top of page

Tampont eddig nem teszteltek emberi vérrel, az erős vérzés diagnózisában segíthet az új kutatás

Egészen pár héttel ezelőttig, senki nem publikált kutatást, amely az emberi vér felhasználásával vizsgálta volna azokat a termékeket – tampon, betét, kehely, menstruációs bugyi, amelyeket emberi vér megtartására fejlesztettek ki. Egy négy nőből álló csapat ezen változtatott most.


Dr. Bethany Samuelson Bannow és a portlandi Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem egy csoportja kiadott egy tanulmányt, amely a menstruációs termékek telítettségét és kapacitását vizsgálták, annak reményben, hogy jobban megértsék, hogyan diagnosztizálható az erős menstruációs vérzés, vagyis a HMB, amely milliókat érint. HMB = heavy menstrual bleeding azaz erős menstruációs vérzés.


Kérdezhetitek, hogy ez vajon miért fontos? Nos, amikor elmegyünk az orvoshoz azzal, hogy úgy gondoljuk, hogy erős a vérzésünk, akkor az orvosok úgy próbálják megállapítani, hogy valóban erős-e, hogy megkérdezik, hány óránként hány menstruációs terméket használtunk fel. Ez a mérés persze igazából tökéletlen, mert rengeteg okból cserélhetünk termékeket. A termékekről nagyjából tudjuk, hogy mekkora mennyiséget képesek megtartani, de a tényleges kapacitásuk eltérő.


Kérdezhetitek ismét, hogy lehet az, hogy nem publikáltak olyan tanulmányokat, amelyeknél emberi vérrel tesztelték a termékeket? Amikor a fent említett kutatók beleásták magukat a

a szakirodalomba, hogy kitalálják, mekkora ennyiséget kell felszívniuk a különböző termékeknek, akkor találtak rá a Tampon Munkacsoportra, angolul The Tampon Task Force! Jól hangzik, mi?


Az FDA aza az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság kérésére az iparág vezetői és más érdekelt felek a Tampon Munkacsoport részeként 1982-ben megállapodtak abban, hogy szabványosítást hoznak létre termékeiken. Az FDA és a Tampon Munkacsoport valóban felállították a mércét, hogy a sóoldat lesz a menstruációs termékek tesztelésére használt folyadék. És a kutatók akkor jöttek rá, hogy nincs semmi az irodalomban a vér felhasználásáról, és hogy ez egy fontos információ, ami hiányzik!


Tekintve, hogy a női testet csak 30 éve vonták be az egészségügyi kutatásokba, ami annyira szürreális! Ha 30 éve meg akarták nézni, hogy a nőkre hogyan hat egy gyógyszer, akkor azt nem nőkön tesztelték, hanem férfiakon.


"Ha valakit cukorbetegségre teszteltem, szabványos műszereim vannak erre a laborban. Ha menstruációról van szó, akkor ezeknek a termékeknek a használatától függünk, amelyeket nem az erős menstruációs vérzés diagnosztizálásának céljával hoztak létre. Azért hozták létre őket, hogy segítsenek a menstruáló embereknek. Úgy gondolom, hogy a lényeg nem annyira az, hogy a vállalatoknak szabványosítaniuk kell a dolgokat, hanem nekünk, orvosoknak és más egészségügyi szolgáltatóknak, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek a termékek mekkora mennyiséget tárolhatnak." - mondja a kutatónő.


A statisztikák szerint a menstruáló emberek körülbelül egyharmada tapasztal meg erős menstruációs vérzést élete során valamikor. A menstruáló emberek kevesebb mint egyharmadát kezelik és értékelik ki erős menstruációs vérzés miatt. Ott nagy az eltérés. Továbbá, amikor először elkezdünk menstruálni, majd a menopauza felé, a menstruáció rendkívül erős lehet. Talán ezek az időszakok, amelyekről a legkevesebb társadalmi párbeszéd folyik: a pubertásról és a menopauzáról.


A kutatók úgy gondolják, hogy az emberi vér használata jobb és pontosabb lesz, mint a sóoldat. Bár a menstruációs vér több, mint vörös vértestek, más váladékot és méhnyálkahártya sejteket is tartalmaz, és rendkívül változó lehet az egyes embereknél és a ciklus napjai között is.


"Igazából soha nem lesz tökéletes a szabványosítás, de természetesen azt gondoljuk, hogy a mi módszerünk jobb, de azt is elismerjük, hogy vannak korlátai. - mondja a kutatónő. Remélem, hogy ez a kutatás megváltoztatja az orvosok és a betegek közötti beszélgetést. A kutatással arra szeretnénk rávilágítani, hogy senkinél ne maradjon el az erős menstruáció diagnózisa, csak azért mert az orvosok nem tudják, hogy a menstruációs termékek mennyi vért szívnak fel. Azt szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy rengeteg lehetőség van az erős menstruációs vérzés kezelésére, és hogy ne szenvedjenek emiatt.


Forrás: Mother Jones






DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page