top of page

Miért nehéz lefogyni? Számít-e, hogy mikor eszünk? Van-e értelme éhezni? - az orvos megmondja


Soha nem volt még annyi fogyókúrás módszer a piacon, mint manapság, ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni, hogy melyiket válassza. Nem mondok újat azzal, hogy 40 felett nehezített pályán dolgozunk, még tudatosabban lehet csak sikereket elérni. De lehet. Én vagyok az élő példa, bár 3 év alatt, de megszabadultam 10 kilótól és lassan annyi leszek, mint 36 éves koromban, 11 éve. Hurrá!


Dr. Farkas Kitti, aneszteziológus 4 éve indította el szakmai programját, vele beszélgettem, arról, hogy miért nehéz lefogyni, jó módszer-e a kalóriaszámlálás, van-e értelme a böjtnek és az éhezésnek, vagy hogy számít-e, hogy mikor eszünk és mit?

Hogy jött ez a hívás neked? Miért kezdtél el ezzel foglalkozni?


Tudni kell, hogy Magyarország első helyen áll Európában a túlsúlyosok között, a világon pedig a negyedik.

Én aneszteziológus orvos vagyok, és a betegeknél találkoztam a különböző divatos diéták, csoda fogyókúrák káros hatásaival. A kórházi munkám mellett elkezdtem azzal foglalkozni, hogy szakmailag helyes módszerrel segítsek az embereknek lefogyni.

Azt tapasztaltam, hogy legkevésbé a fogyni vágyó akaratával van a probléma, sokkal inkább a helytelen módszerrel. Így keztem el ezzel foglalkozni, és az volt a célom, hogy egy helyes szakmai módszert adjak az emberek kezébe. Egy szakmailag megalapozott fogyási tervvel amivel jól tud fogyni és sikerélménye van, és ez is bizonyítja azt, hogy nem velük van a probléma, hanem a jó módszert kell megtalálni.

Miért nehéz lefogyni? Ennyi idősen, én 46 éves vagyok, már mindent kipróbáltunk, az éhezéstől kezdve a káposztalevesig, biztos, hogy valamivel le is lehet fogyni, de nem az a lényeg, hogy gyorsan sokat lefogyjunk, utána meg szenvedjünk, mert visszajött, mert visszaálltunk ugyanarra az életmódra, amit korábban vezettünk, egy újfajta látásmódot kell magunkévá tenni 40 körül, hogy ne hízzunk tovább, hiszen 40-50 körül megváltozik az ember anyagcseréje.

Sajnos ez így van valóban. A lényeg, hogy jó módszerrel fogyjunk.

Kétféle módszer létezik: az egyik szaktudásra alapoz, akár orvosi segítséggel, a másik pedig nem. Az előbbivel lehet fogyni jól, az utóbbival nem.

Sajnos, aki túl van már néhány sikertelen próbálkozáson, tönkretette az anyagcseréjét, sokkal könnyebben fog hízni és nehezebben fog lefogyni.

Az általános nézet az, legalábbis én azt tapasztalom, hogy a fogyáshoz valami drasztikus dologra van szükség, és teljesen elrugaszkodott életet kell élni hozzá. Én viszont azt állítom, hogy fordított a helyzet és az elhízáshoz vezető folyamat az a normálistól való eltérő és az a drasztikus. Meg kell tanulnunk a szervezetünk működését, a szervezet természetes testsúly szabályozását helyre kell állítani. Nem drasztikusságra, hanem normalizálásra van szükség, és ehhez kell szakember segítsége.

Sokan nem tudják, ahogy te is említetted, hogy amikor kipróbálunk mindenféle diétát, amik jól megviselik a szervezetünket, aztán egy vagy több hét után visszaállunk a régi "rendszerre", majd megint belevágunk egy új diétába, ezeket a szervezet megjegyzi.

Igen, sajnos, mi magunk tudjuk kibillenteni az anyagcserénket és mi állítjuk át egy olyan üzemmódra, ami után sokkal könnyebben fogunk hízni. Az inzulin sejtek érzékenységét roncsoljuk, ha állandóan váltogatjuk a diétákat, éhezési stressz reakciókat indítjuk be és utána ezt csak egy jó módszerrel tudjuk helyreállítani, ami alapoz az élettanra is.

Mi történik 40 felett és menopauza tájékán? Van az összefüggés az elhízás és a menopauza között?

Azt kell, hogy mondjam, hogy bizonyítottan nincs összefüggés a menopauza és a 40 feletti elhízás között, de látható hogy nem csak a nők, hanem a férfiak is sokkal könnyebben híznak meg 40 felett. Sajnos, egy hasi típusú elhízás kerül ilyenkor előtérbe, ez a rosszabbik fajta, mert az egészséget is jobban veszélyezteti. Ez részben annak köszönhető, hogy öregszünk, az izom sejtjeink sorvadnak, és ezáltal sokkal lassabb lesz az alapanyagcserénk, kevesebbet kalóriát égetünk. Csak úgy tudunk ez ellen harcolni, ha odafigyelünk az energia bevitel és leadás egyensúlyára és hozzáteszünk egy sportot, és megértjük, hogyan működik a testünk.

A hormonális változás picit befolyásolja, de nem tudhatjuk be csak az ösztrogén hiánynak a változókori hízást.

Globális trend az elhízás, egyrészt rettentően fokozott az energia bevitelünk, annyira sok feldolgozott élelmiszer vesz minket körül, hogy észre sem vesszük, hogy milyen kis falatokkal mekkora energiát viszünk be.

A civilizáció és urbanizáció hatására egyre mozgásszegényebb életmódot folytatunk, irodai munkát végzünk, beülünk az autóba, nem használjunk az izmainkat, nem sportolunk.

Ez az életvitel vezet oda is, hogy kevesebbet alszunk, nincs meg a cirkadián ritmusunk, ami azt eredményezné, hogy éjszaka, alvás időben töltődjön fel a raktárunk, a máj és az izomnak a cukor raktára zsírból, este ugye nem eszünk jelentős szénhidrátot. Hiába figyelünk oda arra, hogy este jól együnk, ha nem alszunk, ez nem fog megtörténni.

Ugyanez a helyzet a stresszel. Míg a hirtelen jött stressz gyomorgörcsöt és inkább étvágytalanságot okoz, addig ha fokozatosan nyomásnak vagyunk kitéve, és állandóan stresszel élünk, az inkább növeli az étvágyat és növeli a raktározást a szervezetünkben.

Összességében, részben betudható az ösztrogén hiánynak a hízás 40 felett, de számos civilizációs okai is vannak.

Általában kizárólag arra koncentrálunk, hogy kevesebbet kalóriát vigyünk, kiszámolom a kalóriát, megeszem, kevesebbet eszem, és mégsem fogyok. Nem igazán gondolunk ezekre, hogy minden mindennel összefügg.

Nem csak az számít, hogy generáljunk egy kalória deficitet, nyilván nagyon fontos, hiszen ez a fogyás vastörvénye, viszont nem mindegy a tápanyag összetétele és hogy milyen időközzel és hogyan fogyasztjuk el.

40 felett, amikor a szervezet jobban raktároz, érdemes figyelembe venni a táplálkozási hormonjaink működését. Nagyon kevés olyan diétás módszer van, ami beszél a táplálkozási hormonok szerepéről, leginkább az inzulinról, ami a fő anyagcsere szabályozó hormonunk.

Ő felel a szénhidrát, a zsír, és a fehérje raktározásért. Azt kell róla tudni, hogy ha magas a szénhidrát, képtelenek vagyunk fogyni. A zsírt raktározza és raktárban tartja.

Van egy napi ritmusa, ami evéstől független. Reggel érzéketlenebbek a sejtjeink az inzulinra, ha például egy túrós buktát, vagy valami szénhidrátdúsat eszünk reggelire, ami megemeli a vércukrunkat, válaszul kijön rá az inzulin, akkor sokkal több inzulin mellett tudjuk feldolgozni és a szervezet sokkal inkább raktátozni fogja, minthogy energiát csináljon belőle.

Tévhit az, hogy minél cukrosabb, energiadúsabb dolgot kell reggelire fogyasztani, mert attól több energiánk lesz. Pont fordítva, a szervezet nem tudja feldolgozni, hanem elraktározza.

Ami a legjobb időintervallum energiadúsabb étkezésre, azok a déli órák, ilyenkor a sejtjeink inzulinra érzékenyebbek, könnyebben tudnak tápanyagot feldolgozni.

Ezért érdemes figyelembe venni ezt a ritmust: reggel érzéketlenebbek, délben jobb, este megint érzéketlenebbek az inzulin sejtek, egy hullám görbét ír le, aminek van 3 pontja, ehhez kell igazítani az étkezéseket, azaz 3-szor kell étkezni egy nap, ez fog a saját anyagcserénkhez igazodni.

Nem állítom, hogy ötszöri étkezéssel nem lehet fogyni, például sportos életmóddal, jól működő anyagcserével, kalória deficittel, de hogy ellene van, az biztos, és nehezebb, ha az élettant nézzük.

Ez azt jelenti, hogy mondjuk naponta ötször eszünk vagy sok kicsit egész nap, ugye ez a teória, akkor a szervezetnek nem hagyunk időt, hogy zsírt égessen?

Pontosan, ha ötször eszünk, állandóan magasan tartjuk az inzulin szintünket, folyamatosan kötni fogja a zsírt, amit elfogyasztunk azt pedig raktározni fogja. Magas inzulinszint mellett nem lehet fogyni. Alacsony kiegyensúlyozott inzulin szint mellett lehet fogyni, ezt pedig 3-szori étkezés mellett lehet elérni.

Milyen egy jó reggeli? Akkor nem cukros, azt már tudjuk.

Fehérjedús, alacsony glikémiás indexű (lassú felszívódású), rostban gazdag, akár egy vékony szelet rozs kenyér vagy zabpehely (egy evőkanál) is szóba jöhet. Sokkal inkább előnyben kell részesíteni a fehérjéket, például a tojást, a natúr joghurtot, sonkát, omlettet.

Gyümölcsöt is ehetünk reggelire?

A gyümölcsök magas glikémiás indexűek, azaz gyors felszívódásúak. Bár a gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, viszont nagyon gyorsan emelik a vércukrot, erre gyors inzulin válasz következik, és mivel ahogy beszéltük, reggel amúgy is érzéketlenebb a sejtek az inzulinra, így nem jók reggelire. Ebéd után a legjobb a gyümölcsöt enni. Este ugyanaz a helyzet, mint a reggeli órákban, este se fogyasszunk gyümölcsöt.

Ebédre mit ideális enni?

Ebédre nyugodtan lehet szénhidrátdúsabb köretet választani egy szelet hús vagy hal mellé, együnk rendes adagot ebédre, ilyenkor tudja rendesen felhasználni az energiát a szervezetünk.

Figyeljünk arra, hogy minden tápanyagra szüksége van a szervezetnek, így zsírra is.

A napi fehérjebevitel, főleg ha fogyni szeretnék, 0.8-1 g/ testúly/kg legyen. Tapasztalatom szerint, a legtöbb ember kevés fehérjét fogyaszt, pedig az nagyon kell a fogyáshoz.

Egy 60-80 kg személynek napi 2 tenyérnyi szelet hús lenne az ideális vagy más típusú fehérje is lehet, pl hal, túró, tojás.

Mi van akkor, ha valaki csokifüggő, mint én? Hova tudom beilleszteni? Én például most keserű csokit vásárolok, és abból eszem naponta pár kockát. Ha nem enném, akkor egész nap ezen járna az agyam, hogy valami édeset egyek.

Igen, a mértéket tartani kell, de amennyiben fogyni szeretnénk, a csokievést egy időre félre kell tenni, aztán majd a súlymegtartó szakaszban már lehet kicsit “bűnözni”.

Csokit is délben a legjobb enni, ráadásul a keserű csoki kevesebb szénhidrátot és inkább zsírt tartalmaz, és ez jó hír, mert a zsírnak nincs inzulin emelő hatása.

Mi a helyzet a snack kérdéssel? Ezt is teljesen ki kell iktatni?

Abszolút. Két étkezés között tartsuk meg a min 4 max 6 órát, 4 órán belül semmit, 6 órán felül ne éhezzünk. Snacket várandósan ehetünk. Vagy ha sportolók vagyunk.

Olvastam a programodban a preload nevű “előételről”, ami nekem nagyon tetszik, mesélnél erről?

A szakmai programunk egyrészt az inzulin módszerre, másrészt a preload hatásra épül, mi ezt saját termékkel érjük el. Magának a preloadnak az a lényege, hogy még mielőtt elkezdünk enni, már elindítjuk a sejtek inzulin érzékenyítését, azzal hogy termeltetünk egy kis inzulint. Elfogyasztunk egy speciális összetételű úgymond előételt ebéd és vacsora előtt fél órával, így amikor már leülünk enni, akkor nem leszünk olyan éhesek, a jóllakottsági hormonok is elkezdenek termelődni. Az inzulin pedig már készen várja az elfogyasztott ételt, nem fogja olyan magasra engedni emelkedni a vércukrot, mintha kihagytad volna ezt, az inzulin csúcsot sem fogjuk olyan magasan kiváltani, hamarabb visszatér a zsírégető zónába a szervezetünk inzulin szintje.

Lehet, hogy most nagy hülyeséget fogok kérdezni, de valahol azt olvastam, hogy amikor elkezdünk enni, akkor az agynak kell kb 15 percet, hogy “érezze”, hogy elkezdtünk enni.

Ez így van. A hormonális változásokhoz időre van szükség. Sokkal jobban tudjuk kontrollálni magunkat, ha eszünk egy preloadot azaz valamilyen előételt és lassan eszünk.

Nekem mindig probléma, hogy ha ott van előttem, akkor megeszem, lehet, hogy a felénél már nem vagyok éhes, de attól függetlenül megeszem, mert ott van.

Az étkezésre koncentrálni kell. Ne hagyjuk, hogy elvonja a figyelmünket bármi, egy beszélgetés, egy stressz faktor, tévé. Amikor eszünk, szánjuk rá az időt, együnk rendes kajákat, együnk a családdal, barátokkal, minden tápanyagot fogyasszunk, és minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket. És figyeljük mennyit eszünk, élvezzük az ízeket, és étkezünk helyes aránnyal.

Beszéljünk az éhezésről, böjtölésről, fastingról. Ezek most rendkívül népszerűek.

Klasszikus értelemben a böjt azt jelenti, hogy nem viszünk be szilárd élelmet, de különböző irányzatok széles körben mozognak megszorítások tekintetében.

A léböjttel kapcsolatban sokszor emlegetik a méregtelenítés kifejezést, és lehet hogy most kiárádítok sok minndenkit, de igazából nincs semmi szakmai evidencia rá, hogy ilyen létezik.

A méregtelenítésre két szervünk van, a máj és a vese, melyek ezt elvégzik, ennek a működését tudjuk serkenteni, ha több vizet iszunk, kevesebb alkoholt, és kevésbé terheljük a májunkat,de ezek a szervek igazából önmaguktól csinálják, amit csinálniuk kell és reagálnak a szervezetben történő változásokra.

De hogy miért állítják azok, akik például egy léböjtön részt vettek, hogy a méregtelenítés hatására ők jobban vannak, amögött az áll, hogy ha egy olyan étrendet folytatunk, amely kiküszöböli a magas zsírtartalmú illetve a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket, igazából már ettől jobban érezzük magunkat.

Valójában időközönként érdemes tehermentesíteni, úgy tűnik akik ezt rendszeresen megteszik, azok között kevésbé fordul elő szív vagy érrendszeri megbetegedés. Azért nehéz ezt egyértelműen kiszűrni, mert akik ere odafigyelnek, például akik időszakosan böjtölnek, a mindennapjaikban is többet foglalkoznak az egészségükkel.

Egy nagyobb kilengés, all inclusive nyaralás után érdemes tartani tehermentesítést, hiszen a szervezet rengeteget dolgozik ilyenkor, főleg ha még alkoholizálás is járult hozzá.

Azt is tudni kell, hogy a böjtnek vannak buktatói. Ha folyamatosan váltogatjuk, hogy nagyot eszünk majd böjtölünk, megint sokat, visszaszorítjuk, az evészavarok kiindulási pontja is lehet. Ha böjtölünk és egyszerre fizikailag is aktívak vagyunk, akkor a vércukor szintünk le tud esni, krónikus betegségek esetén is óvatossággal kell kezelni a böjtöt.

Várandósság, 14 kor alatt, 1-es típusú cukorbetegség, pszichiátriai betegségek esetén nem ajánlott.

Egy léböjt azonban nem egy hosszú távú megoldás, tartós eredményt csak életmódváltással lehet elérni.

Mit kell tudni az időszakos böjtökről?

A különböző időszakos böjtök nagyon divatosak lettek mostanában.

Azt tudni kell, hogy ez nem fogyókúra, hanem egy táplálkozási rendszer, aminek egészségvédő hatása van. Viszont ha ezt kalória deficittel párosítjuk, akkor tudunk fogyni is vele. Nagy súlyfeleslegnél jó lehet, annak, aki több jójó fogyókúrán van túl, vagy azoknak szimplán egészségesen akarnak élni.

Ennek a böjtnek számtalan előnye van, az egész testet megújítja, regenerálja a sejtjeinket, a szervezetben elindult esetlegesen rosszabb folyamatokat képes kikapcsolni.

Többféle módszer létezik, én most hármat mutatnék be.

Az időszakos koplalás alatt szinte mindent lehet enni, viszont csak korlátozott ideig.

5:2 módszer, ez mindenki számára különösebb veszély nélkül alkalmazható, 5 napon keresztül normál mennyiségben az előírt kalóráit visszük be, 2 napig (lehet nem egymást követő napokon is) viszont csak 500 kalóriát viszünk be. Három hónap alatt ezzel olyan 5 kilót le lehet adni, izomvesztés nélkül.

16/8-as módszer, szerintem ez alkalmazható leginkább a normál életvitelhez, én is eszerint élek, nagyon szeretem. 16 órán keresztül nem viszünk be táplálékot, ebbe az éjszakai alvás is beleszámít, ilyenkor nincs szükség a szervezetnek plusz energiára, nincs mentális tevékenység. A maradék 8 órában fogyasztjuk el azt az energiamennyiséget, amit napi szinten szeretnék. Ha itt kalória deficitet generálunk, akkor fogyás érhető el, ha normális mennyiségű kalóriát viszünk be, ami az alapanyagcserénkhez igazodik, akkor súlymegtartás történik.

A gyakorlatban úgy néz ki ez például, hogy az első étkezés a reggeli 10-kor, ebéd 2-kor, majd a vacsora lesz este 6-kor.

Létezik egy durvább verzió is, amikor minden másnap koplalunk, 24 óránként megvonsz és visszatöltesz, nőknél 1500 kalóriával.

Az első 12-24 órában kifogy a cukor tartalékunk. Kezdetben amíg átáll a szerveztünk arra, hogy zsírt is felhasználjon, és ne csak a bevitt energiát tápanyagként, ez okozhat némi nehézséget, gyengeséget, fejfájást, merthogy egy újfajta energia termelést indul el a szervezetünk. De ez jó, mert a zsírunkból fogjuk fedezni az energiát. Aztán egy rövid idő után előjön az energiadús és jobb közérzet. Ez a rövid ideig tartó tápanyag hiány lesz az, ami aktivizálni fogja az életbemaradásért fontos sejtjeinket és önmegsemmisítésre készteti a rossz sejteket, ő fog azért felelni, hogy a regenerációnk is beinduljon. Azt gondolom, hogy ha ezt tudjuk és értjük, akkor sokkal könnyebb ezt az átmeneti 2-3 napot kibírni.

Mindenképpen úgy kell igazítani, hogy alkalmazkodjon az életünkhöz, pl a nagyobb fizikai aktivitást azokra a napokra tegyük, amikor kalóriadúsabban ehetünk.

Érdemes ezt kipróbálni, és megnézni, hogy milyen a hatása a szervezetünkre. Ezt a folyamatot autofágianak hívják, ez a szervezet mechanizmusa, hogy megszabaduljon az elhasználódott sejtektől, ha már nem töltik be funkciójukat.

(Az autofágia kulcs aktivátora a tápanyaghiány. Amikor nem eszünk, az inzulinszint csökken, a böjt stimulálja a növekedési hormont is, ami arra utal, hogy a testünk elkezd új alkatrészeket előállítani a sejtek számára.)

Ebbe belefér az alkoholfogyasztás?

Lehetünk engedényekebben magunkkkal, ha életmódszerűen alkalmazunk,de ha fogyni szeretnénk, akkor nem szerencsés. Ha fogyasztunk alkoholt, akkor például most nyáron a száraz fehér bor vagy rozé, fröccs, és kb. 2-3 dl ami belefér egy estére, figyeljünk a mértékletességre.

Térjünk rá az Alakorvoslás programra! Miér érdemes ezt kipróbálni?

A kórházi munkám mellett fejlesztettem ki az Alakorvoslás programot, azért hogy egy olyan szakmai programot hozzak létre, amelynek a lényege az, hogy megtanítja az embereket, hogyan érjék el azt az alakot, amire vágynak és utána meg is tudnak tartani, mindezt úgy hogy ne legyen szenvedés a fogyókúra, hatékony és élvezetes legyen.

A fogyás zsírból történjen, ne izomveszteséggel, mert ettől lesz tartós és nem leszünk energia hiányosak a diéta alatt. Plusz, elsajátítani egy új életvitelt, amitől jobban fogod érezni magad, másrészt tudni fogod hol vannak a határaid, mit ehetsz, mit nem.

Komplex online programot dolgoztunk ki, ami rengeteg tartalommal bír: elmagyarázzuk az élettant, mi az inzulin hatás, amire a módszer épül, videós anyagok, torna videók és sok recept.

Van egy 7 pontos keretrendszer, amiből kiindultam, és amit be kell tartani, de ezen belül nagy szabadsága van a programosnak, olyan ütemben halad, ahogy szeretne.

 1. Napi 3-szori étkezés.

 2. Az étkezések között min 4 és max 6 óra teljen el.

 3. Együnk rendes ételeket, mindenféle tápanyagra szükségünk van.

 4. Igyunk napi 3 l vizet.

 5. Aludjunk napi 7 órát.

 6. Mozogjunk heti 150 percet.

 7. Preload hatás használata.

A program 3 szakaszból áll. Az első a Speed, egy szigorú szakasz, a legintenzívebb szakasz, ami átállítja a testünket fogyásra, főleg, ha már túl vagyunk sok sikertelen fogyókúrán és az anyagcserénket kibillenttettük az egyensúlyból, normalizálásra van szükség. Ez általában 2 hét, max 6 hét, elindítja a fogyást. 800-1000 kcal nőknek, 900-1200 kcal férfiaknak enged naponta.

Utána jön az Easy szakasz, ez egy könnyed diéta, a fogyási cél eléréséig, nőknek 1200 kcal, férfiaknak 1500 kcal.

Az utolsó pedig a New Life szakasz, ez a súlymegtartás szakasza, nőknek 1500-1800 kcal, férfiaknak 1800-2000 kcal.

Fontosnak tartom, hogy együnk jókat a diéta alatt, ezért nagy hangsúlyt fektettünk a receptekre. Van egy nagyon egyszerű táblázat, amiből látjuk, hogyan lehet összeállítani egy étkezést, ezen kívül van egy fantasztikus saját fejlesztésű recept program keresőnk, amiben mindenre lehet szűrni, pl hogy melyik szakaszban vagy, ebédet vagy vacsorát szeretnél, milyen összetevőkkel.

Ami még egy plusz lába a programnak, ami egyébként online, de ha valaki úgy érzi, akkor személyes vizitre és konzultációra is lehet jönni hozzám, csinálunk egy testösszetétel mérést, amely megmondja, hogy milyenek az arányok a testedben, mennyi zsír és mennyi izom, kielemezzük és egyénre szabjuk a diétát. Van egy zárt csoportunk, ahol egymást segítjük, húzzuk, támogató erőt biztosítunk egymás számára, hogy nem vagyunk egyedül.

Én voltam nálad testtömeg analízisen, és az jött ki, hogy le kellene fogynom 10 kilót, most 165 cm és 65 kg vagyok. Én úgy érzem, hogy 10 kilót nem tudnék lefogyni! :)

Igen, mindenkinél azt kell nézni, hogy mi az egészséges, egyénre kell szabni, ezt a gép sajnos, nem tudja.

Amit viszont tud, hogy megmondja például a szervezetünk víztartalmát. Háromféle víz van bennünk, a sejten belüli, a sejten kívüli, és a zsírhez kötött víz. A sejten belüli víz nem nagyon változik, viszont a sejten kívüli víz kooperál legjobban az anyagcserével.

Úgy kell elképzelni, hogy bármi amit megeszünk, bekerül a bélbe és onnan elkezd felszívódni, viszont ha a sejten kívüli víz állományunk nagy, akkor ezen át kell mennie a tápláléknak, ahhoz hogy bejusson a bélben, ami nem jó, mert ez nehezíti az energia felhasználásunkat. Hogy mitől lehet ez a víz nagy? Több oka lehet, többszöri étkezés, szénhidrát dús étkezés, fehérjeszegény étkezés, illetve ha valaki nagyon sótlanul eszik.

Azt jó tudni, hogy az ásványvizeknek, amiket fogyasztunk, nagyon gyenge az ásványi anyag tartalmuk és a sótartalmuk is, a vérünkhöz képest. Ha megiszunk egy pohár vizet, akkor gyakorlatilag kihígítjuk a vérünket. Én azt szoktam javasolni, ha valakinél ez fennáll, és nem akar plusz sót fogyasztani, akkor a másfél literes ásványvizes üvegbe, amit mondjuk naponta megiszunk, érdemes egy teáskanál sót beletenni. Nem lehet megérezni, viszont hasznos.

Amit nálad tapasztaltunk, hogy a sejten kívüli víz még a normál tartományban van, de közelít a felső határhoz, ez jelzi azt, hogy oda kellene figyelni kicsit a fehérje bevitelre és a sófogyasztásra.

Teljesen normál tartományban van a zsír mennyiséged, megnyugodhatsz.:)

És nagyon szép az izomállományod, jó az aktív sejtállomány és az izomzat. Ez mind az jelenti, hogy például valakinek lehet hogy jó az izomlállománya viszont nem telnek ki a sejtek, nincsenek jó állapotban, maga a gép nem tudja ellenállásként mérni. Ezt gyorsan helyre lehet hozni egyébként. Sokszor szoktuk ezt látni, olyan mintha valaki le lenne gyengülve, pedig tornázik, viszont nem látszik az aktív sejtállománya. Amint áttér egy jó étrendre, és csinálja a programot és visszajön 2 hét múlva, 4-5 kg aktív sejtállománnyal több lesz neki, nyilván ez nem azt jelenti, hogy ennyit felszedett, hanem hogy azok a sejtek kitelnek és a gép mérni tudja.

Mindenképpen hasznos egy ilyen mérés, jó pont lehet innen indítani a diétát.

Tévhit, hogy aki vékony, az egészséges.

Igen, egyre gyakoribb a skinny fat, amikor annyira vékony de zsíros, nem jó az összetétele a szűrésnek, ezzel ki lehet ezt szűrni. Érhetik az embert meglepetések. Főleg, ha diétázunk, ez a mérés ad egy jó kontrollt. Sokszor van az, hogy a mérleg nem mozdul, elkeseredünk, viszont a testösszetétel mérésnél már kiderülhet, hogy elindult a változás, csak a kilókban nem látszik még.

Foglaljuk össze, hogy 40 felett mi az, amire mindenképpen figyeljünk!

 1. Ne lefogyni akarjunk, hanem váltsunk életmódot.

 2. Rendezzük az anyagcserénket, regeneráljuk az anyagcserénket, állítsuk át a tartalékolásból energia felhasználásra, érzékenyítsük az inzulin sejtjeinket.

 3. Napi 3-szor étkezés, reggeli és vacsora lehet fehérje dúsabb, tartalmasabb étkezés az ebéd legyen.

 4. Az étkezések között min 4 óra, max 6 óra legyen.

 5. Igyunk naponta 3 liter vizet.

 6. Aludjunk 7 órát.

 7. Mozogjunk heti 150 percet.

Ha ezt a 7 pontot betartjuk, akkor már sok mindent tettünk magunkért.

Megjegyzés:

A szerző nem próbálta a programot, a testtömegösszetétel mérést térítésmentesen próbálta ki, mely a program része.


Comments


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
bottom of page