top of page

Le lehet-e fogyni változókorban avagy kipróbáltuk az Alakorvoslás Menopauza Programját!

Összefoglaló poszt!


Nos, február 9-én vágtunk bele Zsuzsival és Edittel a Menopauza Programba, ők nyertek az Alakorvoslás Program és Iványi Orsolya - Éljenek a 40 feletti nők játékban, 1 hónapon át teszteltük a programot.


Ugyanis a változókor egyik legnagyobb kihívása a fokozott a hajlam a hízásra, és ilyenkor oda kell figyelni rendesen, mert elszaladhat a ló. A negyvenes éveim elején kissé elengedtem magam, így egyszer csak azt vettem észre, hogy 73 kiló vagyok, ami valljuk be a 165 cm-hez sok. Szépen lassan lefogytam 10 kilót, de aztán visszajött az az utolsó 5 kiló, amitől lassan 3 éve nem tudok megszabadulni.


A Menopauza Programot két szakértő orvos állította össze: Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva, Kitti az alapítója, Éva pedig endokrinológus, obezitológus orvos.

Mindkettőjükkel készítettem interjút:


Együttműködésünk következő lépcsője az volt, amikor tavaly megkerestek azzal, hogy lennék-e a hamarosan induló Menopauza Program kvázi arca. Nekem mint menopauza aktivistának ez óriási megtiszteltetés, főleg úgy, hogy 2 orvos szakértő ismeri el a munkámat, nem volt kérdés, hogy igent mondjak. Így három videót is láthattok tőlem, ha előfizettek a Menopauza Programra, melyekben arról beszélek, hogyan érdemes hozzáállni a menopauzához, mikre kell felkészülni mentálisan, és hogyan lehet belőle jól kijönni! "Legkomolyabban mondom, hogy ezt vagy vele szerettük volna megvalósítani, vagy senkivel." - ez a mondat pedig..teljesen elérzékenyültem!


Mindhárman válaszoltunk jó sok kérdésre, hogy lássátok kinek mi vált, hogyan érezte magát közben, milyen gondolatai voltak. Videók alul!


1. Miért jelentkeztél annak idején a játékra?

Zsuzsi: Ebben az évben a fő célomnak a fogyást választottam. Úgy éreztem, ha ezen a területen sikerül áttörést elérni, az az életem többi területére is ki fog hatni. Nagyon szeretem a Neverordinary+ csoportot, és gondoltam, próbára teszem a szerencsémet. Jelnek vettem, mikor az én nevem lett kisorsolva és részt vehettem ebben a programban.

Edit: A Neverordinary+ csoport nagyon sokat tett hozzá, hogy jól érezzem magam már eddig is, ezért amikor adódott a lehetőség, hogy orvosi segítséggel megszabaduljak az évek alatt felszaladt kilóktól, jelentkeztem "próba-cseresznye" alapon:)


2. Mennyi ideje próbálsz változtatni a súlyodon? Milyen módszereket próbáltál korábban?

Zsuzsi: Már tizenéves koromban is voltak súlyproblémáim. Akkor egyszerűen koplaltam és jógáztam. A huszas éveimben viszonylag egészségesen ettem, és sokáig 68-70 kiló körül volt a súlyom. Amikor 35 évesen hazaköltöztem, akkor már 80 körül voltam, és akkor már kezdett zavarni, de nem foglalkoztam vele különösebben. Volt egy módszer, amivel könnyen és gyorsan le tudtam fogyni 8-10 kilót, egy szigorú étrend, és egy pontosan meghatározott mozgássorozat segítségével. Ennek az a hátulütője, hogy mindent saját magamnak kell főznöm, tej és liszt mentes, továbbá sót és olajat is csak nagyon korlátozottan szabad benne fogyasztani. A fehérje és a CH mennyiség is pontosan meg van határozva.

Edit: A súlyomon kb. 10 éve próbálok változtatni, amióta szépen "sunyin" elkezdett nőni a derékbőségem. Többször próbáltam a szénhidrát elhagyást, néhány hétig ment is, aztán mivel nem volt olyan látványos az eredmény, feladtam vele.

Orsi: 40 éves koromra felszaladt rám 10+ kiló, amitól sikerült megszabadulnom egy időre, de 5 kiló aztán visszajött és ettől már évek próbálok megszabadulni. 165 cm vagyok, 60 kiló lenne az ideális számomra, akkor végre a régi (kedvenc) ruháim is rámjönnének. Nem voltam nagyon fogyókúrázós típus, néha feljött pár kiló, amit 40 éves kor alatt éhezéssel (hahaha) simán leadatam. Na, ez már 40 felett nem működik, még az éhezéstől is hízik az ember, hiszen a szervezet raktároz, ha megérzi, hogy nem jön energia azaz étel.


3. Véleményed szerint, a súlyváltozásod oka a változókor volt vagy valami más?

Zsuzsi: Nagyon sok oka van. Egyrészt ilyen alkat vagyok, másrészt a gyerekszülés után borult fel a hormonháztartásom, érzelmi evő vagyok, és az utóbbi években a szorongásomat is sajnos evéssel csillapítom. És nagyon nehéz itthon egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozni, és az utóbbi időben egyre drágább is. Plusz van egy válogatós gyerekem, és még mindig megeszem a maradékait.

Edit: Nálam biztosan a változókor okozta a súlynövekedést, no meg a jó étvágyam:) Gyermekkoromban "étvágyhozó" injekciókat is kaptam olyan sovány voltam. A két terhesség azért hagyott nyomokat a testemen, de sikerült nagy nehezen visszanyerni az alakom.

Orsi: Én egyértelműen megéreztem, hogy 40 felett sokkal nehezebb leadni a kilókat, viszont gyorsabban is jönnek fel. Nem vettem észre, hogy ha ugyanúgy eszem, mint 40 előtt, akkor hízni fogok. A másik problémám a csoki addikció, amit meg kell tanulnom kordában tartani, de például az elhízásom egyik oka biztosan az volt, amikor 1 évig minden nap (!) kólát és Kinden Buenot reggeliztem!


4. Mennyi saját magad számára az ideális súly, amit el szeretnél élni?

Zsuzsi: 75 kilóra szeretnék lefogyni

Edit: Az ideális súly 58-62 között mozgott, most viszont megelégednék 65-69 kg közötti eredménnyel.

Orsi: 60 kg a végcél, de ha 1-2 kilóval kevesebb lesz, maradhat!


5. Mennyivel kezdted a programot? Mennyit szeretnél leadni?

Zsuzsi: 113 kilóval kezdtem a programot, de sajnos tavaly nyáron már majdnem 120 kiló voltam (vagyis azóta már leadtam 7 kilót). Pillanatnyilag azzal is nagyon boldog lennék, ha két számjegyű lenne a súlyom.

Edit: A programot 83 kilóval kezdtem, jelenleg 77,5-nél tartok, és összesen 14-18 kg-tól szeretnék búcsút venni.

Orsi: 67.7 kilóval kezdtem, szomorúan konstatáltam, hogy több vagyok, mint amit hittem (már megint elbuktam a karácsonyt!), 65 kilósnak tippeltem magam. 4 kilót terveztem lefogyni az 1 hónap alatt, tervezve, hogy majd folytatom utána.


6. Mennyire találtad a programot kivitelezhetőnek? Mennyire tudtad tartani az előírt dolgokat?

Zsuzsi: Maga a program nagyon egyszerű volt, könnyen áttekinthető szabályokkal, de sajnos 2 hét után, amikor kitört az ukrán háború, akkor egy iszonyú depresszív, beszűkült tudatállapotba kerültem, és képtelen voltam betartani tovább a diétát. Őrületes falási rohamok törtek rám és nem tudtam odafigyelni a szabályok betartására.

Edit: A programot tudtam tartani, az Speed 1-3 nap volt kemény, csalódottan vettem tudomásul, amikor rájöttem, hogy este is shake csak a vacsi.

Orsi: A program egyszerű és érthető, csak be kell tartani! :) Viccet félretéve, nekem pont elég volt a protein shake reggelire és aztán a 2 étkezés, amúgy sem szoktam reggelizni, reggel főleg inkább hideg italra vágyom. Kicsit nehéz volt korábban vacsorázni, mi általában 7 után eszünk (a mediterrán szokások, ugye), itt pedig már 6-kor javasolt befejezni, lévén a böjtölés is be van építve a programba, amikor 16 órán keresztül nem eszik az ember. Igazából, ha belejön az ember, és tartja a keretet, és tudja, hogy majd x óra múlva ehet, akkor erre rá lehet állni, és így ki lehet iktatni a snack evést, ami néha kalóriában felér egy plusz étkezéssel, de észre sem vesszük...


7. Mi volt problematikus?

Zsuzsi: Az első két hétben is volt néhány nehezítő körülmény, a rengeteg vízivás következtében az állandó wc-re járás, és a reggeltől délig tartó rettenetes éhségérzet, ami miatt nagyon nehezen tudtam a munkámra koncentrálni. És, furcsa módon, nagyon hiányzott a mozgás, ami a gyalogláson kívül nem volt javasolt. De az érzelmi része volt a legnehezebb. A felismerés, hogy én nyugatóként használom az ételt és hogy a problémák nem oldódnak meg, ha sokat eszem, sőt, csak rontok a helyzeten. A diéta alatt sokszor voltam ingerült, és nem tudtam más formában levezetni a felhalmozódott feszültséget.

Edit: A fő probléma a javasolt folyadék bevitel volt számomra, hiszen eddig akár egy liter vízzel is elvoltam egy nap.

Orsi: Amikor nem mentem sehova, ahol enni kellett, minden jó volt. Sajnos, amikor vendégségbe mentem 2-szer, borult a rendszer, csak egy kis bor, csak egy kis pogácsa, és utána egy hétig nem mozdult a mérleg, szóval jobb betartani, mert utána sokkal nehezebb visszaállni. A 3 liter vizet képtelen voltam betartani, egyszerűen annyit kellett járnom így wc-re, hogy nem tudtam dolgozni, így maradtam a 2 liternél. Az alkohol egyáltalán nem hiányzott, nem mintha vedeltem volna előtte, de esténként 1 pohár bor lecsúszott. A 4 hét alatt 2-szer ittam alkoholt, szerintem az arcbőrömre is jótékony hatással volt.


8. Mi tetszett a programban?

Zsuzsi: A kiszámíthatóságot nagyon élveztem és hogy nagyon gyorsan volt látványos eredménye. Sok energiám lett és nagyon gyorsan kiürült a szervezetemből az évek óta felhalmozódott pangó víz. Ettől könnyebben mozogtam, kevésbé voltam fáradt. Az is tetszett, hogy nem kellett gondolkodni, hogy mit fogok enni és tudtam előre, hogy mikor jön a következő étkezés. A shake-ek is finomak voltak és rendszert hoztak az egyébként nagyon hektikus és kiszámíthatatlan életembe.

Edit: Legjobban tetszett a programban a háttér támogatás, a két orvos folyamatos jelenléte az online felületeken, illetve a külön csoportban az étkezések bemutatása, az elért sikerek megosztása. A termékek nagyon finomak, sokat segítettek, hogy be tudjam tartani az előírt étkezéseket, adagokat.

Orsi: Nagyon jó, hogy van egy keret, a napi 3-szori étkezés és hány óránként, nekem ez nagyon jó volt, hogy tudtam előre, majd mikor fogok enni. Nagyon könnyű az ételeket is összerakni, tényleg egy A4-es papírból lehet az egészet követni! Én annyira nem szeretek főzni, de a recepteket megnéztem, és tényleg könnyen kivitelezhetőek.


9. Mire vagy mikre jöttél rá a program közben?

Zsuzsi: Arra jöttem rá a program során, hogy mennyire sok felesleges kalóriát szoktam megszokásból enni. Hogy sokkal kevesebb is elég. Hogy az éhségérzetem a magas inzulin-szintemtől van, ami a diéta során sokkal alacsonyabb, kiegyensúlyozottabb lett. Hogy ha elhagyja az ember a hízlaló, üres kalóriákat, akkor sokkal intenzívebben lehet érezni az ételek természetes ízét.

Edit: Amire rájöttem, hogy sokszor jutalomként, örömforrásként használtam az étkezést. A program segítségével a de. 10.00-kor rendszeresen rámtörő "ennem kell, mert elájulok" érzés elmaradt. Bátrabban használom a zöldségeket, fűszereket, sokkal változatosabban főzök.

Orsi: Már én is ott tartottam, hogy elhittem, hogy nem tudok lefogyni, ez van, el kell fogadni. Aztán mégis lefogytam 4 kilót (6 hét alatt) és nem szenvedtem, meg lett volna 4 hét alatt is, csak kicsit elbuktam 2-szer.


10. Elégedett vagy-e az elért változással?

Zsuzsi: Lelkiismeret-furdalásom van, hogy nem tudtam 4 héten keresztül végigcsinálni, és hogy a két hét alatt leadott 6 kiló az két hét alatt vissza is jött, mert nem volt elég önfegyelmem és kitartásom. Amiatt is bűntudatom van, hogy esetleg elvettem mástól a lehetőséget, aki sikerrel végigcsinálta volna.

Viszont megtapasztaltam, hogy ha adottak a megfelelő feltételek, akkor le tudok fogyni. Hogy az étrendemen, az életmódomon múlik, hogy hány kiló vagyok és hogy nézek ki, és hamarosan össze akarom magam szedni annyira, hogy felkészültebben ismét neki tudjak állni és sikeresen végigcsináljam.

Edit: Maximálisan elégedett vagyok, nem is szerettem volna négy hét alatt többet fogyni, mert tapasztalom, hogy a gyors, hirtelen nagy mértékű fogyás után legtöbben visszahízzák a leadott kilókat. Energiám ezerszer több van, kezdem megint szeretni, amit a tükörben látok, de főleg az a prioritás számomra, hogy a laboreredményeim jók legyenek, ne fulladjak egy gyors gyaloglásnál.

Orsi: Igen, főleg a Dr. Farkas Kittitől kapott elemzés után:


BIA testösszetétel mérési eredményed a következő:

- Összesített testsúly: 63,6 kg (67.7 kg-ról)

- TesTest izomállomány 24 kg

- Test zsírállomány: 18,6 kg


A mérés eredményed alapján látható a szenzációs változás. Egy hónap alatt 2 kg fogyás is hatalmas eredmény, de ami sokkal nagyobb, az a testösszetételben mérhető. Jelenleg 3,5 kg-val több az aktív sejtállományod, vagyis az izom és az összes dolgozó sejt aránya és 2,7 kg-val kevesebb a zsírállományod. Ebből látszik, hogy korábban kevesebb fehérjét ettél, így bár kalóriadeficites étrendet követtél, mégis tápanyagtartalomban, fehérjében gazdagabb volt, így tudott kitelni, felerősödni az aktív sejtállományod. Általában ezzel egyidőben nem szokott megindulni a zsírbontás, előbb ezt rendezi a szervezet és csak utána foglalkozik a fogyással. Ezért is szenzációs az eredmény, hogy egyidőben elindult a zsírból történt fogyás is. Gratulálok!


Itt olvashattok a Menopauza Programról: bit.ly/3qDQmGP

Jelenlegi akció (mindig van valami): vasárnap (04.24.) éjfélig minden terméket 22% kedvezménnyel lehet megvásárolni az AKCIO22 kuponkóddal. (Az akció a termékcsomagok menüpontban levő összeállításokra nem vonatkozik.)


Posztok:








DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page