top of page

Ezt te sem gondoltad volna a D-vitaminról!

Amikor a menopauzáról beszélek, mindig el szoktam mondani, hogy a menopauza az öregedés része, egy természetes folyamat, és nem is mindenkinek lesznek tünetei, de fontos, hogy elkezdjünk magunkkal tudatosan foglalkozni, mert ahogy élünk 40 és 60 között, az fogja befolyásolni, hogy milyen lesz az életünk 60 felett.




Sokan azt gondolják, hogy a szívbetegség férfibetegség, pedig nem az. Valójában 50 éves kor után a nők halálozásának közel felét valamilyen szív- és érrendszeri betegség okozza.

Amikor a nők elérik az 50. életévüket, körülbelül a természetes menopauza korát, a szívbetegség kockázata drámaian megnő. Az ösztrogén védő hatással van a szívre, segít szabályozni a koleszterinszintet, és csökkenti a zsír felhalmozódásának kockázatát az artériákban, ezenkívül segít megőrizni az erek egészségét. Ha az ösztrogénszint csökken, akkor a zsír felhalmozódik az artériákban, ami miatt azok szűkülnek, ez növeli a szívkoszorúér-betegség, szívroham vagy szélütés kialakulásának kockázatát. Ezért fontos a szív, a keringés és az érrendszer egészségének megőrzése. A nőknél tízszer nagyobb a kockázata annak, hogy szívbetegségben halnak meg, mint mellrákban. Mi tudunk tenni? Sokat. Az életmódunkon mindig tudunk változtatni, mert ugye a sok kis hétköznapi szokásunk és rutin adja meg az életminőség színvonalát. Például érdemes csökkenteni a kalória bevitelt, mert ha ugyanannyit eszünk és ugyanannyit mozgunk, akkor is hízni fogunk, vagy próbáljuk ki az időszakos böjtölést. Szintén érdemes az alkoholfogyasztást moderálni, mert a szervezet lassabban metabolizálja az alkoholt, ahogy öregszünk, és mivel az izomtömeg az életkorral csökken, kevesebb izomszövetünk van az alkohol felszívódásához. A Vegnum Silver50+-t már ajánlottam és most újra hozom, mert egyrészt még mindig nem tudok heti 30 zöldséget és gyümölcsöt megenni, ennyi zöldség- és gyümölcskivonatot tartalmaz ez a termék, kutatásokkal igazoltan képes növelni a szervezet nitrogén-monoxid szintjét, így támogatva a szív munkáját és a hatékonyabb vérkeringést, valamint az idegsejtek tevékenységét, melyek egészséges működése az öregedéssel együtt hanyatlik. Proantocianidinben gazdag szőlőmag (Vitis vinifera) kivonatot is tartalmaz, mely szintén hatékonyan támogatja a szív, a keringés és az érrendszer egészségét.


Mit tartalmaz?

-30 féle, antioxidánsokban gazdag zöldség és gyümölcskivonatot tartalmaz (18 országból összeválogatva), illetve 17 értékes vitamint és ásványi anyagot. Érdekesség, hogy a keverékben használt spenót, fekete ribizli és sárgarépa Magyarországról érkezik.

- A kivonatok közül a Franciaországból származó, kiváló minőségű, magas proantocianidin tartalmú (60%) szőlőmag kivonat kifejezetten azért került a termékbe, hogy támogassa a szív, a keringés és az érrendszer egészségét. A legértékesebb hatóanyagokat egyébként a szőlő magja és héja tartalmazza. A magban nagy mennyiségű ásványi só és nyomelem, illetve fontos antioxidánsok pl. OPC (oligomer-proantocianidin) és az egyik leghatékonyabb bioflavonoid. Tudjuk, hogy a D-vitamin sok mindenre jó, 50 feletti nőknek pedig főleg, döntő szerepet játszik az immunrendszer működésének támogatásában, csontritkulás miatt is érdemes szedni, ráadásul a Vegnumban nem is akármilyen D vitamin van: növényi eredetű mikrokapszulázott D3 vitamin, 2000 NE adagnyi, amennyit amúgy a javasolt napi adag. Ami nekem most egy új felfedezés volt, hogy D-vitamin javíthatja a nők hüvelyi egészségét, különösen a menopauza idején. Találtam néhány olyan kutatást, mely azt hozta ki, hogy a D-vitamin javíthatja a hüvelyi hámsejtek növekedését és a hüvely pH-ját és csökkentette a hüvelyszárazságot, és enyhítette a húgyúti problémákat a menopauzában lévő nőknél. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a D-vitamin-kiegészítés terápiás hatását az urogenitális és szexuális egészségre a posztmenopauzás nőknél.


Extraként a Vegnum tartalmaz, emelt dózisú (2000NE), tisztán növényi eredetű D3-vitamint is tartalmaz a Vegnum Silver 50+, így a napi D-vitamin szükségletünket is fedezi. Ez szintén fontos a változókorban, hiszen a csontritkulás az egyik tünete lehet az ösztrogénhiánynak.


És még egy termék, azoknak, akik csokifüggők, mint én: Nutri Fruits! Gumigyümölcs, mesterséges színezékmentes, GMO-mentes, édesítőszermentes, tartósítószermentes, gluténmentes és nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem. Többféle ízben létezik, pirosgyümölcsös vagy citromos, ezen belül pedig c-vitaminos vagy éppen vassal dúsított.

A vegnum.hu oldalon Orsi kuponkóddal akar 20% kedvezményhez is tudtok jutni, webshop mennyiségi kedvezményekkel együtt.





DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page