top of page

Beszéljünk a szexről!

Létezik egy olyan tévhit, hogy a menopauzával véget ér a szexuális élet. Bár a hormonális átmenet hozhat változásokat az életünkbe, mi is sokat tehetünk a nemi életünk minőségéért.


Mi történik ott lent és hová tűnt a libidóm?

Talán nem is gondolunk erre, de ahogy a testünk öregszik, úgy a hüvelyünk és a szeméremtestünk is változik. Ahogy közeledünk a menopauzához, láthatóan és működésben is észrevehetjük a változásokat. A szárazság, a megereszkedés vagy a nedvesség hiánya problémákat is okozhat ebben az életszakaszban, bár ezek a változások természetesek, a szexuális életre vagy a fürdőszobai dolgainkra gyakorolt hatásuk kellemetlen lehet.


Az ösztrogén csökkenés következményeként a szeméremtest és a hüvely bőre elvékonyodhat, rugalmassága csökkenhet, a kisajkak mérete is csökkenhet. A hüvelyszárazság illetve vagy szeméremtest szárazság hatással lehetnek a szexuális életre is (a nedvesség hiánya, kényelmetlen csiszolópapír-szerű érzés, fájdalom, orgazmus nehezebb elérése), és ezzel foglalkozni kell.


A nők libidója sokkal bonyolultabb, mint a férfiaké, ráadásul náluk sok esetben tesztoszteron terápiával könnyen orvosolható. Bár a menopauzával járó hormonhiány hatással lehet a szexuális vágyra, a nőknél általában sokkal több dolog zajlik egyszerre. Én a perimenopauza szakaszában rettentően ingerlékeny lettem, még a férjem légzése is idegesített. Hallottam olyan nőkről, akiket annyira megviseltek a hőhullámok, hogy gondolni sem tudtak emiatt a szexre. Vagy már annak is örültek, ha tudtak egy kicsit aludni. Aztán ott vannak az idős szülők, akiket lehet, hogy éppen gondozni kell vagy a tinédzserek igényelnek nagyobb odafigyelést. Így érthető, ha nem a szex a prioritás ilyenkor és nehéz eldönteni, hogy ez most a hormonok miatt történik vagy az élethelyzet miatt?


Soha ne hibáztassuk magunkat, és ne gondoljuk azt, hogy minden örökre így marad. Ne higgyük azt, hogy ez természetes és ezzel együtt kell élni, mindig keressük a megoldásokat, mert vannak.


Megoldások


A szeméremtestre ne használjunk szappant, mert szárít. Vizelet-inkontinencia esetén, inkontinencia betétet használjunk, ne menstruációs betétet, mert ezeket másképpen tervezték, és a vizelet nedvességét a bőrön tartják, ami potenciálisan hozzájárul a szeméremtest irritációjához.


Szexuális aktushoz során használjunk szilikon alapú síkosítót. Kutatások szerint az hatékonyabban csökkenti a fájdalmat a szex során, mint a vízbázisú síkosító. Használjunk hüvelyi hidratáló krémeket a hüvelyszárazság ellen, ezek vény nélkül kapható termékek, amelyeket két-három naponta kell használni. Fontos tudni: a hüvelyi síkosítók nem tudják kezelni a hüvelyszárazság kiváltó okát (alacsonyabb ösztrogénszint), de enyhíthetik a szárazság okozta kellemetlenségeket. Viszont Magyarországon lehet kapni nem vényköteles ösztrogén krémet hüvelyszárazságra (Ovestin), amely lokális hatású és különösen hatékony az intim tünetek enyhítésében, helyben pótolja a hiányzó ösztrogént, hozzájárul a hüvelyi és húgyúti fertőzések elkerüléséhez is. Bár nem kell hozzá recept, azért orvossal előtte érdemes konzultálni: lehet valaki allergiás az ösztriolra vagy a krém egyéb összetevőjére, vagy ha mellrákja vagy ösztrogénre érzékeny daganatos betegsége (mint pl. a méh belső rétegének rákja) van valakinek, vagy valaha volt, esetleg fennáll annak gyanúja, nem biztos, hogy érdemes kísérletezni.


A közösülés és más szexuális tevékenységek megnyújtják a hüvelyt, és segíthetnek megőrizni a rugalmasságot azáltal, hogy megakadályozzák a szövet összehúzódását és túlzott megfeszülését a területen. Ezt azt jelenti, hogy a szexuális élet fenntartásával (partnerrel vagy anélkül) a hüvely laza és feszes maradhat.


Az izgalom és az orgazmus elérése érdekében próbálkozhatunk különböző segédeszközökkel. Ilyen lehet a masszázsolaj, amely meleg érzést kelt a nemi szervek területén, növelheti a vágyat és az izgalmat vagy használhatunk klitoriszt stimuláló eszközt,

amely serkenti a genitális véráramlást azáltal, hogy gyengéd vákuumot alkalmaz a csiklón.

(Már létezik Budapesten olyan szexshop, mely nagy szeretettel várja a nőket: Lib Store.


Fontos! Ahány nő, annyi menopauza. A fent leírtak nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél.


Források:


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page