top of page

Vény nélküli hormongyógyszer bevezetésével kacérkodnak az Egyesült Királyságban

Az elmúlt hetekben jó sok cikk jelent meg a brit sajtóban arról, hogy vény nélkül is elérhető lesz a menopauzális hormonterápia. Mint tudjuk, hormonpótló terápiába kezdeni nem olyan egyszerű dolog. A hormonpótlás célja a menopauzális tünetek enyhítése és csillapítása, ha nincsenek ellenjavallatok.

Amikor valaki úgy dönt, hogy hormonpótlást szeretne, a következő vizsgálati eredményeket kell begyűjtenie: általános labor, kismedencei UH, rákszűrés, mammográfia, csontritkulás, kardiológiai állapotfelmérés, TSH (hormonpanelre nincs szükség). Ezeket nagy valószínűséggel mind fel tudja írni a háziorvos. És természetesen fontosak az előzmények: családi anamnézis, trombózis és embólia hajlam, hányszor szült.


Magyarországon kb. 1 millió, az Egyesült Királyságban 13 millió nő van menopauzában, sokak nőnél a tünetek negatívan befolyásolják a mindennapi életet. Hőhullám, hangulatingadozások, ingerlékenység, hüvelyszárazság, most nem sorolom fel mind a 34 tünetet. A menopauza tüneteinek fő kezelése a hormonpótló terápia, amely során a menopauza következtében hiányzó hormonok pótlására szolgáló gyógyszert írnak fel.


Ezek tudatában, furcsállottam is a sok szalaghírt, számomra ez egyértelmű felelőtlenségnek tűnt. Utána járva ki is derült, hogy nem is igazán erről van szó. Vagyis félig meddig igaz.

Tulajdonképpen egy darab gyógyszerről beszélünk, a szóban forgó hormongyógyszer neve Gina.

Ez egy 10 mikrogrammos ösztradiol* hüvelytabletta, az ösztrogénhiány okozta hüvelysorvadás/hüvelyszárazság kezelésére lehet használni és amely jelenleg vényköteles az Egyesült Királyságban és csak olyan 50 év feletti nőknek írják fel, akik már legalább 1 éve nem menstruálnak. Magyarul posztmenopauzában vannak. A Gina egy lokális készítmény, az alacsony dózisú helyi hormonpótló terápia egyik formája. Főként a hüvelyszárazság és a kellemetlen érzések (viszketés, égő érzés) kezelésére írják fel, amelyeket a menopauzában lévő nők ösztrogénszintjük csökkenése miatt tapasztalnak. A kezelés az életminőség javítását célozza, de ez a gyógyszer nem szívódik fel kellőképpen ahhoz, hogy biztosítsa a HRT egyéb hatásait, például a csontokritkulásra gyakorolt jótékony hatást, és szintén pont emiatt nem szükséges mellé progeszteron.


*Az ösztrogén a petefészek tüszőiben és a méhlepényben termelődik. Kisebb mennyiségben a mellékvesekéreg, de a zsírszövetek és az izmok is termelik. Az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol alkotja.


A tavaly megalakult állami Menopauza Munkacsoport (igen, náluk ilyen is van) éppen most dönt ennek bevezetéséről. Amennyiben úgy döntenek, hogy patikában vény nélkül megvásárolható lesz a gyógyszer, a patikusnak végig kell mennie egy kérdéssoron mielőtt kiadja:


1. Milyen hüvelyi tüneteket tapasztal? - szárazság, fájdalom, viszketés, égés, fájdalmas közösülés

2. 50 évesnél fiatalabb-e?

3. Mikor volt az utolsó menstruáció?

4. Tapasztalta-e az alábbiak valamelyikét?

Hüvelyi tünetek - nem diagnosztizált vérzés, szokatlan hüvelyváladék, súlyos hüvelyi viszketés (pl.

ami zavarja az alvást)

Bármilyen változás a szeméremtesttel kapcsolatban - fájó vörös foltok, megvastagodás, csomó vagy hegesedés, viszketés, könnyen sérülő bőr, kiütés

Egyéb tünetek - kismedencei fájdalom vagy vizelési fájdalom, alhasi fájdalom, puffadás vagy duzzanat

5. Jelenleg van-e vagy volt-e korábban bármilyen egészségügyi problémája, vagy vizsgálat alatt áll-e valamilyen egészségügyi állapot miatt? (pl. rák, méhnyálkahártya megvastagodása/endometrium hiperplázia, endometriózis, májbetegségek vagy sárgaság, vérrögképződés) VAGY az első fokú rokonai közül (szülő, testvér) van-e valakinek valamilyen egészségi állapota? (pl. rák vagy vérrögök)

6. Szed-e jelenleg rendszeres valamilyen gyógyszert, vagy szedett-e korábban bármilyen más gyógyszert (beleértve az eltérő helyi ösztrogénterápiát is)?

7. Allergiás-e valamire?


Ahogy látjuk, az angolok nem bízzák a véletlenre és külön jegyzik azt is, ha valaki a második illetve harmadik körért jön-e.

 













Nos, talán nem árulok egy nagy titkot, hogy nálunk már lehet kapni nem vényköteles ösztrogén krémet hüvelyszárazságra és még kérdésekre sem kell válaszolni hozzá. Pedig talán jobb lenne, ha valaki ezt is vezetné, és tudna róla.


Az Ovestin hüvelykrém egy vizes alapú, ösztriolt tartalmazó krém. Az ösztriol egy természetes női hormon, mely a többi ösztrogénnel ellentétben rövid hatású és különösen hatékony az intim tünetek enyhítésében. Helyben pótolja a hiányzó ösztrogént, így segít helyreállítani a laktobacillusok jelenlétét és a savas pH-t, így hozzájárul a hüvelyi és húgyúti fertőzések elkerüléséhez.

Applikátor segítségével lehet a hüvelybe juttatni, a kezelés első heteiben naponta egyszer, később hetente kétszer ajánlják alkalmazását.


Kiknek ajánlják? Változó korban lévő nőknek, ösztrogén hiányból fakadó hüvelyszárazság, visszatérő húgyúti fertőzések, enyhe inkontinencia esetén az ösztrogén helyi pótlására ajánlják elsősorban, de alkalmazható hüvelyi műtétet követően a sebgyógyulás elősegítésére, illetve a méhnyak-kenetek értékelhetőségének javítására is.


És bár nem kell hozzá recept, azért orvossal előtte érdemes konzultálni: lehet valaki allergiás az ösztriolra vagy a krém egyéb összetevőjére, vagy ha mellrákja vagy ösztrogénre érzékeny daganatos betegsége (mint pl. a méh belső rétegének rákja) van valakinek, vagy valaha volt, esetleg fennáll annak gyanúja, nem biztos, hogy érdemes kísérletezni. További rsézletek itt: https://benu.hu/shop/ovestin-1-mg-g-krem-15g#anchor-productdata


Természetesen léteznek nem ösztrogéntartalmú hüvelykrémek illetve tabletták, mutatok kettőt, én ezeket próbáltam.


Cikatridina hüvelykúp: legfontosabb összetevője a hialuronsav, amelynek előnyös hatásait további 4 gyógynövény – aloe vera, körömvirág, teafa és tigrisfű – olajos kivonata erősíti. A hüvelykúp használata egyszerű: esténként, közvetlenül lefekvés előtt fel kell helyezni kézzel egy kúpot a hüvelybe. A kúp alapanyaga a glicerin, amely vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően önmagában is ápolja a kiszáradt hüvelyhámot.








Juvia hüvelyhidratáló gél: Ápolja és megfelelő nedvességgel látja el az érzékeny, száraz hüvely nyálkahártyáját, összetevői tisztított víz, hidroxietilcellulóz, cink- szulfát (támogatja az elasztin és a kollagén termelődését a kötőszövetekben, elősegítve annak megújulását), tejsav, nátrium-klorid, kálium- szorbát. A hüvelygél szexuális aktus során síkosítóként is használható.




















Míg az Egyesült Királyságban nagyban zajlik a menopauza forradalom, nálunk lassabban őrölnek a malmok, de legalább már beszélgetünk a témáról. Tavaly ősszel például sikerült azt elérniük a kampányolóknak, hogy a hormonterápia költségeit az állam csökkentse.


A menopauza népegészségügyi probléma, és kezelni kellene állami szinten is Magyarországon. A nők egyre tovább élnek, így tovább fognak dolgozni is, életük 1/3-át tölthetik ösztrogénhiányos állapotban, kellemetlen tünetekkel.


Ha nem kapjuk meg a szükséges segítséget, az hatással lehet a munkánkra, a mentális egészségünkre, a családunkra, a kapcsolatainkra, szexuális életünkre és általános jólétünkre.


Legutóbbi nyilatkozásaim menopauza aktivistaként:


Köszönöm a Vichy -nek, hogy már 2 éve támogat a munkámban, a Tesco Magyarország -nak, hogy Magyarországon elsőként (egy egyelőre egyedüliként) elindította a Munkahelyi Menopauza programot velem és az Egyenlítő Alapítvány -nak, hogy segít az úton!



DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page