top of page

Ha semmi sem működik, feküdjünk le aludni - Dr. Dombovári Magdolna szomnológussal beszélgettem

Keveset beszélünk a változókori alvászavarról, pedig a menopauza pszichés tünetei közé tartozik és jelentősen megkeseríthetik az életünket. Sőt, annyira keveset beszélünk róla, hogy van, aki nem is tudja, hogy ez is menopauza tünet lehet. Szeptemberben egy kutatás során megkérdeztem az olvasóimat, hogy mely menopauza tünet a legzavaróbb, és legnagyobb meglepetésemre nem a hőhullám jött ki elsőnek, hanem az alvászavar.

Ha egészséges és eredményes életet szeretnénk élni akkor a megfelelő étrend, elegendő mozgás, minőségi alvás, stresszmentesítés az alapok: tulajdonképpen ennyi a hosszú élet titka, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a tudományt, persze ezek 40 felett egyre több erőfeszítést igényelnek.

Eddigi életem során nem igazán volt problémám az alvással, én is az a típus voltam, aki elintézte azzal az alvást korábban, hogy majd alszom a sírban, nem igazán figyeltem oda arra, hogy mennyit alszom és hogyan. Ráadásul éjszakai bagoly révén, évekig az volt a normális, hogy 2 körül feküdtem le. De viszonylag könnyen és gyorsan elaludtam és sokat is tudtam aludni. Így annyira nem is mélyedtem el a témában, de amikor olyan 1 éve elkezdtem hajnalban 3-4 körül megébredni hetente többször, akkor gondoltam, hogy jobban utána nézek, hogy mi is a helyzet a változókori alvászavarral.

Így ellátogattam a Somno Center Alvászavar Központba, beszélgettem szomnológus orvossal és eltöltöttem ott egy éjszakát, hogy megnézzük egy műszeres vizsgálattal, hogyan is alszom. Számomra is érdekes eredmény is jött ki!


"Amikor sok dolgunk van, hajlamosak vagyunk az alvásra sokszor úgy tekinteni, mint

valamilyen felesleges testi szükségletre, amit igény esetén jelentősen rövidíthetünk vagy

akár el is hagyhatunk. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok minden törtlnik velünk az alvás

során. Az alvás az életünk egyik alapvető szükséglete, amely rendkívül fontos szerepet

játszik az egészségünk és a jóllétünk szempontjából. Az alvás során agyunk és a testünk

regenerálódik, növekedsi hormonok szabadulnak fel, ami segíti a testünk megújulását, a

gyógyulást, emellett az immunrendszerünk működése is javul." - mondja Dr. Dombovári Magdolna nerológus szakorvos, szomnológus.


A videóban megmutatom, hogy milyen egy műszeres vizsgálat, beszélgetünk arról, hogy miért fontos az alvás, mennyit kellene aludni, milyen a jó alvási rutin és hogy miért érdemes szakemberhez ellátogatni, ha mi magunk nem tudjuk megoldani a problémánkat.


Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page