top of page

A vezércsel, amire 30 évet kellett várni


Íme, az év utolsó posztja!

A vezércsel, amire 30 évet kellett várni

Miután 62 millióan megnéztük a Vezércsel című sorozatot a Netflixen, és a fél világ elkezdett sakkozni, meglepődéssel olvastam, hogy mennyire nehéz volt képernyőre vinni a történetet.

Furcsa, nem?

Nos, a producer Allan Scott, most 81 éves, és 30 (!) évébe telt, hogy vászonra kerüljön a sztori.

A szívósság és a kitartás meghozta a gyümölcsét, hiszen a Netflix valaha legnézettebb sorozata lett.

További érdekességek a posztban: http://bit.ly/3n79SX7

UI: Mint két tojás! Ja, nem!



Miután 62 millióan megnéztük a Vezércsel című sorozatot a Netflixen, és a fél világ elkezdett sakkozni, meglepődéssel olvastam, hogy mennyire nehéz volt képernyőre vinni a történetet.

Furcsa, nem? Nincs ember, aki miután megnézte, másképp gondolná.

Allan Scott, a sorozat producere a nyolcvanas évek végén vette meg a jogokat filmre és tévére, a regényt Walter Travis írta, 1983-ban jelent meg. (Travis ’84-ben halt meg, 56 évesen. Amúgy nem ez az egyetlen műve, amit megfilmesítettek. )

Mint kiderült, Scott 30 éven keresztül “házalt” a sztorival, 9-szer kellett átírnia a forgatókönyvet, és számos stúdió azzal utasította el, hogy a sakk unalmas téma, és senkit nem fog érdekelni.

Egy ponton majdnem megrendezte a filmet Bernardo Bertolucci is, de aztán mégsem.

„Nem akarom zavarba hozni az összes rendezőt, akikkel nem készítettük el a filmet végül, de legalább nyolcan voltak.” – nyilatkozta Scott.

2007-ben Heath Ledger mutatott érdeklődést, hogy megrendezze a filmet. Heath fiatal korában ausztrál sakkbajnok volt, rajongott a projektért. Éppen a Sötét Lovagot fejezték be, New Yorkban volt, délután négy óra körül beszéltem vele, az ’50 -es és a ’60-as évek zenéjét kerestük, amiről nagyon keveset tudott. Mondtam, hogy elküldöm neki a legjobb számokat, amit meg is tettem. Másnap reggel elmondták, hogy éjjel meghalt.

Allan Scott most 81 éves, 50 évesen azt gondolta, hogy jó lenne ezt a sztorit megmutatni, és nem hallgatva senkire, az ezerszer visszautasított forgatókönyvből 28 nap alatt a Netflix valaha legnézettebb sorozata lett. Szegény Scott a bemutató napján éppen Coviddal feküdt a kórházban.

Egy újabb példa arra, hogy a szívósság és kitartás meghozza a gyümölcsét, és sosincs késő és semmihez sem vagyunk öregek.

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page