Ki marad életvidám 40 felett?

Egyesek, túl a 40-en végképp elvesztik a hitüket, a motivációikat, mások pedig szárnyalnak, kiteljesednek, sokkal inkább, mint valaha. Min múlik ez? A „40 pluszos nőknek szóló Éljenek a 40 feletti nők” blog és közösség alapítójával, Iványi Orsolya kommunikációs szakemberrel keressük erre a választ.


Mit tapasztalsz a korosztályodban, mennyivel boldogabbak vagy boldogtalanabbak a nők fiatalabb korukhoz képest?

Mostanában többször jött felém ez a kérdés, hogy a 40 feletti nők miért boldogtalanok. Én nem gondolom, hogy ezt így egyértelműen ki lehetne jelenteni, inkább azt látom, hogy ez a generáció 40 és 55 között rettentően leterhelt.

Ez egy nagyon komplex életszakasz: itt van például az életközepi válság, ami sok kérdést vet fel. Ott tartok-e ahol szeretnék? Ott dolgozom-e, amire vágytam? Azzal vagyok-e, aki megbecsül és támogat? Számos olyan kérdés merül fel, ami elbizonytalaníthat. De megjelenik az idő kérdése is: Mennyi időm van még váltani? Egyáltalán bele merjek-e kezdeni?


Ezen kívül nagyon megterhelő szembenézni az öregedéssel is. Feldolgozni az ezzel járó sokféle veszteséget egyáltalán nem könnyű. Ha ez még nem volna elég, ott van