top of page

Hormonmentes gyógyszert engedélyezett az FDA hőhullámra

A múlt hét híre, hogy az amerikai FDA jóváhagyta a Veozah nevű fezolinetant hatóanyagot tartalmazó orális gyógyszert, amely a menopauza okozta közepesen súlyos vazomotoros tünetek kezelésére fog szolgálni. A Veozah az első neurokinin 3 (NK3) receptor antagonista, amelyet az FDA jóváhagyott a menopauza közepes vagy súlyos hőhullámainak kezelésére. Úgy fejti ki hatását, hogy kötődik az NK3 receptorhoz, és blokkolja annak aktivitását, amely szerepet játszik a testhőmérséklet agyi szabályozásában.

A vazomotoros tünetek, amelyeket a hőhullámok és/vagy éjszakai izzadás jellemez, a menopauza gyakori tünetei, és amelyre a nők a leggyakrabban kérnek kezelést. A nők 60-80%-a tapasztalja ezeket a tüneteket a menopauza során vagy azt követően. A vazomotoros tünetek zavaró hatással lehet a nők napi tevékenységére és általános életminőségére.

“A fezolinetant jóváhagyása jelentős és úgy vélem, régóta várt mérföldkő azon nők számára, akik közepesen súlyos vagy súlyos vazomotoros tüneteket tapasztalnak a menopauzális átmenet során” – mondta Genevieve Neal-Perry, M.D., Ph.D., az UNC elnöke, Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. “Ez a terápia azon alapul, hogy megértjük a hőhullámok mögött rejlő biológiát. Izgatottan várom, amikor a betegeknek lehetőségük lesz ezt a nem hormonális kezelést választani.”

A menopauza előtt egyensúly van az ösztrogének (a női petefészkek által termelt hormonok) és a neurokinin B (NKB), egy agyi vegyi anyag között. Ez az egyensúly szabályozza a test hőmérséklet-szabályozó központját, amely az agy egy meghatározott területén található. Ahogy a szervezet átmegy a menopauzán, az ösztrogének csökkennek, és ez az egyensúly megbomlik. Ez az egyensúlyhiány nagyon kellemetlen tünetekhez, úgynevezett vazomotoros tünetekhez vezethet. A Veozah segít helyreállítani az egyensúlyt azáltal, hogy blokkolja az NKB-t a hőmérséklet-szabályozó központban, hogy csökkentse a hőhullámok számát és intenzitását.

“A menopauza következtében fellépő hőhullámok komoly fizikai megterhelést jelenthetnek a nők számára, és befolyásolhatják életminőségüket” – mondta Janet Maynard, M.D., M.H.S., az FDA Ritka Betegségek, Gyermekgyógyászati, Urológiai és Reproduktív Orvostudományi Hivatalának igazgatója. “Az új molekula bevezetése a közepesen súlyos és súlyos menopauzás hőhullámok kezelésére további biztonságos és hatékony kezelési lehetőséget fog biztosítani a nők számára.”

Bizonyos nők, akik hőhullámoktól szenvednek, nem kaphatnak hormonterápiát. A Veozah nem hormon, az idegi aktivitást célozza meg, amely a menopauza alatti hőhullámokat okozza.

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page