot csak este alkalmazzuk, és reggel a bőrt alaposan tisztítsuk meg!



Vichy szérum bemutató esemény
Dr. Dlusztus Ágnes, bőrgyógyász és Iványi Orsolya, menopauza aktivista












Az én egyik kedvenc Vichy termékem, ez a 10% tiszta C-vitamin tartalmazó peptid ampulla, éppen demonstrálom a használatát.


Nyerges Dóri, azaz SweetDelighBudapest hozta nekünk a mindenmentes finomáságokat, köztük az én kedvencemet, a Maldon sós csokis tallért! Imádom!







Az eseményen mindenki kapott egy nappali sminket a Éva Fabian Make up Academy jóvoltából!

Köszönjük a visszajelzéseket!



DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page