top of page

#havitötös: Iványi Orsolya ajánló rovata - 2023. október

A #haviötös Iványi Orsolya ajánló rovata. Havonta egyszer 5 dolgot ajánlok a figyelmetekbe, természetesen csak olyat, amit kipróbáltam és tetszik/bevált. Törekszem arra, hogy kapcsolódjon a 40+ életmódhoz illetve hogy a csoporttagok vállalkozásait ajánljam. Mindenhol fel van tüntetve, hogy vettem/kaptam/reklám. A képeket saját magam készítem (csak saját képeket használok) és nem retusálok. Jó nézgelődést! Ha szeretnél nálam hirdetni: ivanyiorsolya@gmail.com



 

Ha semmi sem működik, feküdjünk le aludni


Keveset beszélünk a változókori alvászavarról, pedig a menopauza pszichés tünetei közé tartozik és jelentősen megkeseríthetik az életünket. Sőt, annyira keveset beszélünk róla, hogy van, aki nem is tudja, hogy ez is menopauza tünet lehet. Szeptemberben egy kutatás során megkérdeztem az olvasóimat, hogy mely menopauza tünet a legzavaróbb, és legnagyobb meglepetésemre nem a hőhullám jött ki elsőnek, hanem az alvászavar.


Eddigi életem során nem igazán volt problémám az alvással, én is az a típus voltam, aki elintézte azzal az alvást korábban, hogy majd alszom a sírban, nem igazán figyeltem oda arra, hogy mennyit alszom és hogyan. Ráadásul éjszakai bagoly révén, évekig az volt a normális, hogy 2 körül feküdtem le. De viszonylag könnyen és gyorsan elaludtam és sokat is tudtam aludni. Így annyira nem is mélyedtem el a témában, de amikor olyan 1 éve elkezdtem hajnalban 3-4 körül megébredni hetente többször, akkor gondoltam, hogy jobban utána nézek, hogy mi is a helyzet a változókori alvászavarral.


Így ellátogattam a Somno Center Alvászavar Központba, beszélgettem szomnológus orvossal és eltöltöttem ott egy éjszakát, hogy megnézzük egy műszeres vizsgálattal, hogyan is alszom. Számomra is érdekes eredmény is jött ki!


"Amikor sok dolgunk van, hajlamosak vagyunk az alvásra sokszor úgy tekinteni, mint valamilyen felesleges testi szükségletre, amit igény esetén jelentősen rövidíthetünk vagy akár el is hagyhatunk. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok minden történik velünk az alvás során. Az alvás az életünk egyik alapvető szükséglete, amely rendkívül fontos szerepet játszik az egészségünk és a jóllétünk szempontjából. Az alvás során agyunk és a testünk regenerálódik, növekedsi hormonok szabadulnak fel, ami segíti a testünk megújulását, a gyógyulást, emellett az immunrendszerünk működése is javul." - mondja Dr. Dombovári Magdolna neurológus szakorvos, szomnológus.


Tudtátok-e, hogy az alvási apnoe, - azaz légzéskimaradás - egyre gyakoribbá válik a nők körében a menopauza után? És sokszor nem lesz diagnosztizálva. Az alvási apnoe gyakoriságának növekedése részben azzal magyarázható, hogy az életkorral összefüggő megereszkedés nem csak az arcunkat és a karunkat érinti, hajlamosak vagyunk hízni a nyakunkra is, ez magában foglalja a torkunkban lévő szövetet is, amely hajlamosabbá teszi a légutakat az összeszűkülésre, ami alvási apnoét okoz. Az ösztrogén és a progeszteron elvesztése is hozzájárul a nőknél a menopauza utáni alvási apnoe fokozott kockázatához, mivel ezek a reproduktív hormonok hozzájárulnak az izomtónus fenttartásához is.


A videóban megmutatom, hogy milyen egy műszeres vizsgálat, beszélgetünk arról, hogy miért fontos az alvás, mennyit kellene aludni, milyen a jó alvási rutin és hogy miért érdemes szakemberhez ellátogatni, ha mi magunk nem tudjuk megoldani a problémánkat.



 

Pöttyös combó

Nincs mese, a csíkos után beszippantott a pöttyös! Egy kései órán, amikor ismét nem tudtam aludni (haha), szembejött ez a 2 cucc, külön-külön, én kombináltam össze, nem tudtam ellenállni, megrendeltem, bízva abban, hogy a 38 és az M még mindig jó rám. Annyira jól sikerült, hogy a Menopauza Kongresszus 2. napján ebben divatoztam. :)

Nadrág: https://bit.ly/3QsnwpT (sajnos fekete-fehér már nincs, csak zöld és fehér, de az sem rossz!)

 

Tulajdonképpen, azért nagyon jó, amikor ajándék parfümöt kap az ember, mert van, amit ő maga sose vásárolna meg. Na most, ez a Maison Margiela Őszi Hangulatok nevű parfümje pont ilyen volt! Unisex parfümöt ritkán használok, viszont bizonyos férfi illatot szívesen (előszeretettel hordok férfi Hermest), ezen már gondolkoztam, hogy vajon ennek mi az oka, hogy a nagyon virágos, nőcis illatok már nem jönnek (kivéve Santa Maria Novella rózsavíz), és arra jutottam, hogy ez is biztosan a változókor, hogy egyre szofisztikáltabb leszek! :)

 

Gyöngy karkötő

Amikor megtaláltam ezt a karkötőt a spanyol Sita Nevado oldalán (nem most írok róluk először), rögtön kettőt is rendeltem, imádom a szimmetrikus ékszerviseletet. Persze, ezt már nem lehet náluk kapni, de annyi jó cucc van még, és sokszor van leárazás (most is), érdemes böngészni, mert ez nem fog szembejönni az utcán! (lesz majd jobb kép, mert a volt profi fotózásom múlt héten, csak nem akarom előre lelőni:)

 

Szem alatti hialuronsavas ápoló

Szegeden sétálgatva (egy nagyon szuper menopauza eseményen vettem részt Rangos Katalinnal és Dr. Katona Renátával, hamarosan kint a felvétel!) tértem be az ottani Douglasba, ahol sok több minden volt, mint Pesten és ott jött szembe ez a kis szem alatti ápoló. Akkora mint a mutatóujjam és nagyon tetszik ez a praktikus rúzs formájú kiszerelés. Jelenleg sok mindennel küzdök az arcommal kapcsolatban (ki nem?), de a szemem alatti állapotok kritikusak, annak is köszönhetően, hogy nem alszom jól és úgy ézem, hogy állandóan húzódik. Ez most mindig ott van a zsebemben, még csak pár napja használom, de bizakodó vagyok!











DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page