top of page

Mitől érzed magad egészségesnek?

Megkérdeztem az olvasóimat, mitől érzik magukat egészségesnek, milyen egészséges szokásaik vannak, íme, a válaszok, gondoltam másokat is inspirálhatnak!

 

Vezetett meditációk (YouTube), tornavideók (YouTube), minden második reggel gyümölcs 🙂 az utóbbi lehetne intenzívebb is, de nekem működik.


Minden nap gyalogolok egy órát, és közben podcastokat hallgatok, ill. heti hatszor jógázom otthon Eszti Gottschall videóira


Mozgás, Gyerünk anyukám edzésprogram, gyaloglás, alkohol mellőzése (száraz január), IF (intermittent fasting), cukormentes diéta, lehetőség szerint pilates, 8 óra alvás.


Heti 2x edzés + minden nap meditálok. A napi gyaloglás vagy futás is kell, én a lábaimon keresztül adom ki a feszültséget...Emellett mióta "minden" mentes diétán vagyok, úgy érzem, kb 100x több energiám van mint előtte.


Vettem egy nagy mozgásigényű kutyát. Minden nap reggel és este 45-45 perc gyors séta. Nincs kegyelem minden nap menni kell vele. Sokat javultak a tüneteim azóta😊


Mantrázok 1,5 éve minden nap fél órát. Lecsendesíti az elmét, megnyugtat és valami fix dolog, amihez bármikor visszatérhetek.


Low carb èletmód, heti 3-4 edzès, kollagènpótlàs, vitaminok, amikor csak tehetem sétálok.

Nekem az edzés egyben meditáció ès terápia is.


Minden nap másfél óra séta, plusz egy héten 2x1.5 óra keményebb edzés. Minden nap olvasás (valamilyen szakmai napközben, plusz lefekvés előtt szigorúan csak szórakoztató). Lefekvés előtti 30 percben nincs képernyő, olvasás mindig, 8 óra alvás. Egészséges táplálkozás (adalékmentes, sok zöldség, otthoni főzés) + megfelelő táplálékkiegészítők rendszeres szedése. 3 gyerek és 3 állat sok-sok szeretetét meg folyamatosan begyűjtöm, rengeteg ölelgetéssel 🙂Nagy séta szintén kutyákkal, a legjobb motiváció! 🙂


Heti 2-3 crosstraining edzés, elképesztő energia-, és hangulatvarázsló.💪😊

A biciklizéstől is valahogy boldog leszek. De a legtöbb örömöt a családommal való együttlét, sok bohóckodás, idétlenkedés nyújtja.🤗


Legfőképp az egészséges gondolataimtól és a jó érzésektől, nyugalomtól, ami bennem van.

Ezt azzal alapozom meg minden nap, hogy reggel meditálok. Utána langyos citromos vizet iszom éhgyomorra, hogy rendben legyen az emésztésem. Aztán dinamikus, örömteli zenére készülődöm, tánclépésekben, rázva, amit rázni kell ez a reggeli rutinom. Igyekszem időben lefeküdni, eleget pihenni. Mindent megteszek azért, hogy jól érezzem magam mentálisan, érzelmileg. Éber vagyok a gondolataimra és az érzelmi állapotaimra, és amikor szükséges, áthangolom magam különböző eszközök, módszerek segítségével. Szerintem ez az alap. Emellett többnyire egészségesen étkezem, de nekem pl. fontos az is, hogy szép és minél színesebb legyen az étel, hogy jó érzés legyen elfogyasztani. És persze az is fontos, hogy nagyon finom legyen. Heti 3x tánc órám van, amit imádok. Számomra kreatív dolgokkal foglalkozom, amiket nagyon nagyon szeretek, élvezek, és amiért lelkesedem - szerintem ez is kulcs. Tapasztalatom és ismereteim szerint is a stressz (a rohanás, önmagunk elhanyagolása, elfojtott vágyak és érzelmek) vezetnek minden betegséghez, fizikaihoz és mentálishoz is, ha ezt igyekszünk kiiktatni, és feltöltődni, töltekezni fizikai és érzelmi szinten akkor egészségesek vagyunk.


Meditálok, low carb étkezés, séta a kutyákkal, bár meglepő módon ez inkább a lelkemnek jó, most épp a jógára cuppantam még rá. Még időben kellene lefeküdnöm. Ha rend van körülöttem. De a testemnek leginkább, ha jól eszem.


Napi szinten 30 perc mozgás, pár perces relaxációs gyakorlat végzése, gyulladáscsökkentő étrend folytatása, tudatosság bevezetése a mindennapokban. Ez a szemlélet 180 fokos fordulatot hozott az életemben 🙂


Egy rövid, 8 gyakorlatból álló (10 perces) tai chi-vel indítom a napot, majd friss gyümölcs, kávé. Reggel 8 és délután 4 között eszem, főként zöldség-alapú ételeket, nagyon ritkán csirkét, halat. Mivel 16 élelmiszerre intoleranciám van, így nagyon oda kell figyelni, mit eszem, az étrendet gondosan összeállítom... mindig friss összetevőkből főzünk, semmi feldolgozott étel. Nagyon fontos a 8 óra alvás, napi 10 ezer lépés séta, az alkohol minimalizálása és rendszeres májtisztító kúrák beiktatása. Hja... épp ma reggel gondolkoztam azon, hogy mennyire más az életem, mint 25 évesen... :))... sokkal tudatosabb, összeszedettebb, magabiztosabb vagyok, mint akkor... testileg és lelkileg is...


Nagyon figyelek már az énidőre: rendszeres kirándulás valamerre, beülni egy kád illatos vízbe, néha egy masszázs, egy-egy csak olvasással/filmezéssel töltött este, mozgás gyanánt heti 3* 1 óra séta. Ezen felül figyelek az egészséges fehérliszt-, és cukormentes étkezésre.


Heti 2x edzés, hétvégén kirándulás.


Nem eszek húst, de azt hiszem, a legjobb szokásom, hogy leszoktam a kávéról (->narancsbőr), és helyette "golden latte"-t iszom reggel (kurkuma, fahéj, matcha por, és néha egy pici porított gyömbér is kerül bele, növényi tejjel). Hétvégén kirándulás, hétközben, ha kiadja, egy kis futás (e hónapban korcsolyázás a gyerekekkel)


Minden nap biciklizés a Duna parton- fizikai is, mentális is, vagy/és nagy séta a kutyámmal egy hatalmas mezőn!


Friss gyümölccsel és sok vízzel kezdem a reggelt 15 éves korom óta. A sok víz ivás egész nap van. Friss kávé 10 körül, amit imádok elkesziteni. Ha jó az idő, futok 30 percet reggel.

Mentálisan: Megkérdezem magamtól; ma mit tettem a célom felé? Az emberekről a jót feltételezem, a negatív gondolatokat észreveszem és megkérdezem magamtól, hogy hogy lehet erre másképp gondolni. Ha a nap nem jó, akkor hálás vagyok azért ami jó és ami van, es intézem amit kell.


Mentálisan egy mozi, jó film, amin utána jó sokat lehet gondolkodni, beszélgetni. 🙂


Nem tartozom már a fiatalabbak közé most így nyugdíjba kerülve muszáj volt új szokásokat kialakítani. Mig dolgoztam láttam, hogy a közeli sportpályára jár néhány nő nordic walkingozni, így csatlakoztam hozzájuk. Van egy turista szakosztály velük kirándulni járok, a barátnőmmel pedig a közeli látnivalókat fedezzük fel. Próbálok este 6 után már nem enni, a nassolásról még nem szoktam le, de inkább nem tartok itthon ilyen csábító dolgokat. A negatív embereket és gondolatokat kerülöm. Sokat segítenek az inspiráló idézetek és versek ami ha nagyon tetszik meg is tanulom.


Bikram jóga heti 2x, sok séta, cég új helye miatt ez most izgalmas 😃

Engem a természetben eltöltött idő, szex, humor, mély alvás, szeretet, rendszeres mozgás, növényi táplálkozás, meditáció, légzőgyakorlatok, ölelések, mosolyok a családommal beleértve a szőrös gyerekemet is és a kíváncsiságom (pl.szakmai, egyéb területek plusz amit hoz az élet) és annak kielégítése mos át és tölt fel. A napi több liter gyógytea az alap.


Akkor érzem magam egészségesnek, ha eleget aludtam, ittam elég vizet, mozogtam legalább egy órát (minimum ennyi séta vagy bármi más) és egészséges dolgokat ettem. Ennél még jobb, ha valamelyik izmom fáj. Plusz ha olvastam egy könyvet, akar csak ha par oldalt.


A napi fél órás Pilates és Nordic Walking alap. Igyekszem normálisan táplálkozni, de nem görcsölők rá. Sok szezonális gyümölcsöt eszem, de az alma az igazi. Ha véletlenül nincs otthon, akkor céltalanul kóborlok a lakásban. Négy-öt éve jött a mindennapi áfonya, fahéjjal, görög joghurttal. Céklalét iszom citrommal, mert szeretem. Táplálékkiegészítőt csak minimálisan/D3/ a téli időszakban, CalciTrio, szelén kúraszerűen. Olvasni jobban szeretek, mint filmet nézni, elalvás előtt mindenképpen. Es persze, a két és fél éves kicsi unokám különlegesség, nem remélt adomány az életemben.


Bringával közlekedem, és sokszor gyalogolok is. Jó lenne többet aludni, de arra a munkám miatt nincs időm. Az étkezésnél többnyire helyi és szezonális ételek jellemzőek, zöldség /gyümölcs fókuszúan, húsmentes napokkal, okostányér módszerrel. Testápolás natúrkozmetikumokkal, elmeápolás tanulással, önfejlesztéssel


Futás után. Mintha kicseréltek volna. A legjobb az egészben, hogy gyűlöltem futni világ életemben. 600 m után megálltam Egyik barátnőm azzal vett rá, hogy a futás szabadítja fel a legtöbb endorphint az agyban, és elég 1 perccel elkezdeni, majd fokozatosan feljebb kell vinni az időt. Szóval tanulható. Most se imádom, csak a hatását….ha kihagyok vmi miatt, akkor nehéz összeszedni magam. A szellemi táplálék a külföldi podcast hallgatás és az olvasás minden szabad percben.


15-27 éves korom között vegetáriánus voltam, azóta peszkateriánus vagyok. Szükségem van énidőre, ami kikapcsol, ez a gyaloglás, a jóga, a filmek és az olvasás. Koncentrálok arra, hogy ez napi szinten meglegyen és töltsön. 40 felett kezdtem elengedni azokat az embereket, mindegy, hogy családtag vagy barát, akinél az oda-vissza áramlás nem működik vagy nem őszinte a kommunikáció. És egy éve coach-hoz járok, hogy ez a midlife crisisos, covidos, perimenopauzás 40 valahány évemet és az elkövetkező évtizedeket kiegyensúlyozottabban éljem meg:)


Én szinte ugyanígy vagyok. Szükségem van az énidőre, ami gyaloglás, bicajozás, filmek, kötés horgolás, és én is elengedem azokat az embereket, akik negatív energiákat hoznak az életembe. Akár barátok, akár családtagok. Saját magamra nézve nem látom értelmét/szükségét külső iránymutatásnak coach személyében, viszont a tudatos táplálkozás irányában még van hova fejlődnöm.


Egészséges étkezés, időszakos böjt, megfelelő vitaminok, rendszeres edzés, napi 8 óra alvás 😊

Tudatos jelenlét gyakorlás, az érzések tudatos megélése, napi mozgás és jóga, sok folyadék, úszás, fürdés, szauna, vitaminok, sencha ivás, könyv olvasás, mantrázas, összebújás a szerelmemmel.

Minden nap, legalább 1 óra séta erdőn-mezőn. Nekem ez a mozgás +én idő +'semmi doboz' +elengedes-töltődés.


Jóga, balett, meditáció, zongora és szeretetkapcsolatok:-)


Általában heti négy alkalommal legalább 3 km gyaloglás az unokámért oda-vissza - az hat - nyújtó gyakorlatokat végzek minden nap mert sokat kötök-horgolok-varrok-festek, szobabiciklire is pattanok de azt ritkábban, mindenhová gyalog járok - persze azért úgy 5 kilométeren belül a városban, mert nem akarok sem buszon sem villamoson utazni, - persze azért csak 5 kilométer, mert visszaút is van....Tavasztól télig a kert, s a családommal beszélgetni,játszani-mesélni-puszi bajnokságot rendezni! Kisebbik gyönyörűm fejecskéjén csak 18 fér el...Nagyon sok főzelék-tartalmas leves-sok-sok gyümölcs, saláta, és persze minden nap főtt étel, mert időnként legfeljebb sonkát veszek, a húsokat magam készítem el, kovászos kenyér, magam sütötte pogácsa-sütemény de ez ritkán. Férjemmel naponta számoljuk, hogy a 15 érintés-simizés-puszi meg volt-e, és mindig nevetünk valamin. pl. tegnap hypo+ foly súrolóval kisúroltam a kádat.....előrehajoltam jó mélyen befele, hogy átérjek, - hát mellem-hasamnál abban a szúrásban a bordó felsőmből kikapta a hypo a szint.....nem akartam elhinni, megyek és mondom Férjemnek, hogy "nézd meg hogy nézek ki!" - Erre mondja nagy vigyorogva: - és még foltos is a felsőd! Hát így...Egy nagyon nagy vágyam van: - táncolni járni, mert imádok....de még nem találtam meg azt a helyet-közösséget....és Férjem ezt nem bánja...bár mondtam, hogy azért vannak ám "ölelgess nyugodtan" számok is....Hát így....


Hosszú évek után ismét van kutyánk. Nemcsak fizikálisan és mentálisan tett jót megjelenése a családban, hanem a férjemmel a kapcsolatunkba is új, pozitív energiákat hozott.


Nekem a balance. Mindenki felsorolt már mindent előttem. Fontos a táplálkozás, vitamin pótlás, amit superfood formában iszom, edzés, kutyasétáltatás, alvás, relaxálás. De a családommal eltöltött idő , beszélgetések , látogatások ... a balance. Mikor melyik nap mire jut idő és inkább a prioritásnak élek, fontossági sorrendben eltölteni, kitölteni a napot. Engem ez balance-ba tesz és ettől érzem magam boldognak, nyugodtan, kiegyensúlyozottnak. Ha egészséges érzések és egészséges gondolatokkal alszom el és kelek fel. Ha szeretnek és szerethetek!


Egy-egy szabadnap a munkahelyről, amit egyedül és magam választotta tevékenységekkel tudok eltölteni. Mint a mai nap ☀️ persze ritkán van ilyen.


Hát, én még szinte semmit sem csinálok. Csak vagyok. Meg C-vitamint szedek 500mg naponta, a mozgás még nagyon kevéssé része az életemnek, pedig már egyszer-kétszer elkezdtem, de sosincs kiszámítható szabadidőm, így mindig csak esetleges a gyaloglás (itthon dolgozom már 11 éve) vagy bármi. Amikor egy jót aludtam, akkor jól érzem magam. Mondjuk egyébként is jól érzem magam, csak akkor még jobban.


Fizikailag a ketogén kajálás (meg az IF, de mondjuk az nálam 40 éve alapműködés), meg a napi 2 g C és 8000 NE D3 vitamin, lelkileg meg a kutyasétáltatás, este lefekvéskor az ágyban egymásnak nap-elmesélés, sok jó könyv. A heti két hosszú túra a természetben meg talán mindkettőhöz tartozik A lelkihez még a heti rendszeres önkénteskedés.


Jóga heti háromszor. Ez annyira részem lett, hogy nem is tudom elmondani. Testnek, agynak, mindennek. A tiszta, tudatos étkezés ezzel párhuzamosan jött be, vagyis vissza, kisebb kilengés után. Nyár óta élek így, kicserélődtem. Behoztam a teázást, minden nap 2-szer sétálok a kiskutyánkkal. És minden kapcsolat, ami tartósan jelen van az életemben, szeretetkapcsolat.


Elmegyek vezetni és lenyomok közben egy Rúzsa Magdi/ bármi más koncertet. Berekedve, de feltöltve térek haza 🤩 Ezen felül sok sok sok, rengeteg nevetés 😃Ill. főzni táncolva, zenére, csak magamnak, magamtól, majd nyugodt körülmények közt elfogyasztani 😍


Jóga és Szilasi Márti meditációi.


Minden héten 2 erősítő edzés (utána szauna), 1 futás a szabadban (utána izomlazító fürdő), 1 órás séta a barátnőmmel a fizikai egészség, erőnlét és a stressztől való megszabadulás érdekében. Rengeteg olvasás a lelki egészségem érdekében.


Tudatos jelenlétben levés, amit én VANás-nak szoktam hívni. Sok folyadék víz vagy tea formájában. Akkor eszem, amikor éhes vagyok, ez általában napi 2 étkezés, délután egy kis gyümölcs. Este 10 előtt fekszem, reggel ötkor ébredek legújabban. Naponta tornázom valamit, most itthon. Igyekszem kimenni a természetbe minden nap, csodás helyen, a Balatonnál élek, így bőven válogathatok.


Ha szellemi és testi tevékenységet is végzek egy nap. Ha jól sikerültek az aznapi munkáim, és úgy érzem, hogy a kliensem jobban lett, tudott magával vinni valami olyan gondolatot, érzést, amiért érdemes volt eljönnie hozzám. Ha szakirodalmat olvasok, akkor úgy érzem, inspirálódok, töltődök. Ezenkívül heti 800 perc sport van beállítva az órámra, ezt szinte mindig sikerül teljesíteni, sőt... Ez öt sportolás a héten (többször 2 óra) . Ha kezelni tudom az esetenkénti ingerültségem a gyerekekkel, férjemmel szemben, az is jó érzéssel tölt el. Ha humorral, akkor még jobb. Ha 10 gumicukor dinoszaurusznál többet nem eszem egy nap, akkor az étkezésemmel is elégedett vagyok. És ha el tudom engedni azt a nyomást, hogy hasznosnak/sportosnak/egészségesnek kell lennem, na az a legfelszabadítóbb.


Ma a ca 1 óra edzéstől és az az alatti hangjaimtól: jókat vigyorogtam magamon és a kiadott hangjaimon is. Hétvégén barátokkal voltam: a jó beszelgeteseinktől, a bennem es a bennük megjelent érzelmek felvállalásától, ami a könnyeket is jelentette... a finn szaunából kilépve is megjött az egészség érzése, ahogy úszás alatt s után.... s a csodas marhapofa izetol es a jo tarsasagban evestol.. A kedvességtől, odafigyeléstől - ha én vagyok az vagy ha más velem... A kétrétgörnyedő testtartást okozó kacagástól, amikor majdnem bepisilek a nevetéstől... Az évődéstől.... Amikor a bőröm utan a húsom, csontom fáj a hidegtől.... A tegnapi főztömtől.... A másokra hangolódni tudástól. A jó szextől. Hm... hm... A movement medicine tánctól is! Az alkotástól is! Meg átgondolom, bizton van meg. Köszönöm a kérdést!


Ha fotóztam aznap, akkor már majdnem minden tökéletes🤓

Napfény, nevetés, séta, kutya, olvasás, jóga, finom ételek, frissen facsart narancs, tartalmas beszélgetések, zene, tánc, filmek, álmodozás, egyensúly...

Minden nap egy óra séta.4-5 infrashape edzés hetente és mellette edzőterem is.


Futás a természetben hóban-fagyban, esőben, szélben, kánikulai hőségben. 2 évig tartó mobbing-ot vészeltem át a segítségével úgy, h egészségesen és erősebben jöttem ki belőle. A futás velem maradt. Tavaly 3651 km, azaz átlagban napi 10 km lett az össztáv.


Akkor érzem egészségesnek magam, amikor táncolok egy jót a párom zenekarának koncertjén… vagy sétálok egy jót a Ligetben, vagy csak úgy a városban! Vagy takarítok egy nagyot otthon…. … ha néha ráveszem magam, hogy konditerembe menjek, akkor már “szuper womannek” érzem magam!


Minden nap 30 perc edzés. Sok zöldsèg és gyümölcs fogyasztása-azért én imádom az édességet is;) Sok idő a természetben.


Ha nevettem aznap, megnevettettem valaki mást.


Csikung és kungfu az új mozgásforma, amit csinálok, ami meditatív is egyben, befelé figyelsz, ugyanakkor annyi energiád lesz, hogy el sem hiszed. Terápiás tisztaságú illóolajok, minden problémára, minden szinten: test, lélek, szellem és energetikai szinten segít, jó állapotba hozni és tartani is magam. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek - osszessege nap, mint nap + omega3. Probiotikum. Tisztított víz min. 3l. Sok zöldség és inkább halak, heti max4x hús. Meridián masszőr - a feszültség kioldása miatt. Önfejlesztő könyvek. Jó emberek társasága. Zene, ének, tanc. Viccek, amiken jókat nevetek..


Tudok úgy nevetni, hogy kicsordul a könnyem. Jó ételeket eszem. Gyönyörködhetek a természet szépségében és rendjében. Rendben vannak a gondolataim. Nem táplálok dühöt, haragot. Imádkozom. Nem fáj semmi ha lehajolok 😅 na ehhez kéne mozogni.


Nekem az egész életemet az állatokhoz fűződő szoros viszonyom határozza meg. 11 éves koromtól, 33 éve miattuk nem eszem húst, vegán vagyok és a mentális jólétem szorosan összefügg kb. 3 éves korom óta azzal, hogy állatok vegyenek körül családtagként. A lelkiállapotomat erősen befolyásolja még az, hogy mennyire tudok összekapcsolódni a természettel, bármi bajom van, útra kelek, bejárok erdőt, mezőt..Sajnos a mai, modernkori ember már eltávolodott a természettől, pedig az az igazi orvosság a testi- lelki bajainkra. Terveim között szerepel hosszútávon visszatérni ebbe a közegbe és önellátásra törekedni, mert elegem lett ebből a kirakatvilágból és mert a kevesebb néha több, számomra legalábbis. Tavaly nyár végéig rendszeresen futottam, sportoltam, amely nagyon pozitívan hatott az életminőségemre, de azóta sajnos porckorong és az ezzel járó fizikai problémáim, illetve a napjaimat befolyásoló erős fájdalmaim lettek, most erre próbálok megoldást találni, mert optimista emberből kezdek depissé válni, úgyhogy idén ezen kell dolgoznom.


Heti két edzés és amikor és ahol mód van rá gyaloglás a szabadban. Tudatos táplálkozás, több zöldség, kevesebb hús és a mértékletesség, kis adagok de azok ízbombák. Szándékosan kerülöm azokat az eseményeket és azokat az embereket, akiknek a társaságában nem érzem jól magam vagy már jó előre tudom hogy kudarc lesz. Szükségem van énidőre és ezt ki is merem mondani. Olyan hobbit kerestem, ami feltölt, közben megszűnik a külvilág.


Gyümölcs délelőtt, futás, kiadós szeretkezés, utazás, napfény,…


DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page