top of page

Tesztoszteronkezelés menopauzában / Írta: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, az MMT főtitkára

A tesztoszteron a fő androgén, azaz férfi hormon, melyet a férfiakban a here, nőkben pedig nagyrészt a petefészek termel, de a mellékvesékben termelődő egyéb férfi hormonokból, például az androsztendionból is kialakul. A tesztoszteron a vérárammal jut el a szervezet összes sejtjéhez, és közvetlenül, valamint ösztrogénné átalakulva közvetetten fejti ki hatásait. A férfiakban már magzat korban a nemi szervek megfelelő kialakulását segíti, majd a serdülő kortól a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért is felelős. Fontos, sőt, nélkülözhetetlen szerepet játszik azonban a tesztoszteron a nőkben is: a bőr, testalkat, szőrzet, izmok és csontok megfelelő szerkezetének és működésének fenntartása mellett kulcsfontosságú például egyes agyi működések, a hangulat, a memória és a libidó szabályozásában, de mindkét nemben befolyásolja az anyagcserét is. A nők tesztoszteronszintje mintegy 1/10-e a férfiak hormonszintjének. A nők vérében található tesztoszteron koncentrációja 20 éves kor után fokozatosan csökken, menopauza körül már csak a fiatal kori csúcsérték mintegy egynegyede, azonban 70 éves kor felett ismét emelkedés észlelhető.


A menopauza bekövetkeztekor nemcsak az ösztrogén, hanem a tesztoszteron szintje is csökken, és ez különösen kifejezett, ha a menopauza hirtelen következik be, például akkor, amikor a petefészkeket műtéti úton kell eltávolítani. Emellett egyes gyógyszerek direkt módon is csökkentik a tesztoszteron mennyiségét vagy gyengítik a sejtekre kifejtett hatását: ilyenek például a fogamzásgátló tabletták, egyes steroid gyógyszerek, vagy éppen hajhullásra, acnéra vagy szőrösödésre szedett, ún. anti-androgén gyógyszeres kezelések.


Ugyancsak csökken az androgéntermelés az agyalapi mirigy egyes alulműködéssel járó betegségeiben, vagy amikor a női ciklus gyógyszeresen felfüggesztésre kerül, például endometriosis egyes injekciós kezelési formáinál. Bár egyénileg változó, kinél milyen hormonszint mellett jelentkeznek tünetek, alacsony tesztoszteronszint mellett bárki tapasztalhat koncentrációs nehézséget, hangulatzavart, és különösen libidócsökkenésből adódó szexuális diszfunkciót (azaz tudományos nevén HSDD-t, hypoactive sexual desire disorder-t). Ezért a menopauza körül, illetve a menopauzát követően tapasztalt tünetek egy részét nem feltétlen tudja megoldani önmagában az ösztrogén hormon visszapótlása, időnként tesztoszteron pótlásra is szükség lehet.


A nők menopauzális tesztoszteronkezelése mára szakmai körökben is elfogadott lett, bár a szakmai társaságok még csak a HSDD kezelésére javasolják. Egyes országokban ilyen célra már elérhetők kifejezetten nőknek szánt bőrre kenhető tesztoszteron gél készítmények (pl. Ausztráliában az AndroFeme, 5mg/0,5 ml gél), azonban Magyarországon egyelőre csak a 10-szer nagyobb dózisú, férfiaknak szánt tesztoszteron készítmény van forgalomban. Így a gyakorlatban legfeljebb ennek alkalmazása jöhet szóba frakcionált adagolással, melyet a Nemzetközi Menopauza Társaság (IMS,

International Menopaise Society) is elfogadhatónak tart 2019-es állásfoglalásában (Davies SR et al., Global consensus position statement on the user of testosterone therapy for women). Ez

a módszer azonban csak fokozott óvatossággal ajánlható, hiszen a férfiaknak való adagot tizedelni kell, ami semmiképpen nem optimális megoldás. A túladagolás viszont kifejezetten kerülendő, mert férfihormon-szerű hatásokat lehet kiváltani, és fokozott szőrnövekedés, illetve acneképződés jelenhet meg, de kedvezőtlen vérzsír és máj hatások is előfordulhatnak.


A megfelelő női adagolás mellett a külföldi, törzskönyvezett tesztoszteron készítményekkel végzett vizsgálatok nemcsak hatékonynak találták a tesztoszteront a kellemetlen tünetek

kezelésében, de biztonságosnak bizonyultak az emlő és a méhnyálkahártya betegségei szempontjából is, továbbá súlygyarapodást sem okoztak. Ehhez viszont be kell tartani a szoros orvosi kontroll melletti alkalmazás és az ellenőrzés protokollját: a tesztoszteronkezelés elkezdése után egy hónappal, majd kezdetben 3 havonta javasolt vér tesztoszteronszintet ellenőrizni, és az adagot ennek megfelelően módosítani. A kedvező hatások fokozatosan, kb. 2-3 hónap alatt alakulnak ki, és a nemzetközi ajánlások szerint nem javasolt a tartós tesztoszteronkezelés akkor, ha a tünetekben 6 hónapnyi alkalmazás után sem tapasztalunk javulást.

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page