top of page

#menopauzasztorik - Éva: Nem azon múlik a nőiesség, hogy van-e méhed vagy nincs

Emlékszem, anyukám hogy küzdött vele, folyt róla a víz állandóan, mindig volt nála zsebkendő, állandóan törölgette és legyezgette magát, sokat kínlódott, ez nagyon megmaradt bennem.

Én 30 körül voltam, akkor számomra a menopauza még nagyon távolinak tűnt. Amikor 50 éves lettem gondoltam is rá, hiszen anyukám is 50 volt, hogy fognak érkezni az első jelek, lett is egy menstruációs zavarom, ha jól emlékszem, egy bővebb vérzés, nem nagyon akart elállni. Gondoltam is, hogy elérkeztem ennek az elejéhez.

Elmentem orvoshoz, szerencsére nagyon kedves nőgyógyászom van, 25 éve járok hozzá, szerintem fontos, hogy olyan orvosunk legyen, akiben meg tudunk bízni és akármilyen hülyeségnek tűnő dolgot is el tudjunk neki mondani. És azt is gondolom, hogy a női lét része, hogy nőgyógyászhoz járni kell. Miután megvizsgált a nőgyógyász, egy egészségügyi kaparást javasolt, és a szövettanból akkor kiderült, hogy I. stádiumú méhnyakrákom van. A rendellenes vérzés ugyanis ezt jelezte, nem a menopauzát. Azt gondolom, hogy nagy szerencsém volt, hogy a vérzés jelezte a baj, mert a rákkal az a probléma, hogy sokáig nincs tünet, ezért is nagyon fontos, hogy szűrésre járjunk. Először fel sem fogtam, tagadásban voltam, ilyen velem nem fordulhat elő, azt gondoltam. Mindenképpen műtétet javasoltak, mégpedig a radikális Wertheim műtétet. Ez egy kiterjesztett méheltávolítás, amelynél nemcsak a méhet távolítják el, hanem a környező kötőszöveteket is, kiveszik a kismedencei nyirokcsomókat és nálam a petefészkeket is eltávolították. Amit senki nem mondott el nekem, hogy a műtét után azonnal fog jönni a menopauza. Nálam is bekövetkezett a műtét után 2 héttel, jöttek a hőhullámok nagyon keményen, éjjel-nappal, ugyanúgy, ahogy anyukámnál. Nem javasoltak hormonpótlást, és senki nem világosított fel, hogy mit is kellene szednem vagy nem szednem.

Azt gondolom, hogy nem azon múlik a nőiesség, hogy van-e méhed vagy nincs. Persze, én könnyen beszélek, hiszen már nem akartam szülni, de annak biztosan más, aki még családtervezés előtt van.

Önmagában attól hogy nincs méhem, én még ugyanaz a nő vagyok, nem ezen múlik szerintem. A legfőbb gondom a gyógyulás volt, és ami most van, még mindig jobb opció, mint 3 méter a föld alatt lenni.

Ez volt az ára annak, hogy még nagyon sok mindent csinálhatok, amihez nincs szükség a méhemre. Pontosan február 24-én (25-én vettük fel ezt az epizódot) volt 7 éve volt a műtétem, a bűvös 5 éven túl vagyok, ez remélem így is marad.





DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page