top of page

5 dolog, amit tudni kell a menopauzáról és a hormonterápiáról

A New York Times pár hete címlapra tette a menopauzát, hurrá!

Két cikkel is kijöttek, gondoltam, jó, ha mi is elolvassuk ezeket, íme az egyik!

Elöljáróban azért annyit, hogy nyilvánvalóan nem 5 dolog van, amit a hormonterápiáról kell tudni, hanem sokkal több, de már az is haladás, hogy születnek cikkek a témában. A cikkbe itt-ott beleírtam és beletettem linkeket is.

 

Régóta létezik hatékony az F.D.A. (Food and Drug Administration, egy hivatal, aminek magyar megfelelője kb. az OGYÉI) által is jóváhagyott kezelés a menopauza egyes tüneteire, mégis kevés nő van tisztában annak kockázataival és előnyeivel.


A menopauza rendelkezik a világegyetem történetének legrosszabb pr-jével, mert ez nem csak hőhullám és éjszakai izzadás.” – mondja Rachel Rubin, szexuális egészségügyi szakértő és a Georgetown Egyetem urológiai klinikai adjunktusa.


A menopauza tünetei változatosabbak és kimerítőbbek lehetnek, mint azt sokan gondolják. A menopauzába való átmenet során a nők a többi között álmatlanságot, hangulati változásokat, depressziót, súlygyarapodást, ízületi fájdalmat, hüvelyszárazságot és szex közbeni fájdalmat tapasztalhatnak. A csontvesztés is felgyorsul. Azoknál a nőknél, akiknél fennáll az Alzheimer-kór genetikai kockázata, az első plakkok valószínűleg ekkor képződnek az agyban. (Erről itt írtam: Így hat a menopauzára a nők agyára )


E tünetek közül többre már régóta létezik hatékony, az F.D.A. által jóváhagyott kezelés, amelyet menopauzális hormonterápiaként (MHT) ismerünk, de a félelem és a félretájékoztatás miatt túl kevés nő rendelkezik megfelelő tudással a kockázatairól és előnyeiről.


A hormonterápia enyhítheti a menopauza számos tünetét, és további egészségügyi előnyökkel is járhat

A hormonterápia bizonyítottan enyhíti a hőhullámokat és az alvászavart, és van bizonyíték arra is, hogy segít depresszió és ízületi fájdalmak esetén. Segít megelőzni és kezelni a menopauza során fellépő húgyúti szindrómát is, azaz húgyúti fertőzéseket és a szex közbeni fájdalmat, amely a posztmenopauzában lévő nők közel felét érinti. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát és véd a csontritkulás ellen. A hormonterápiával járó egészségügyi kockázatok miatt a hormonterápia olyan nők számára ajánlott, akiknél a hőhullámok már elviselhetetlenek és bizonyos más menopauzális tüneteik is vannak, megelőző kezelésre nem ajánlott. ( Én: Alapvetőn akkor szükséges MHT, 1. amikor úgy érezzük, hogy az életminőségünket befolyásolják a tünetek, 2. például csontritkulás esetén.)


A hormonterápia életkoronként eltérő egészségügyi kockázatokkal jár

Nem mindegy, hogy mikor vág bele egy nő a hormonterápiába. Hormonterápia javasolt azoknak a nőknek, akik 45 éves korul előtt korai menopauzán mennek keresztül, mert náluk nagyobb a csontritkulás kockázata, ha nem kapnak hormonokat 50 éves korig (amikor amúgy a menopauza bekövetkezne természetesen).


Az 50 év körüli egészséges nők esetében a hormonterápia kockázata alacsonynak tekinthető. Nagyobb kockázatot jelent azoknál a nőknél, akik 60 éves koruk után kezdik a hormonterápiát. (Alapvetően a menopauzához minél közelebb kell elkezdeni az MHT-t, és 10 éven belül.) Még nem készült olyan kutatás, mely azokat a nőket figyelte volna, akik az ötvenes éveikben kezdik és 60 is felett is folytatják a terápiát. (A menopauzális medicinával, mint olyannal összesen 30 éve foglalkoznak.)


Körülbelül öt év hormonterápia után megnő a mellrák kockázata, mindegy hogy hány éves korában kezdi el valaki a terápiát.


A hormonhasználat legnagyobb kockázata a szívinfarktuson, emlőrákon, agyvérzésen vagy trombózison átesett nőknél jelentkezik, illetve azoknál, akik jelentős egészségügyi problémákkal küzdenek.


"Mindenki más számára - mondja Stephanie Faubion, a Mayo Clinic Női Egészségügyi Központjának igazgatója - a döntés a tünetek súlyosságától, valamint a személyes preferenciáktól és a kockázati tolerancia szintjétől függ."



A hormonterápiától való félelmek többnyire egy 2002-ből származó fontos, de rosszult kommunikált tanulmányban gyökereznek

A hormonterápia egykor a leggyakrabban felírt kezelés volt az Egyesült Államokban, de 2002-ben egy nagy tanulmány komoly aggodalmakat vetett fel az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban, emiatt sok orvos abbahagyta a felírást és sok beteg felhagyott vele. A Women’s Health Initiative néven ismert tanulmány adatainak új elemzései azóta megnyugvást adtak arra vonatkozóan, hogy a hormonterápia kockázata alacsony a 60 év alatti egészséges nők esetében. A menopauzális hormonterápia azonban még mindig nem nyerte vissza népszerűségét. Erről írtam egy hosszabb anyagot, érdemes elolvasni!


Kevés kutatás és az edukáció hiánya

Ha sok orvos nem beszél a hormonterápiáról a pácienseivel, annak az lehet az oka, hogy hiányosak az ismereteik. Egy 2017-es felmérés szerint, amelyet országszerte (USA-ban) küldtek ki az orvos rezidenseknek, 20 százalékuk egyetlen előadást sem hallott menopauza témában. Rebecca Thurston, a Pittsburghi Egyetem pszichiátria professzora, aki a menopauzát tanulmányozza, úgy véli, hogy általában véve a menopauzában lévő nőket nem kezelik megfelelően - és ez a mulasztás szerinte az orvostudomány egyik nagy vakfoltja. "Ez azt sugallja, hogy nagy a kulturális tolerancia a nők szenvedésével kapcsolatban" - mondja Thurston. "Nem fontos."


A hormonterápia nem az egyetlen lehetőség

Azoknak a nőknek, akiknek nem javasolt a hormonterápia, más megoldás is létezik: az SSRI az szelektív szerotonin visszavétel gátló paroxetin, ami egy antidepresszáns a hőhullámok enyhítésére, bár nem olyan hatékony, mint a hormonterápia.

A kognitív-viselkedési terápiáról is kimutatták, hogy segíthet kezelni a hőhullámokat.


A menopauzát kezelő orvosok arra várnak, hogy az F.D.A. jóváhagyjon egy olyan gyógyszert, amely nem hormonális gyógyszer, de a hőhullámok kiváltásában vélhetően szerepet játszó neuronokat célozza meg.


Nos, tulajdonképpen jó sok nő vár erre a gyógyszerre..Tavaly ősszel jött a hír, hogy az Astellas gyógyszercég klinikai eredményei azt igazolták, hogy a fezolinetant hatékony lehet a menopauzával összefüggő vazomotoros tünetek kezelésében. Vazomotoros tünetek alatt a következőket értjük: hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, szívdobogásérzés, gyakori fejfájás. Azt tudjuk, hogy a nők kb. 70%-át érintik ezek a tünetek. Ami miatt ez áttörés lehet a menopauzális medicinában, hogy nem hormonális gyógyszerről van szó.

Nos, jó menopauza aktivistához híven, felkutattam a céget, melynek van magyarországi székhelye és írtam nekik, hogy nálunk mikor várható, ezt a választ kaptam:

"Ezúton tájékoztatom, hogy az ezen hatóanyagú Astellas készítményünk jelenleg a Gyógyszerügynökségek engedélyeztetési eljárása alatt áll, így ebben a fázisban még korai megmondani, hogy forgalomba fog-e kerülni Magyarországon és ha igen, mikor."


Kép: Marta Blue


Forrás:



DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page