top of page

49 éves, tízszer mászta meg a Mount Everestet, az egyetlen nő, aki ezt megcsinálta, jövőre újra megy


Lhapka Sherpa 49 éves, 10-szer mászta meg a Csomolungmát (eddig), az egyetlen nő, aki ezt elmondhatja magáról. Legutoljára tavaly májusban. Ő volt az első nepáli nő, aki megmászta a csúcsot és vissza is tért. Egy amerikai szupermarketben dolgozik, most arra gyűjt, hogy megdöntse saját rekordját. Merthogy erre az elképesztő nőre még nem figyeltek fel a szponzorok.


Pár hete a New York Times-ben jelent meg róla cikk, napokig többször is bevillant a története, abszolút filmvászont érdemelne!


Pontosan nem tudni mikor született, azt viszont igen, hogy egy barlangban egy Makalu nevű kis faluban Nepál keleti részén. 11-en voltak testvérek, a faluból látni lehetett a Csomolungmát. Szegény volt a család, nem engedhettek meg cipőt minden gyereknek, és csak a testvéreit küldték iskolába. Nevét a hét azon napjáról kapta, amelyen született, vagyis szerdán.


Már gyerekként tudta, hogy mászni akar, de akkoriban a serpa nőkből még inkább háziasszony lett.

15 évesen hordárként kezdett el dolgozni a hegyen, vagyis hatalmas terheket cipelt a hegymászásoknak során, másoknak. A serpák és más hegyi népek hozzá vannak szokva a tengerszint feletti magassághoz és a levegőtlenséghez (sokak fizikai jellemzői is eltérnek az átlagos emberétől – speciális alkalmazkodás a természethez), és az életüket a hegyekben töltik terhek cipelésével.

Babu Chhiri Sherpa, a legendás túravezető, aki 1999-ben rekordot döntött és 21 órát töltött a Mount Everest csúcsán kiegészítő oxigén nélkül, 17 éves korában magához vette.


Két éven belül konyhai segítővé léptették elő. Egész nap túrázott és mászott, majd felállította a konyhai sátrat, és órákon át hagymát és fokhagymát pucolt, mielőtt a vezetőket és ügyfeleit szolgálta volna. Nagyjából 50 dollárt kapott ezért havonta.


Szintén 2000-ben, 10 évvel azután, hogy hordár lett, Lhakpa felkereste Sujata Koirala leendő miniszterelnök-helyettest, akit akkor leginkább Girija Prasad Koirala miniszterelnök lányaként ismertek, és megkérte, hogy finanszírozza az első nepáli, csak nőket felvonultató Everest-expedíciót. Az Everest lányaiként ismert hét nőből álló csapat az év májusában indult útjára. Azon a napon, amikor a csapatnak fel kellett volna jutnia a csúcsra, hatan haltak meg hegyibetegségben. (a tengerszint feletti magasság növekedésével és az ezzel együtt járó légköri nyomáscsökkenéssel arányosan csökkenő oxigén- és szén-dioxid-koncentráció következményeként kialakuló betegség)


Lhakpa lett a második nepáli nő, aki elérte a csúcsot, és az első, aki épségben visszajutott az alaptáborba. (1993-ban Pasang Lhamu Sherpa volt az első, aki feljutott a hegy tetejére, de leereszkedésekor meghalt.) A következő évben Lhakpa ismét feljutott az Everest csúcsára, kevesebb mint három héttel azután, hogy mentora, Babu Chhiri a második tábor körül becsúszott egy hasadékba, és meghalt. Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy barátot veszített el a hegyen.


Szintén 2000-ben megismerkedett a román származású amerikai hegymászóval, George Dijmarescuval, akivel 12 évig voltak házasok. Ő arról volt híres, hogy 25 évesen megszökött Nicolae Ceaușescu román diktátor elől, átúszva a Dunát, és persze a hegymászó expedícióiról, a Mount Everestet ő is 9-szer megmászta. Hegymászási karrierje fordulatot vett, amikor Connecticutba költöztek, és tetőfedő és festő vállalkozásba kezdtek. Lhakpa végezte a kemény munkát, azt szerette, felmászott a létrákra zsindelyekkel a vállán, szétszedte a régi tetőket, és újakat tett fel.

2008-ban férje rákos lett. A házasságuknak 2012-ben lett vége, amikor is Dijmarescu erőszakossá vált, és egyszer annyira megverte a feleségét, hogy be kellett vinni a sürgősségire, egy kórházi szociális munkás egy menhelyen helyezte el őt és két lányát, ahol nyolc hónapig tartózkodtak. A férfi 2020-ban halt meg.


2014-ben ott volt a hegyen, amikor egy épület méretű jégtömb leszakadt az Everest nyugati lejtőjéről, és egy jéglavina megölt egy teljes serpa csapatot a jégesésben. Tizenhatan haltak meg. 2015. április 25-én egy 7,8-as erősségű földrengés ütött ki, amely több lavinát is elindított, ő az első táborban pihent éppen. Becslések szerint aznap 22 ember vesztette életét az Everesten. A fele nepáli volt.


2022-ben felmondott a Whole Foods szupermarketben, ahol dolgozott árufeltöltőként, hogy megcsinálja a 10. csúcsát, ami a baseballban olyan, mint 500 hazafutás vagy 3000 ütés. Ezt eddig harmincnégy ember érte el. Közülük 26 serpa származású nepáli volt, köztük volt Babu Chhiri is. Lhakpa pedig még egy himalájai üvegplafont akart széttörni.


Szokás szerint nem voltak szponzorai. Állítólag a női hegymászásban nincs elég potenciál a szponzorok számára. Vajon miért? Ha én a Whole Foods lennék, ezután a NYT cikk után nem tétlenkednék!

Amikor májusban kinyílt egy háromnapos időjárási ablak, úgy tűnt, hogy az egész alaptábor elindul a csúcsra. "Mindenkinek az álma, hogy elérje a csúcsot, de csak egy kötél volt, és nagy volt a forgalom". - mondta Lhakpa.


7900 méteren (8848, 86 magas a Mount Everest) volt már, és az úgynevezett halálzónába tartott, ahol minden órával nő annak az esélye, hogy tüdő- vagy agy ödéma lép fel, ami halálos is lehet. Lhakpa palackozott oxigént lélegzett, de ezek a palackok is csak bizonyos ideig tartanak ki.


Amikor a csúcsra jutásának híre eljutott az alaptáborba, Shiny lánya egy puja vallási rituálét tartott, hogy imádkozzon a biztonságos visszajutásért. Walkie-talkie-t tartott a füle mellett, hogy hallja a pontos időpontot, május 12-én reggel fél hétkor ért fel édesanyja tizedszerre is a világ tetejére. De a csúcs elérése csak a félút. Még mindig veszélyben volt, mivel 200 hegymászó érkezett mögötte, Lhakpa nem időzhetett sokáig.

Kép: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010193315572


Elfogyott az élelem és a víz, teljesen kimerült, és az aggodalmaskodó elméje folyton arra próbálta

rávenni, hogy üljön le és pihenjen, miközben tartott lefelé a hegyről. A gyermekeire összpontosítva tudta leküzdeni ezeket a gondolatokat.


Shiny, aki otthon mindig kihagyta a túrázást, most felmászott az első táborig, hogy az édesanyjával ünnepeljen. Amikor Lhakpa megérkezett, Shiny először látta teljes pompájában bevándorló édesanyját, aki oly keményen dolgozott és oly sok mindent legyőzött életében.

Bár teljesítményét az egész hegymászó sajtó megírta, szponzorok még mindig nem jelentkeztek. Munka és befizetésre váró számlák nélkül érkezett haza Connecticutba. A Whole Foods hónapokig nem tudta visszavenni, így nem volt más választása, elment takarítani.

Kép: NYT


De Lhakpa ezt sem gondolta hátramenetnek. És amikor szeptemberben újra a Whole Foodsban dolgozott, már a következő tavaszi szezonját vizualizálta a Himaláján. Azt tervezi, hogy 2023-ban megmássza a K2-t, emellett pedig újabb csúcsmászási kísérletet tesz az Everesten. Ezúttal reméli, hogy mindkét lányát el tudja vinni az alaptáborba, egy csapatnyi, a világ minden tájáról érkező lánnyal együtt.


"Remélem, hogy 20 lányt magammal tudok vinni" - mondta. "Szeretném megtanítani őket a hegymászás tudományára, és megmutatni nekik, hogy minden lány képes hegyet mászni".




 

Magyar nők a Mount Everesten:


2009. május 21-én Ugyan Anita első magyar nőként, egy nemzetközi expedíció tagjaként Nepál felől feljutott a Mount Everestre oxigénpalack használatával.[17]


2010.május 18-án Ugyan Anita ismét Nepál felől érte el az Everest csúcsát. Eredetileg oxigénpalack használata nélkül tervezte az expedíciót sikerre vinni, ám torokgyulladása okán végül a 7000 méter feletti oxigénpalack-használat mellett döntött. Ezzel ő lett az első magyar, aki egynél több alkalommal érte el az Everest csúcsát.[20]


2018.május 18-án Németh Alexandra második magyar nőként Nepál felől jutott föl a Mount Everest csúcsára egy nemzetközi expedíciószervező csapatának tagjaként. Ezzel első magyarként teljesített Hét hegycsúcs kihívást, abból is a Messner-féle listát.[22]

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page