top of page

Akit a menopauza szele megcsapott



Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem.

Csak erre tudtam gondolni, amikor arra eszméltem, hogy fejhangon üvöltök és közben azt éreztem, hogy mindjárt felrobbanok, ha azonnal nem vághatok földhöz valamit.

Jézusom, ez nem én vagyok, valaki átvette felettem az irányítást, mi történik velem? Morfondíroztam később, mikor már lenyugodtam és szégyenkezve ültem az ágy szélén. Pedig csak azt kérdezte a férjem, hogy hol a biciklis zoknija.


Már egy ideje éreztem, hogy valami történik velem, akkor kezdődött, amikor két éve kiköltöztem Toszkánába, de arra fogtam, hogy az új szerelem és az ország váltás izgalma visel meg, és inkább nem foglalkoztam a fura hangulatváltozásaimmal, meg hogy időről időre tök vörös lesz a fejem. Akkor is, ha nem vagyok éppen mérges. Vagy, hogy nem tudok lefogyni, pedig csakis a mediterrán diétán élek.


Nőgyógyászhoz véletlenül mentem el, gondoltam a kiköltözés előtt megejtem, úgysincs semmi, hiszen nincsenek tüneteim. Aztán jött a hideg zuhany, hogy van itt minden: ciszta, mióma, fertőzés.


A végső csapást a recepciós mérte rám: – 44 éves, ugye? Menopauzában van? Vagy premenopauzában? – Öööö…- felnőtt nő létemre hirtelen fogalmam sem volt, mit válaszoljak. – Menstruál még? – kérdezte könyörtelenül. – Igen. – vágtam rá megkönnyebbülve. – Akkor premenopauza. – hozta meg az ítéletet.


A kellemetlen incidens után, beleástam magam a témába és megállapítottam, hogy valóban megcsapott a menopauza előszele, a premenopauza! Nem elég, hogy van menopauza, meg posztmenopauza, itt van nekem ez a „pre” is!


Jézusom! Mit is ez sokféle „pauza”?

A pauza szünetet jelent. Menopauza, a menstruációs vérzés végleges szünetelése, vagyis elmaradása, de szokták a változókori, vagy klimaxos életszakaszt is így nevezni.

Premenopauzának az utolsó menstruációt megelőző, a petefészkek hormontermelésének hanyatlásával járó, akár évekig is eltartó időszakot hívjuk.

Nem összekeverendő a perimenopauzával, amely a menstruáció végleges elmaradása előtti, és az azt követő néhány, nagyjából 4-8 évet öleli fel.


Ez az információ, hogy gyakorlatilag az elmúlt éveimet már a premenopauzában töltöttem anélkül, hogy tudatában lettem volna, teljesen lesokkolt!

A menopauza ugyanis – a serdülőkori nővé váláshoz hasonlóan – nem egyik napról a másikra, nem hirtelen következik be, vannak előjelei, melyekről sokáig esetleg tudomást sem veszünk, nem is gyanakszunk, hogy már az előszobájában járunk. Tulajdonképpen ez egyfajta hormonális átmenet, amelyhez mindaddig, amíg a szervezetünk hozzá nem szokik a megváltozott helyzethez, bizonyos – főleg kellemetlen – tünetek társulhatnak.


Minden nő másképp éli meg ezt, van, aki alig veszi észre, van, aki kikészül, van, aki beszél róla, és van, aki otthon szenved csendes magányában. Van, akinél pár hónap, van, akinél évek. Egy biztos, hogy nem egy sétagalopp.


De fel lehet rá készülni és kell is, mert ezt túl kell élni, és közben a saját javunkra fordítani a megélt élményeket és egy jobb, teljesebb énnel kijönni belőle. És ezt nem kell egyedül.


Legalábbis én nem akarom egyedül.


Menjünk végig együtt, beszéljük meg és ki, hogy mi történik velünk, segítsünk egymásnak, és legyünk tisztában a tényekkel is, mert úgy sokkal könnyebb.


Tartsatok velem itt a blogon és a Facebook oldalamon, ahogy elmélyedjünk a nők világának egyik nagy misztériumában, a menopauzában!

Számítok rátok!


ui: Emailben is várom az “élményeket”, vagy, hogy miről írjak, mit vesézzünk ki, vagy bármilyen témába vágó hírt: ivanyiorsolya@gmail.com


ui2: Időközben meglett a zárt csoport: Neverordinary+


Az illusztráció Malika Favre munkája.


Instagramon is vagyok!

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page