top of page

A soványság és a korai menopauza kapcsolata

Egy új tanulmány megállapította, hogy a kórosan sovány nők között magasabb a korai menopauza kockázata.


A Human Reproduction című kiadványban bemutatott kutatás szerint, 78 759 premenopauzában lévő, 25 és 42 év közötti nőt figyeltek meg 1989-től kezdődően. A 22 év során közülük 2804-en számoltak be természetes menopauzáról 45 éves koruk előtt.


A dohányzás, a terhesség, az orális fogamzásgátló használat és más tényezők ellenőrzése után azt állapították meg, hogy a 18,5-22,4 (a normál tartományon belüli) testtömegindexű nőkhöz képest a B.M.I. 18,5 év alattiak bármely életkorban 30 százalékkal megnövelte a korai menopauza kockázatát.

A túlsúlyos nőknél (B.M.I. 25-34,9) valamivel alacsonyabb volt a korai menopauza kockázata, és nem volt jelentős a megnövekedett kockázat 35-nél magasabb B.M.I. -vel rendelkező nőknél sem.


Azoknak a nőknek, akik életük során bármikor soványak voltak, tehát volt az életükben olyan időszak, amikor BMI-jük 18,5 alatt volt, 30%-kal nagyobb az esélyük a 45 éves kor alatt bekövetkező korai menopauzára, mint azoknak, akik normál testsúlyúak, vagyis BMI-jük 18,5 és 22,4 között van. Ezenfelül azt is kimutatták, hogy a dohányzás és a soványság kombinációja a ciklus korai elmaradásának valószínűségét még további 10%-kal növeli.


A hiányos táplálkozás felborítja a hormonháztartást, aminek negatív következményei még évtizedekkel később is érződnek: A sovány nők és mindazok, akiknek testsúlya tinédzserként vagy harmincas éveikben a normál érték alatt volt, gyakran korábban lépnek be a menopauzába, mint a normál testsúlyúak. Erre a megállapításra jutottak svéd tudósok.


„A korai menopauza számos egészségügyi tünetet elindíthat, beleértve a csontritkulást, a demenciát, a szívbetegségeket és a korai halálozást, és nyilvánvalóan hatással van a családtervezésre is."


Forrás:


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page