top of page

#hellovaltozokor


Végre ide is eljutottam, elindítottam az Instan a Helló Változókor című edukációs és inspirációs oldalt.

A tervem az lenne, hogy valahogyan együtt is írjuk, hiszen annyi hasznos információ gyűlik fel itt is és a zárt csoportban is, amit érdemes lenne a külvilággal is megosztani, annak érdekében is, hogy ne legyen tabu a menopauza, beszéljünk róla többet és ezáltal segítsük egymás ebben az életszakaszban.


Ha van kedvetek, kövessétek!

Minél többen vagyunk, annál láthatóbbak vagyunk.

Beteszem ide az első 3 posztot, a szövegeket a képek mellett olvashatjátok!


Első poszt

https://www.instagram.com/p/CKPfR4llU7_/ Tudtátok, hogy a menopauza igazából egy időpont és nem egy időtartam? És hogy a változókor másik neve a klimax? Tegyük tisztába a fogalmakat!


Nézzük meg, melyik mit jelent!


VÁLTOZÓKOR = KLIMAX / KLIMAKTÉRIUM

A klimax görög eredetű szó és kritikus időszakot jelent.

A Nemzetközi Szülészeti Nőgyógyászati Társaság (Fédération Internationale de Gynécologie et Obstétrique, rövidítve: FIGO) definíciója szerint a változókor - más szóval: a klimaktérium - időszaka 45 éves kortól 60 éves korig tart.

Ezek azok a rövidebb-hosszabb, egyénenként változó időtartamú, de általában évekig tartó átmeneti időszakok, amit a petefészek tüszőhormon termelődésének csökkenése jellemez.


MENOPAUZA

Menopauza alatt szűkebb értelemben azt az utolsó vérzést értjük, amelyet egy éven belül újabb nem követ.

A menopauza időpontja valójában az utolsó menstruáció utáni első kimaradó vérzés.

A menopauza kifejezés de Gardanne-tól származik 1816-ból, és szó szerinti fordításban a havivérzés megszűntét jelenti (meno: hónap, pauza: szünet).

𝔸 𝕞𝕖𝕟𝕠𝕡𝕒𝕦𝕫𝕒 𝕖𝕘𝕪 𝕚𝕕ő𝕡𝕠𝕟𝕥 é𝕤 𝕟𝕖𝕞 𝕖𝕘𝕪 𝕚𝕕ő𝕥𝕒𝕣𝕥𝕒𝕞.

Tágabb értelemben ugyanakkor az orvosi és a laikus köznyelv menopauzának hívja az utolsó menstruációt követő teljes életszakaszt, ezt azonban orvosi szempontból helyesebb posztmenopauzának, azaz a menopauzát követő időszaknak hívni.


KORAI ÉS KÉSŐI MENOPAUZA

A posztmenopauza időszakán belül is megkülönböztetünk ún. korai és késői posztmenopauzát.

A korai posztmenopauza meghatározása: az utolsó menstruáció (illetve a menopauza) utáni 10 év, vagy a 60 év alatti életkor. Késői posztmenopauzába kerül egy nő értelemszerűen akkor, ha a menopauza után már több mint 10 év eltelt, illetve ha a 60. évet betöltötte.

A 2. képen grafikonon láthatjátok az időbeni pontokat.


Kép: Vogue 1968


2.kép Ne legyen tabu a menopuaza? Mi a menopauza? És mi nem a menopauza?

A menopauzával kapcsolatban egyetlen tény biztos: nem beszélünk róla eleget, mert tabu téma, pedig ez egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztülmegy.

Magyarországom ma egymillió nő van menopauzában. A probléma oka talán abban keresendő, hogy a menopauzával kapcsolatban téves fogalmak élnek a köztudatban.


Mi a menopauza?

A menopauza a termékenység végét jelenti, a női szervezet egyre kevesebb női nemi hormont (ösztrogént, progeszteront) termel, majd meg is szűnik. Menopauzáról akkor beszélünk, amikor 12 hónapig nem következik be menstruáció. Ez nem egyik napról a másikra történik meg, akár 5-10 évig is eltarthat. A menopauza minden nőnél más és más módon történik meg, 34 különböző testi és lelki tünetet is produkálhat, van, aki alig érez valami, van, akinek az életminőségét is komolyan befolyásolja.


Mi nem a menopauza?

Nem betegség és nem magánügy, nem szünteti meg a nőiességet, sem a szexuális életet.


3. kép Tudtad, hogy a nők 25-30 %-nak, semmiféle kellemetlen tünettel nem jár a menopauza?

Viszont négy nő közül három tapasztal tüneteket.

A menstruáció elmaradása után ugyanúgy élnek tovább, mint előtte.

Viszont négy nő közül három tapasztal valamilyen tünetet.

Ezek a tünetek sokfélék és a szervezet egészét érintik, súlyosságuk egyénenként változó: enyhe, nem igényel kezelést vagy a mindennapi életet is befolyásoló, életminőséget rontó panaszok, amelyeket kezelni szükséges.

A tünetek sokfélék, de egy közös jellemzőjük van: hátterükben a petefészek ösztrogén-termelésének csökkenése áll.

A sokféle tünet között számos olyan van, amelyről mi laikusok nem gondolnánk, hogy az is az ösztrogén hiányának következménye. Ilyen például a hajhullás, a szem szárazsága vagy a bőr petyhüdtté válása.

***** És szívesen veszek témajavaslatot, ötletet! Köszönöm előre is!

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page