top of page

Üdvözlet Bolgheriből!

  • ivanyiorsi
  • Jan 9, 2022
  • 4 min read

Bolgheri egy hangulatos, toszkán kis falu Castagneto Carducciban községben, Livornotól 50 kilóméterre, ahol sok minden nincs, viszont rengeteg étterem van és innen származik a szuper toszkán bor, a sassicaia!

Szombaton, az idei év első napsütéses napján (ha jól emlékszem), elautóztunk ide, mert egyórányira sincs tőlünk és az egyik kedvenc éttermünk is itt van.

Egy csodás ciprusfa soron keresztül érkezünk meg a faluba, a 2540 fát a 19. században ültették és 5 kilométeren keresztül csodálhatjuk! És ezt láthatjátok ebben a videóban!

#reklám A képeket és videókat #GalaxyS21Ultra telefonnal készítettem, melyet a Samsung Magyarország -tól kaptam használatra. #withGalaxy



A nevét a "Bulgari" vagyis olaszul "bolgárok" szóból kapta, ahogy olvastam ennek az a története, hogy annak idején ők a langobardok szövetségesei voltak.


Az étterem, ami szerintünk a legjobb a faluban, az Enoteca Tognoni. Több okból is. Egyrészt a férjem olyan régóta jár ide, hogy akkor is kapunk asztalt, ha csak beesünk, szóval foglalni kell. Másrészt, az az ötlet, hogy a dekoráció a bor, zseniális. Sokan úgy is rendelnek, hogy végig nézetik a polcokat és rendelnek, az ár ki van írva rájuk. És itt nem kellemetlen úgy rendelni, hogy a pincértől kérünk ajánlást és megmondjuk mennyi a keret rá. Sosem csalódtunk még. És harmadrészt, jó mondjuk lehet ezzel kellett volna kezdenem, mégis csak egy étteremről van szó: a konyha zseniális.

Mondjuk én mindig ugyanazt eszem (hehe), ami a szarvasgombás tészta, isteni, nem spórolnak ki belőle semmit. A férjem tegnap (már másodszor) evett bárányt, mert annyira bejött neki, de amúgy még a vaddisznós tésztájukról is híresek.

Bár sokszor voltam már itt, sosem kóstoltam meg a Saccicaia bort, mert elképesztően drága. Lásd lentebb, hogy mit kell tudni a Saccicaia borról!

Most úgy voltam vele, f*uck it, megdolgoztam érte! Úgy tettem, mint az a turista, aki emiatt jött el Bolgheriba. A lenti cikkben említett 2018-as évjáratot kaptam, jó volt, de én nem éreztem kiemelkedőnek (semmit nem értek a borokhoz, tegyük hozzá), az üveg bort, amit rendeltünk (és ugyanannyi volt mint az én 1 pohár borom,), jobban ízlett. Szóval, Sacciacia kipipálva!


Evéd után sétálgattunk még, bár olyan kicsi a falu, hogy 10 perc sem kell hozzá, de bele lehet felejtkezni a részletekbe. És ne felejtsem el, hogy magyar vonatkozása is van a falunka, a Zwack család itt lakott/lakik jó pár éve, és egy kis kávézót/fagyizót is üzemeltetnek a faluban! Kép lejjebb!

ree

ree

ree

ree


ree

ree

ree

ree

ree

ree


ree

ree

ree

ree

ree

Ez a játszótér, amely a Zwack család által üzemeltetett kávézó előtt van, látjátok a magyar feliratot?

A játszóteret is a család adományozta a falunak.

ree

A Zwack család kávézója, a Caffe Della Posta. Bent a falon jó sok családi fotót nézegethtünk.

ree

ree

ree

ree

ree

ree

ree

ree

ree

Az étterem, ahol egy fa is lakik. Voltunk már itt, ez sem rossz.

ree

ree

Itt az történt, hogy azt mondta a férjem, hogy csinál rólam egy képet ezen az (olajfán), de ez nem volt annyira jó ötlet, és miközben próbáltam valahogy elhelyezkedni rajta, sikerült teljes erővel egy kutyasz*rba is beletaposnom..a kép nem sikerült, de legalább szerencsénk lesz!

ree

Bolgheri szuper egynapos program, ha erre jártok, ne hagyjátok ki!


Mit kell tudni a Saccicaia borról? (via Financial Times)

A kritikusok által kedvelt, sok híresség (Obama-ék, Beckham-ék és Clooney-ék) kedvenc bora, megváltoztatta az olasz borászat irányát, amikor 50 évvel ezelőtt piacra került, megnyitva az utat a bordeaux-i stílusú keverékek új generációja előtt. Toszkána egy olyan részén termesztették, amely eddig csak a Sangiovese-ről volt ismert.

"Amikor a nagyapám először kezdett kísérletezni a Cabernet Sauvignonnal az 1940-es években, csak volt a szándéka, hogy egy "családi" bort készítsen" - mondja Priscilla Incisa della Rocchetta, a Tenuta San Guido 46 éves társtulajdonosa, bolgheri családi birtok, amely a Sassicaiát készíti. "Amikor édesapám, Nicolò javasolta, hogy kezdjük el árulni, nagyapám ellenállt, egyszerűen nem gondolta, hogy lenne igény egy ilyen borra."

Incisa della Rocchetta édesapja elérte a szándékát, és 1971-ben a Sassicaia debütált az 1968-as évjárattal. Egyszerűen csak vino da tavola azaz "asztali bor" kategóriába sorolták, és először szkepticizmussal fogadták. Az évtized végére azonban megindult a felhajtás a Bolgheri újfajta cabernet keverékei körül. A 80-as évek közepére a Sassicaiát, a Tignanello-t és Ornellaiát széles körben szuper-toszkánnak nevezték. És 1994-ben Bolgheri hírneve megerősíödött azzal, hogy saját megnevezést kapott, – ezen belül pedig a Sassicaia saját DOC is kapott. (DOC : Az 1963-ban bevezetett olaszeredetvédelmi rendszer meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtákat, a minimális alkoholtartalmat. Kikötheti a borkészítési eljárást is és a minimális érlelési időt. Egy bornak öt éven keresztül kell azonos minőséget produkálnia ahhoz, hogy megkaphassa a DOC jelölést.)

Sikerei ellenére a Tenuta San Guido sosem volt harsány, már nincs szervezett pince látogatás és marketingre is alig költenek. És a Sassicaia 50. jubileumi évére, ami tavaly volt, sem jöttek ki semmivel, csak a 2018-as évjárattal amelyet Incisa della Rocchetta találóan klasszikusnak ír le: „Friss, hűvös évjárat volt, ami az a fajta évjárat, amelyet szeretünk – kevésbé a koncentrációról, a cukor- és alkoholtartalomról, inkább a finomságról és a finomságról. elegancia." (Én ezt kóstoltam meg. )

A 85 százalékos Cabernet Sauvignon és a 15 százalékos Cabernet Franc keverékéből készült évfordulós évjárat csodálatos vitalitással rendelkezik: élénk piros és fekete bogyós jegyek, fűszernövények és citrusok jegyei. A tanninok selymesek, a tölgyek finomak, és enyhe sós a lecsengése – sokak szerint ez a part menti terroir jellegzetessége.

A Sassicaia ismert öregedési potenciáljáról – egyes évjáratok 20 évig vagy még tovább is érhetnek. Incisa della Rocchetta azt jósolja, hogy a 2018-as lesz az egyik ilyen. „Ebben a pillanatban ez még baby. Ennek ellenére a Sassicaia egy olyan bor, amelyet fiatalon is lehet fogyasztani, mert általában nagyon jól kiegyensúlyozott. A nyolcas mindig szerencsés évjárat volt számunkra” – mosolyog.

ree



DSC_3796.jpg

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page