top of page

Nőnap és nőügyek

Sokat gondolkoztam, hogy mit kellene a mai jeles napon megosztanom a világgal nőnap alkalmából, kicsit úgy érzem, hogy olyan ez, mint a Valentin-nap, jó, hogy van, de sokra nem megyünk vele, ha egy évben csak egyszer foglalkozunk ezzel. Mindenesetre jó alkalmat adott arra, hogy új képet gyártsak!

Nos, eredetileg a nőnap munkásmozgalmi indíttatású ünnepnek indult, hogy a nők is bírjanak egyenlő jogokkal és lehetőségekkel. Azóta eltelt 100 év (vagy több is) és még mindig küzdünk.


Nem gondoltam volna, hogy majd egyszer én is nőügyekkel fogok foglalkozni. Amikor elkezdtem a blogon a 40 feletti nőkről és nőknek írni pár éve, még nem tudtam, hogy ez is egy nőügy, hogy bemutassam magunkat, megmutassam ezt a korosztályt, amely a leggyorsabban növekvő demográfiai csoport és aktívabb, mint valaha és semmi kedve ahhoz, hogy láthatatlan legyen, bár erős a nyomás a társadalom részéről, hogy lenyomjon minket. Nem fog. Rengeteg szempontból mellőzve vagyunk, pedig a fiatalabb nőknek is sokat segítene, ha megmutatnánk az életútjainkat, és azoknak is, akik így 40 felett lépnének a saját útjukra #semmihezsemvagyöreg és a #sohasemkéső szellemében.


Én három nőügyi missziót szeretnék képviselni:

1. A 40+ korosztályt láthatóvá tenni és előtérbe tolni, a második összefügg az elsővel,

2. egymást felemelni, segíteni, támogatni, mert enélkül nem megy, össze kell kapcsolódnunk és közösségben gondolkoznunk, akkor is, ha ez éppen virtuális. Büszke vagyok rátok, meg egy kicsit magamra is, hogy egy ilyen egyedülálló közösséget sikerült összehozni. A legjobb persze az, amikor valaki azt írja, hogy pozitív változáson ment keresztül, mióta a csoport tagja, vagy hogy ő nem kommentel, csak olvas, de az is erőt ad neki, vagy az, hogy nincs egyedül a problémáival, vagy hogy iránymutatást kaphat, mindezt kioktatás és beolvasás nélkül.

3. A menopauza korszerű, modernkori megközelítése, hogy ne legyen tabu téma és beszéljünk róla minél többet és mindenkinek legyen lehetősége megfelelő ellátásra, tudjuk, hogy ez utóbbi mekkora probléma.


Az egyik legszuperebb dolog, ami történik velem itt az Interneten, hogy rengeteg fantasztikus nők vesz körül nap mint nap. És most a képre csak kb 550 nő került fel (igen, mindenkinek egyesével letöltöttem a képét), pedig milyen szuper lenne mindenki, és elnézést, ha valaki nem került fel, de bármikor újra tudom csinálni, úgyhogy aki szeretne rajta lenne, írjon!

Nőtársaim, még egyszer köszönöm, hogy vagytok nekem, vagyunk egymásnak, remélem, hogy még sokáig fogunk együtt menetelni és számos kaland vár ránk együtt!


Boldog nőnapot! Aki meg nem kap virágot, vegyen egyet magának! Orsi

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page