top of page

Úgy teszünk, mintha nem létezne – Michelle Obama a menopauzáról, az öregedésről és egyéb tabukról

Szerinted hány férfi bírná elviselni a legsúlyosabb (menstruációs) görcsöket, amikor szó szerint úgy érezzük, hogy kést forgatnak bennünk? És így kell bemenned dolgozni, végig csinálni a napot…

Michelle Obama (56), egykori amerikai first lady ezzel indította legújabb, harmadik podcastjat, aminek a címe “Amit az anyukád soha nem mondott el az egészségről”.

A 40 perces adásban Sharon Malone nőgyógyásszal beszélget a kapcsolatunkról a testünkkel és egészségünkkel.


A menopauza történelmében, ha fogalmazhatok így, ez a megszólalás mérföldkő. A világ egyik legbefolyásosabb asszonya mesél a hőhullámairól és hogy hormont szed, kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatás.

MO: A nőknek sok kérdésük van a testükkel kapcsolatban – mit tudunk, mit nem tudunk, főleg amikor átmeneti időszakon megyünk keresztül, mint például pubertás vagy menopauza, vagy bármi más. Sharon hatalmas segítség volt számomra, amikor a saját életemben mentem keresztül ezeken a helyzeteken, és őszinte leszek, ez most úgy hangzik, mintha ez a beszélgetés csak nőknek szólna, de tényleg azt hiszem, hogy a férfiak is sokat tanulhatnának ebből, ha meghallgatnák, ezért érdemes felcsavarni a hangerőt, hogy mindenki hallja az egész házban. Úgy gondolom, segíthet megérteni bizonyos dolgokat, vagy elindítani egy beszélgetést a témában otthon.


Beszélnünk kell a menopauzáról Michelle elmeséli, hogy amikor megkérdezte anyukáját, hogy ő hogyan élte át a menopauzát, azt mondta, hogy nem emlékszik rá.

MO: Hogy hogy egyáltalán nem emlékszel rá? Voltak hőhullámaid? Azt mondja, nem tudja, ő már nyolcvan felett van, lehet ha én is 80 leszek, már én sem fogok emlékezni a menopauzára, ezért is kell addig beszélni róla, amíg emlékezünk! A mi baráti társaságunkban az elmúlt 10 évben rengeteget beszéltünk a menopauzáról.

Sharon Malone: ​​A nők saját maguk is kevés információval rendelkeznek. Például, sokan nem tudják, hogy létezik perimenopauza, amely a menopauzát megelőző éveket jelenti, és általában a negyvenes évek közepén, néha a negyvenes évek elején kezdődik. Tehát negyvenhárom, negyvennégy vagy, és ingerlékeny vagy, hőhullámaid vannak, a menstruációd össze-vissza, és nem tudod mi történik veled. Ezért is kell tudnunk, mire számíthatunk. A tünetek tárháza hatalmas, de persze vannak olyan nők, akik alig éreznek ebből valamit. A menopauza fordított pubertás, viszont ebben a szakaszban már lenyugszunk a végére. A negyvenes és ötvenes éveinkben amúgy is sok minden zajlik körülöttünk, ez még bonyolultabbá teszi az egészet, lehetsz azért is mérges vagy stresszes, ahogy az élet hozza a dolgokat. És akkor jön a menopauza a hormonális változással és a megküzdési mechanizmusunk gyengül. Ezért is fontos felkészülni, mert akinek például volt korábban depressziós időszaka vagy szorongott, ez felerősödhet, vagy akinek nem volt ilyen tünete korábban, most megjelenhet.


Hormon vagy nem hormon? Mind Sharon, mind Michelle elmondják, hogy hormont szednek. Michelle alacsony kockázattal rendelkezik, ahhoz, hogy hormont szedjen valaki, sok kritériumnak meg kell felelni.

MO: Alapvetően nagyon egészséges állapotban vagyok, a meddőségi kezelések alatt hormonkezelést kaptam, így már a harmincas éveimben megtapasztaltam az éjszakai izzadást. Mielőtt elkezdtem hormont szedni, volt néhány hőhullámom, emlékszem a Marine 1 fedélzetén voltunk (elnöki helikopter), szépen fel voltam öltözve, ki kellett mennem egy eseményre és szó szerint úgy éreztem, hogy egy kemence vagyok, felgyulladok és elolvadok. Akkor mondtam magamnak, hogy én ezt nem bírom elviselni.


Úgy teszünk, mintha meg sem történne Barack körül sok olyan nő dolgozott a Fehér Házban, akik menopauzán mentek keresztül, és látta, láthatta, mert például az izzadás látszódik, kérdezte, mi folyik itt, én mondtam, hogy látod, mi nők, így élünk. Nem jött zavarba, mondta nekik, hogy kapcsolják be a légkondit. A mindennapokban sok olyan dolog van, ami a menopauza alatt kényelmetlen, például kosztümbe járni dolgozni! Leizzadsz a jéghideg iroda kellős közepén, le kell zuhanyoznod, ruhát cserélni, megcsinálni a hajadat…

Sok olyan dolog van, amelyről a nőknek beszélniük kellene, hogy változás történjen. Például a munkahelyen a hőmérséklet az irodában vagy a ruhaviselet. A jelenlegi munkahelyi környezet nem igazán kedvez nekünk. És ez már a negyvenes évek elejétől elkezdődhet! Fontos információ, amit egy női test átél. Fontos, hogy hallassuk hangunkat (a legtöbb cikk ezt úgy fordította, hogy fontos, hogy elfoglaljuk a terünket a társadalomban), hiszen az emberiség fele keresztül megy ezen és mégis úgy teszünk, mintha nem történne meg.


A társadalom azokat a nőket értékeli, akik nem mutatják az öregedés jeleit MO: Ahogy öregszem, egyre többet gondolok arra, hogy az én koromban mit jelent az egészség most? Annyi ellentmondó üzenet van odakinn, és többnyire a súllyal kapcsolatos. Úgy tűnik, hogy PR szempontból ez az egyetlen, amellyel az emberek hajlamosak törődni.

SM: Igen, minél kisebb helyet foglalsz el (minél vékonyabb vagy), annál jobban megbecsül a társadalom. De attól hogy vékony vagy, nem jelenti azt, hogy egészséges is vagy. Fókuszáljunk inkább a funkcióra, ne a formára. A kérdés, hogy mire vagy képes a testeddel? Sok időt töltünk el azzal, hogy elégedetlenkedünk a fizikai külsőnkkel. A melleim túl kicsik, túl nagyok, jobban néznék ki így vagy úgy.

MO: Nagyon kimerítő így élni, és mégis sokan csináljuk. A nők egy bizonyos kor után elveszítik az értéküket a társadalomban, miközben a férfiak értéke egyre nő, ahogy idősebbek lesznek. Aztán sok nőtől hallottam, hogy már nem fordulnak utánuk, mert csak húszasok és harmincasok, talán negyvenesek után fordulnak már meg csak a férfiak. A nőket akkor értékelik, ha nem a koruknak megfelelően néznek ki, magyarul ha nem mutatják az öregedés jeleit.


SM: A nőknek példaképekre van szükségük, olyanokra, akik ötvenévesen kihozzák a legtöbbet az életükből, aktívak és jól néznek ki, de nem úgy néznek ki, mint egy húszéves.


A podcast teljes adása ITT.

A podcast teljes leirata angolul ITT.

DSC_3796.jpg

Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet

Ha még többet szeretnél megtudni rólam, ide kattints!

Hírlevél

Köszönöm a feliratkozást!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page